Dupa trei ani de experimente ca parte a proiectului de cercetare Optimod’Lyon, ce are ca scop imbunatatirea traficului din zonele urbane, Renault Trucks a prezentat recent un prototip de aplicatie pentru soferii vehiculelor grele. Aceasta aplicatie isi propune sa ofere informatii actualizate in timp real, dar si predictive in ceea ce priveste conditiile de trafic, precum si sfaturi privind conducerea economica, pentru a reduce impactul camioanelor asupra traficului urban.
Proiectul Optimod’Lyon, initiat in 2012 de catre Consiliul Metropolitan Lyon si destinat imbunatatirii fluxurilor de trafic urban, tocmai s-a incheiat recent. Ca partener in acest proiect, Renault Trucks a dezvoltat o noua aplicatie denumita SmartFreight, aflata deocamdata la stadiul de prototip, bazata pe GPS. Combinatia de date oferite de catre Consiliul Metropolitan si de catre vehicul vine in sprijinul soferilor pentru indeplinirea sarcinilor lor de zi cu zi si ii ajuta sa aleaga cel mai bun itinerar in conditiile de trafic de la momentul respectiv.
Navigator citadin
„Chiar daca uneori uitam acest lucru, camioanele aduc o contributie esentiala la viata unui oras“, explica Bernard Modat, Senior Vice-presedinte Renault Trucks. „De foarte multi ani deja, am incercat sa reducem cat mai mult posibil impactul pe care il au acestea asupra traficului. Proiectul Optimod’Lyon ne-a permis sa testam noi servicii pentru soferi si sa contribuim la imbunatatirea traficului in zonele urbane. Mai departe, ne propunem sa dezvoltam uniformizarea acestor date si servicii pentru alte zone metropolitane europene.“ Prototipul de aplicatie SmartFreight este un tip de navigator urban care experimenteaza noi servicii pentru soferi. Aplicatia le permite sa aleaga o ruta de livrare mai rapida si mai economica, ajutandu-i, in acelasi timp, sa isi imbunatateasca stilul de conducere si, in final, fluxul de trafic din zonele urbane aglomerate.
In ajutorul soferului
Renault Trucks a testat doua module. Primul este un instrument de sprijin, care analizeaza modul de conducere al soferului de distributie in timp real, sugereaza modalitati de imbunatatire si ofera o evaluare a performantei pentru fiecare cursa. Cel de-al doilea este un modul avansat de navigatie, care le permite soferilor sa consulte conditiile de trafic direct prin intermediul smartphone-ului, in timp real sau la un anumit moment, luand in considerare problemele cauzate de lucrari la carosabil sau alte tipuri de incidente, precum si identificarea si disponibilitatea unor rute de livrare. In timpul sesiunii de inchidere a proiectului Optimod’Lyon, cei prezenti au avut, de asemenea, posibilitatea de a vizita standul Renault Trucks si de a vizualiza toate aplicatiile pentru smartphone oferite de catre constructorul francez de vehicule comerciale. Acestea au inclus aplicatia Nav’Truck, cu noua sa optiune Mixer Rollover Allert, conceputa special pentru transportatorii de ciment, care previne soferii in privinta oricarui risc de rasturnare a vehiculului.
Proiectul Optimod’Lyon
La initiativa Consiliului Metropolitan Lyon si co-finantat de catre ADEME (Programul de Investitii in Viitor – PIA), proiectul Optimod’Lyon a reunit 12 parteneri din domeniile public, privat si educativ. Acestia si-au concentrat experienta pentru a realiza experimente in domeniul serviciilor educative destinate imbunatatirii mobilitatii urbane. Programul a avut in vedere colectarea datelor de trafic in timp real, consolidarea si prelucrarea acestora, realizarea de predictii privind traficul la interval de o ora, navigatie si optimizare a traseelor urbane pentru toti participantii la trafic. Toate acestea incluzand majoritatea componentelor din sistemul de transport, de la biciclete, la autoturisme, de la transport public la livrari de marfuri.
Optimod’Lyon
Derulandu-se din 2012 pana in 2014, programul si-a propus optimizarea traficului la nivel urban pentru orice utilizator, persoana fizica sau companie, pentru a crea instrumente la indemana oricui, intuitive si adaptate in permanenta conditiilor reale, cu sprijinul unor mari nume precum Renault Trucks, IBM, Orange Business Services etc.
Raluca MIHAILESCU
raluca.mihailescu@ziuacargo.ro