Practica a demonstrat că principala sursă a amenințărilor este omul, fie el angajat al societății, agent de securitate, colaborator, client sau infractor, iar vulnerabilitățile sunt rezultatul lipsei organizării și calității slabe a elementelor mecano-fizice și tehnice de securitate folosite.
Securitatea fizică a unei afaceri are scopul de protejare a persoanelor și a bunurilor împotriva amenințărilor care pot veni atât din exterior, cât și din interior.
Pentru a evita, pe cât posibil, coeziunea amenințării cu vulnerabilitatea, fapt care ar duce la apariția riscului, este esențial să luăm unele măsuri, care pot implica cheltuieli mai mari sau mai mici, dar care pot evita pierderi cu urmări, uneori dezastruoase, pentru afacerea dumneavoastră.
Ce spune legea
La 11 aprilie 2012, a fost adoptată Hotărârea Guvernului nr. 301/2012 pentru aprobarea normelor de punere în aplicare a Legii nr. 333/2003, privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor. Din cauza mai multor neconcordanțe, dar, mai ales, a unor dificultăți în punerea în aplicare a acestor prevederi legale, intrarea în vigoare a actului normativ a fost, în mai multe rânduri, prorogată. Ultima modificare adusă Hotărârii Guvernului nr. 301/2012 s-a realizat în decembrie 2015, prin Hotărârea Guvernului nr. 1002/2015.
Deși paza obiectivelor, bunurilor și valorilor și protecția persoanelor au făcut obiectul mai multor acte normative, de-a lungul timpului, HG 301/2012 aduce ca element de noutate obligativitatea tuturor organizațiilor, de drept public sau privat, indiferent de natura capitalului social, formă de organizare ori asociere, ori modul de deținere a bunurilor ori valorilor, de a-și adopta propriile măsuri de securitate, în baza unor evaluări de risc la securitatea fizică, întocmite de evaluatori (n.a. structuri de specialitate sau experți abilitați, care dețin competențe profesionale dobândite pentru ocupația de evaluator de risc la securitatea fizică) înscriși în Registrul Național al Evaluatorilor de Risc la Securitatea Fizică, ținut de Inspectoratul General al Poliției Române.
Până în prezent, sunt înscriși în RNERSF 1.500 de evaluatori de risc. Lista actualizată la zi a Evaluatorilor de Risc la Securitate Fizica o puteți consulta pe site-ul Poliției Române.
Neconformarea la prevederile acestui act normativ, în ceea ce privește efectuarea analizei de risc la securitate fizică, va constitui contravenție și se va sancționa, conform art. 4, alin. 1 lit. d, cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei.
Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor contravenționale se fac de către polițiști, jandarmi, precum și de către primari sau împuterniciți ai acestora, conform competențelor care le revin potrivit legii.
Cum poate câștiga compania
Dincolo, însă, de îndeplinirea obligației de conformare la prevederile legale, Evaluarea de Risc la Securitate Fizică poate aduce valoare afacerii dumneavoastră, dacă țineți cont de câteva elemente:
- Evaluarea de Risc trebuie să fie realizată de evaluator, cu ajutorul Beneficiarului.
În general, Evaluatorul este expert în securitate, în evaluarea riscurilor de securitate cu caracter general, în sisteme de securitate, putând identifica riscuri și formula recomandări pertinente și perfect valabile, azi la obiective industriale, mâine la oficii bancare și poimâine la benzinării.
Dumneavoastră vă cunoașteți cel mai bine afacerea și știți mult mai bine unde ați avut probleme de securitate în trecut. Un dialog real între Evaluator și Beneficiar va conduce la elaborarea unei Evaluări de Risc valoroase.
- Evaluarea de Risc costă și atrage costuri.
Cum arătam mai sus, în acest moment, în România, activează aproximativ 1.500 de evaluatori de risc la securitatea fizică. În aceste împrejurări, selecția celui căruia „îi deschideți bucătăria” trebuie să fie realizată cu mare atenție. Dincolo de regulile interne pe baza cărora faceți achiziția de bunuri și servicii (licitație sau încredințare directă, cel mai mic preț sau ofertă competitivă, etc.), Evaluatorul de Risc vă va formula, în raportul său, o serie de recomandări pentru instituirea unor măsuri de securitate, care, pe de o parte, devin obligatorii, iar, pe de altă parte, la rândul lor, vor atrage costuri.
Este bine, în procesul de selecție a evaluatorului, să țineți cont atât de experiența evaluatorilor dintre care alegeți, cât și de informații ce pot indica eventuale interese ale acestora către alți furnizori de produse sau servicii de securitate.
- Evaluarea de Risc salvează bani
E adevărat! Este foarte posibil ca punerea în aplicare a măsurilor de securitate identificate împreună cu evaluatorul sau recomandate de acesta să închidă niște „robinete” prin care afacerea dumneavoastră pierde bani. De mute ori, se întâmplă ca o întrebare venită de la cineva din exterior să ne zdruncine din rutină și să ne ajute să vedem o problemă care exista sub nasul nostru, dar pe care nu o conștientizam.
Cătălin AMARIEI
Consultant de securitate