(Proletari) Transportatori din toate țările, uniți-vă!

Nu este un slogan comunist, deși este inspirat. Așa ar putea arăta un îndemn adresat transportatorilor care efectuează transport interjudețean sau internațional. O să explic imediat.

 

Din 2006, de când am început să interacționez cu transportul de persoane din România, aud mereu un cuvânt –„pirați”. Și, nu, nu se referă la cei din Caraibe. Se referă la așa-zișii transportatori care efectuează transport, dar nu sunt transportatori. Adică, nu sunt transportatori licențiați, sau mai bine spus, care nu au licență pentru traseele pe care le efectuează. Cum vine asta? În viață definițiile sunt tot timpul depășite de evoluția realității, iar asta se aplică 100% și aici. Întotdeauna a existat și o să existe cerere și ofertă.

În orice domeniu, fără excepție. În cazul de față, oamenii vor să călătorească, iar alții doresc să-i transporte. Nimic „dubios” până aici. Partea mai puțin plăcută, pentru unii, este că sunt firme sau persoane fizice care doresc să transporte, dar fără să aibă toate autorizațiile. Și, astfel, apare o așa-zisă concurență neloială, între cei care au tot ce trebuie din punct de vedere al autorizațiilor și cei care nu au, sau au doar o parte. Transportatorii cunosc foarte bine subiectul, este vechi și dezbătut din multe perspective. Ceea ce s-a schimbat, în timp, și a avut un impact din ce în ce mai mare, a fost implicarea mediului digital în acest domeniu. Astfel, au apărut firme care și-au promovat plecările pe Facebook sau grupuri de WhatsApp, sau Google. Au apărut aplicații/site-uri web care cu asta se ocupă – nu dau nume, pentru că sunt bine-cunoscute. Inclusiv taximetria a fost intens afectată de platformele de ride-sharing.

Cosmin Ciuciur

Cheia succesului – „împreună”

Aici discuția începe să devină interesantă, întrucât pentru călători a început să fie evidentă o creștere a calității serviciilor. Concurența dintre două părți care sunt furnizori aduce întotdeauna beneficii pentru a treia parte, reprezentată de beneficiari. Pe principiul „doi se bat și al treilea câștigă”. Spun asta, fără a fi ipocrit, pentru că, la rândul meu, reprezint o companie, care are concurență, iar acest aspect face ca lucrurile să fie mai dinamice, din această situație având de câștigat beneficiarii, în speță transportatorii de persoane, care efectuează curse interjudețene și internaționale.

Ne focusăm pe cei care dețin autorizații și licențe. Motivul – ei sunt cei mai serioși, întrucât se supun tuturor reglementărilor, au mașinile verificate, șoferii cu atestat, au capacități de transport diverse, cu posibilitatea de dezvoltare. Adică fix ceea ce este necesar pentru a evolua. Ceea ce nu au, sau nu au avut până acum – modalități concrete prin care să contracareze concurența „neloială”. Dar, din fericire, există multe variante. Și cea mai la îndemână este „unirea”. „Together we are stronger” – „Împreună suntem mai puternici”.

Așadar, dragi transportatori români, uniți-vă sau, mai bine spus, îmbinați-vă traseele care se intersectează – unii dintre dumneavoastră au început să facă asta deja. De exemplu, o firmă are un traseu din punctul A în punctul B, dar într-o anumită localitate se intersectează cu traseul altei firme, care merge din punctul C în punctul D. De aici, pot apărea foarte multe idei pozitive pentru dumneavoastră.

Adăugați „antene” scurte, de maximum 50 de kilometri, pentru transfer, la rutele lungi pe care le aveți – la fel, unii dintre dumneavoastră au început să facă asta deja. Chiar dacă, o porțiune din călătorie, pasagerii vor merge cu un vehicul mai mic, dacă la destinație vor coborî dintr-un autocar frumos, asta își vor aminti.

Promovare pe toate canalele

Folosiți cu încredere partenerii care vă pot promova în mediul on-line – din nou, unii dintre dumneavoastră fac asta deja, de ceva timp, chiar. Cu cât sunteți promovați din mai multe direcții, vă cresc șansele de a avea mai mulți călători. Fără să uităm beneficiile rezervării din timp, bilete plătite înainte și restrângerea posibilității de fi furați (știți dumneavoastră de cine).

Și, nu în ultimul rând, dragi transportatori, fiți uniți prin intermediul asociațiilor din care faceți parte, asociații care, la rândul lor, ar trebui să fie unite, pentru a avea o voce unitară, mult mai puternică. Suntem o națiune care, prin excelență, are tendința nativă de a forma bisericuțe, dar haideți să lăsăm Biserica cu ale Bisericii și cele ale noastre cu ale noastre. Să fim excepția care dă un exemplu pozitiv, de data aceasta, și nu care întărește regula. Eu sunt un optimist incurabil, care vede mereu oportunități în provocările care apar. Cu liberalizare sau fără liberalizare, putem duce lucrurile într-o direcție pozitivă pentru toți.

Nu putem schimba ceea ce se întâmplă în jurul nostru tot timpul, dar putem schimba felul în care reacționăm. Cu alte cuvinte, să trecem la acțiune – „Transportatori din România, uniți-vă!”.

Cosmin CIUCIUR
Obilet România
cosmin.ciuciur@obilet.com

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.