Agexim este una dintre companiile de transport care pun mare accent pe calculul precis al costurilor. Și tocmai aceste calcule au dus la decizia de a menține în exploatare o flotă de camioane nouă, cu vechime de maximum trei ani. Iar, începând cu anul trecut, calculele au adus o ajustare importantă – trecerea de la maximum trei ani, la doi ani. Am discutat cu George Șuteu, CEO Agexim despre oportunitățile ce decurg din această decizie.
ZIUA CARGO: Ați hotărât trecerea flotei la un model de exploatare pe doi ani, față de cel pe trei ani. Care sunt principalele motive care au dus la această decizie?
George Șuteu: Principalul motiv este cel de îmbunătățire a rentabilității. Ca și în alte domenii, evoluția tehnică are un aport important și constant în creșterea calității și performanței echipamentelor. Încercăm, astfel, să fructificăm cât mai repede potențialul și beneficiile aduse de „nou”, fie că vorbim de motoare mai eficiente, sau de perioade mai mici de expunere la riscurile generate de defecțiuni tehnice.
În egală măsură, unul dintre obiectivele noastre ca organizație este acela de a oferi cât mai multă siguranță, confort și plăcere, în ceea ce privește condițiile de lucru. Iar o flotă nouă le oferă mai mult din toate acestea colegilor de la volan, atât în timpul conducerii efective a camioanelor, cât și în perioadele de staționare și de odihnă.
Cu cât scad costurile per kilometru, în noul model de lucru, față de precedentul?
Costul efectiv nu se diminuează în mod spectaculos. Ba, chiar, în funcție de context, înnoirea la intervale mai scurte de timp poate implica o creștere de cost efectiv, generată, de exemplu, de costul crescut al echipamentului nou. Ceea ce, pe termen scurt, se traduce într-un dezavantaj competițional.
Primează, însă, calitatea și siguranța serviciilor pe care noi le oferim, iar din experiența noastră am constatat că o flotă nouă și modernă contribuie semnificativ la atingerea acestui obiectiv.
Care sunt principalele aspecte urmărite pentru fiecare camion în parte?
Pe lângă caracteristicile tehnice raportate la nevoile noastre și la evoluția pieței, în general, încercăm să estimăm și bugetăm costurile administrative și de operare între cele două momente: introducere, respectiv ieșire din flotă.
Un rol important îl au și serviciile post-vânzare: perioada de garanție și procedurile aferente, intervalul și costul mentenanței preventive și obligatorii.
Evident, pentru a atinge un prag de rentabilitate, este necesar un anume număr minim de kilometri de parcurs anual. Acesta diferă în funcție de specificul activității camionului.
Consumul de carburant nu este unul normat, întrucât sistemele moderne de telematică oferă cu acuratețe informații cu privire la consum. Iar monitorizarea acestuia ține cont în principal de gradul de complexitate al traseului, de încărcătura transportata și de stilul de condus al șoferului.
Cu cât a scăzut, în medie, consumul de carburant?
Pentru a evalua scăderea consumului de carburant generată de un camion nou, ar fi nevoie de un camion „de referință” din generații diferite, care să fie condus pe același traseu, în aceleași condiții, cu aceeași încărcătură, de către același șofer (sau cel puțin cu aceeași eficiență a stilului de condus); ceea ce este practic imposibil.
Ceea ce putem spune este că producătorii de camioane estimează reduceri ale consumului de ordinul câtorva procente, de la o generație la alta. Estimăm că, anual, acestea se traduc în 1-2%.
În plus, șoferii sunt instruiți atât la angajare, cât și ulterior, periodic. Există personal desemnat în acest sens, care le oferă suport și feedback în ceea ce privește optimizarea utilizării noilor tehnologii.
Procesul de inovare este unul continuu iar transpunerea în viața reală la fel. Însă este dificil de apreciat dacă reducerile de consum obținute de producătorii de camioane își vor menține sau nu același ritm, pe viitor.
Ce aspecte trebuie să acopere contractul cu furnizorul de camioane pentru a minimiza riscurile privind apariția unor costuri ascunse, pe perioada exploatării și la încheierea acesteia?
Toate aspectele unui contract sunt importante, iar în el trebuie să se regăsească toate elementele cu privire la costuri, certe sau potențiale: valoarea acestora, ce anume reprezintă, modalitatea și termenul de plată, dacă sunt recurente etc. Inclusiv procedurile de urmat și costurile aferente situațiilor particulare (camion defect, imobilizat, tractat, distrus etc.), respectiv drepturile și obligațiile părților la încheierea contractului.
Așadar, înainte de semnarea unui contract, acesta trebuie analizat din toate punctele de vedere: tehnic, operațional, economic, financiar, juridic.
Dinamica impredictibilă privind costul motorinei, precum și costurile legate de mentenanță și preț de achiziție al camioanelor, reprezintă riscuri pentru acest model de business?
Fiecare dintre aceste costuri are o pondere importantă în modelul nostru de business. Prin urmare, alocăm resurse la fel de importante în gestionarea optimă a riscurilor asociate.
Având întreaga flotă nouă, apar oportunități mai bune pentru angajarea șoferilor și păstrarea celor existenți?
Din experiența noastră, da. Creșterea de confort adusă de noile tehnologii și materiale, precum și siguranța sporită au un rol important în ceea ce privește satisfacția conducătorilor auto.
În plus, fiecare element care contribuie la creșterea siguranței active și/sau pasive înseamnă un mare plus. Mai ales în prevenirea accidentelor, nu doar în diminuarea numărului sau consecințelor acestora.
Acest model ce presupune un parc auto foarte nou a îmbunătățit relația cu furnizorii pe partea de asigurări? Dar cu clienții (siguranță marfă, emisii poluante reduse etc.)?
Sigur, o flotă nouă înseamnă siguranță sporită și riscuri mai mici, inclusiv pentru asigurători. Iar diminuarea incidentelor neprevăzute și a timpilor de imobilizare ca urmare a unor defecțiuni tehnice (mai frecvente în cazul unor perioade lungi de exploatare) contribuie, de asemenea, la creșterea calității serviciilor de care beneficiază clienții.
Radu BORCESCU
radu.borcescu@ziuacargo.ro