Prima operațiune ROADPOL Truck & Bus, din 2021

Operațiunea emblematică Truck & Bus este programată să continue și în acest an, în ciuda măsurilor restrictive impuse în numeroase țări membre, pe fondul pandemiei de coronavirus. Planul de acțiuni al Organizației Polițiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), la care România este parte, are programate, pentru acest an, patru runde de control în trafic, ce se vor desfășura simultan în toate statele Uniunii Europene, la transportatorii de mărfuri și de pasageri.

Prima acțiune Truck & Bus din 2021 a fost realizată cu succes, în perioada 8-15 februarie, a transmis ROADPOL. Verificările au vizat camioanele (greutatea, dimensiunile, starea tehnică de conducere, tahograful), încărcătura (scrisoare de parcurs, posibil permis) și șoferii (permisul de conducere, consumul de alcool/droguri, semnalizare).

Pregătirea, planificarea și implementarea operațiunii se realizează diferit în diferite țări, dar cu multe asemănări principale. Este posibil ca Poliția să fie nevoită să solicite personal de sprijin din alte departamente, cum ar fi motocicliștii, pentru a scoate camioane de pe drum, așa cum s-a făcut în trecut.

Timpul de finalizare a verificării variază în funcție de încălcarea depistată, dacă există. Uneori este scurt, dacă aceasta necesită doar întocmirea unui proces-verbal de amendă. În cazul încălcărilor mai grave, cum ar fi depășirea greutății admise, a timpilor de conducere sau defecțiuni tehnice grave, camionul sau autobuzul nu mai au voie să își continue cursa și este necesar mai mult timp pentru întocmirea sancțiunilor. În aceste cazuri, organele de control petrec câteva ore pe zi.

Peste 6.700 de amenzi, în România

Direcția Rutieră din cadrul Poliției Române a aplicat 6.711 amenzi, în cadrul acțiunii Truck & Bus din februarie, pentru neregulile constatate în trafic. În cazul transportului de persoane, au fost verificate 9.873 de autovehicule cu capacitatea mai mare de 8+1 locuri și au fost date 1.609 sancțiuni.

„Din totalul sancțiunilor aplicate, 313 au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 7 pentru conducerea sub influența alcoolului a vehiculelor, 337 pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, 17 abateri au fost constatate la funcționarea aparatului tahograf, 10 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă și 3 pentru utilizarea incorectă a aparatului tahograf”, precizează IGPR.

Defecțiuni tehnice la 86 de vehicule de transport persoane

Totodată, 86 de amenzi au fost date pentru depistarea unor defecțiuni tehnice, iar, din acest motiv, două vehicule de transport persoane au fost imobilizate de autorități. Alte 7 sancțiuni au fost aplicate pentru depășirea capacității de transport, 98 pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 86 pentru lipsa unor documente ale vehiculului, 28 pentru lipsa unor documente ale operatorilor de transport, iar restul sancțiunilor au fost aplicate pentru alte abateri de la normele rutiere.

1.027 cărăuși vitezomani

În domeniul transportului de marfă, au fost verificate 14.040 de autovehicule și aplicate amenzi în 5.102 cazuri. Din totalul acestora, 1.027 au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 13 pentru conducerea sub influența alcoolului a vehiculelor, 921 pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, 238 pentru funcționarea aparatului tahograf, 180 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă, 101 pentru utilizarea incorectă a aparatului tahograf și 442 pentru defecțiuni tehnice.

„Alte 118 sancțiuni au fost aplicate pentru depășirea limitei maxime admise a greutății, în cazul vehiculelor cu MTMA < 12,5 tone, 90 pentru depășirea greutății în cazul vehiculelor cu MTMA > 12,5 tone, 41 pentru fixarea necorespunzătoare a mărfurilor, 150 pentru lipsa unor documente ale șoferilor, 146 pentru lipsa unor documente ale vehiculului, 60 pentru lipsa unor documente ale operatorilor de transport, iar restul sancțiunilor au fost aplicate pentru alte abateri de la normele rutiere”, precizează Poliția Română.

De asemenea, au fost aplicate 363 de amenzi pentru nerespectarea prevederilor Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.