RENAULT TRUCKS: „Oxygen”, pentru logistica urbană

Renault Trucks își continuă activitatea de cercetare-dezvoltare, prin intermediul camionului său laborator, Oxygen. După o fază inițială de testare în Lyon și Paris, producătorul deschide o nouă etapă, cu a doua versiune a acestui camion electric, dedicată logisticii urbane. Astfel, o versiune echipată cu caroserie frigorifică, proiectată în parteneriat cu lanțul de supermarketuri Jumbo, SVZ și cu suportul subsidiarei Renault Trucks din Țările de Jos, va începe testele în Amsterdam, în octombrie 2024.

Amsterdam, un reper pentru mobilitatea ecologică, este locația perfectă pentru proiectul Oxygen. După Paris și Lyon, Renault Trucks începe o nouă sesiune de testare pentru camionul său urban electric în capitala Țărilor de Jos. Pentru această nouă etapă, care va începe în octombrie 2024, Renault Trucks este în parteneriat cu Jumbo și SVZ.

Jumbo, al doilea cel mai mare retailer neerlandez, are peste 700 de puncte de vânzare, în Țările de Jos și Belgia. Una dintre prioritățile companiei este să ofere clienților o experiență plăcută de shopping. Partenerul său pentru transport, SVZ, asigură aprovizionarea cu produse proaspete a magazinelor Jumbo din Țările de Jos.

Cu un pas înaintea legislației

Producătorul și partenerii săi, preocupați să își limiteze impactul asupra mediului, și-au combinat experiența pentru a traduce necesitățile logisticii urbane și au dezvoltat un nou camion electric urban experimental, de 26 t, capabil să opereze în zonele cu zero emisii. De la 1 ianuarie 2025, municipalitățile neerlandeze pot desemna zone cu emisii zero, pentru reducerea CO2 din orașe. Spre deosebire de primul experiment, realizat cu Geodis, pentru distribuția mărfurilor uscate, acest camion va permite livrări frigorifice silențioase, fără emisii poluante și în completă siguranță pentru ceilalți utilizatori ai drumurilor, de la depozit, la supermarketul Jumbo în centrul Amsterdamului, pe o perioadă de 6 luni.

„Parteneriatul de succes cu Jumbo și SVZ în cadrul acestui proiect inovativ subliniază puterea colaborării în atingerea obiectivelor de sustenabilitate”, explică Jerome Berthelet, managing director la Renault Trucks în Țările de Jos. „Avem aceeași dorință de a crea o soluție urbană cu emisii reduse de carbon. Derularea proiectului-pilot în Amsterdam, un oraș-pionier în termenii managementului economic, adaugă o valoare considerabilă misiunii noastre.”

Wilko Maas, manager de flotă la Jumbo Supermarkets, continuă: „La Jumbo, ne-am luat angajamentul să conservăm natura și să ne reducem impactul asupra mediului. Ținta noastră este să devenim neutri din punctul de vedere al emisiilor de CO2 până în 2030. Misiunea noastră zilnică este aprovizionarea magazinelor și livrarea de alimente. Lucrăm încontinuu să ne minimizăm consumul de energie și să ne reducem amprenta de carbon. De aceea, suntem foarte bucuroși să fim implicați îndeaproape în dezvoltarea unui camion electric pentru livrările last-mile în centrele orașelor. Ne așteptăm ca, până în 2025, tot mai multe orașe să desemneze zone cu emisii zero, ca Amsterdam. Livrările last-mile vor fi esențiale pentru continuarea aprovizionării magazinelor noastre cât mai curat și sigur posibil. Programul-pilot Oxygen ne va conferi experiența necesară pentru a fi gata pentru viitor.”

Erwin Keizer, director financiar la SVZ, specialist în soluții de transport urban, este încântat de această mișcare: „La SVZ, ne-am angajat să ne sprijinim clienții să se dezvolte. Cu camionul Oxygen, facem un pas înainte către un viitor cu transporturi cu zero emisii, prin crearea unei modalități mai sigure de livrare a mărfurilor.”

Camionul-prototip a fost construit la fabrica Renault Trucks de la Blainville-sur-Orne, prima fabrică europeană care a început producția de serie a camioanelor electrice, în 2020.

Specificații tehnice

• GVW: 26 t

• Șasiu: 6×2

• Dimensiuni (L/l/h): 10×2,6×3,8 m

• Ampatament: 4.600 mm

• Caroserie: unitate frigorifică integrată în șasiu, proiectată pentru cărucioarele de aprovizionare supermarketuri

• Capacitate baterii: 3×94 kWh, total 282 kWh

• Autonomie: 150 km, adaptată livrărilor zilnice SVZ pentru Jumbo în Amsterdam

Un vehicul adaptat operațiunilor în oraș

Oxygen a fost dezvoltat de Renault Trucks împreună cu 17 parteneri și este un vehicul proiectat special pentru operarea în oraș, combinând siguranța, confortul și modernitatea.

Pentru un grad crescut de vizibilitate, Oxygen este echipat cu o cabină cu intrare joasă și cu un parbriz de dimensiuni mari, care oferă șoferului o vizibilitate directă excelentă, la înălțimea utilizatorilor drumurilor. Un sistem de camere înlocuiește oglinzile, pentru o acoperire de 360 de grade, cu îmbunătățiri semnificative în vizibilitatea posterioară, permițând și detectarea pietonilor și a altor utilizatori vulnerabili în unghiurile moarte.

Pentru a îmbunătăți confortul și siguranța șoferului, a fost instalată o ușă glisantă pe partea pasagerului, pentru evitarea riscurilor asociate cu deschiderea unei uși tradiționale. Șoferul poate urca în și coborî din vehicul pe oricare dintre părți. În plus, urcarea și coborârea sunt facilitate datorită înălțimii reduse de acces.

Pentru o conservare perfectă a mărfurilor transportate, vehiculul este echipat cu o caroserie izotermă cu temperatură controlată, care poate transporta 25 de cărucioare de supermarket.

În fine, pentru o integrare perfectă în peisajul urban și cu concentrare asupra confortului șoferului, liniile exterioare ale camionului, precum și interiorul, au fost complet reproiectate.

traducerea și adaptarea: Raluca MIHĂILESCU
raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.