Salariul minim european, în procedură de urgență, la Parlament

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind salariile minime adecvate, transpunând Directiva Uniunii Europene 2022/2041 privind salariul minim european, și l-a trimis Parlamentului, pentru adoptare în procedură de urgență.

Simona Bucura Oprescu

Măsura este prevăzută și în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Jalonul 392, potrivit căruia „salariul minim brut pe țară garantat în plată se va stabili în baza unui mecanism obiectiv bazat pe o formulă clară, în consultare cu partenerii sociali”.

Nu mai mic de 50% din salariul mediu brut

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale: „Salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi actualizat anual, în funcție de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor și distribuția acestora, rata de creștere a salariilor și productivitatea muncii, la nivel național. Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul să nu fie mai mic de 50% din câștigul salarial mediu brut. În plus, proiectul de lege presupune întărirea rolului pe care îl au sindicatele și patronatele în stabilirea acestuia”.

Proiectul modifică și completează Legea 53/2003 privind Codul Muncii și Legea 108/1999 privind înființarea și organizarea Inspecției Muncii.

De la 1 iulie, salariul minim brut garantat în plată a fost majorat de la 3.300 la 3.700 de lei, în beneficiul a peste 1,8 milioane de angajați.

Raportări către CE, din 2 în 2 ani

Proiectul noului act normativ prevede ca Ministerul Muncii și Solidarității Sociale să raporteze Comisiei Europene, până la 1 octombrie 2025 și, ulterior, o dată la doi ani, date statistice precum: nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și procentul salariaților acoperiți de acesta; diferențele și/sau derogările de la valoarea salariului de bază minim brut; rata de acoperire a negocierilor colective în plan național calculată ca raport procentual între numărul total de lucrători din economia națională acoperiți de acorduri colective și contracte colective de muncă în vigoare sau extinse în aplicare.

Valabil maximum 2 ani de la angajare

Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată poate fi aplicat unui angajat pentru maxim 24 de luni de la încheierea contractului individual de muncă. „După expirarea perioadei respective, acesta este plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată”, prevede noul act normativ. Guvernul poate stabili o majorare a salariului minim diferențiat, în funcție de nivel de studii și de vechimea în muncă.

Amenzi

Amenzile prevăzute la articolul 260, alin. (1) lit. a) din Codul muncii, modificat prin noua lege, sunt „de la 3.000 la 5.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a garantat în plată salariul minim brut stabilit prin act normativ sau prin contractul colectiv de munca aplicabil, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 lei”. Autorii proiectului legislativ au introdus o nouă literă, a1), cu sancțiunile de mai sus aplicabile angajatorilor și „pentru fiecare persoană căreia nu i s-a stabilit și plătit salariul minim brut sau remunerația”.

După promulgarea noii legi, va fi adoptat cadrul legislativ secundar, reprezentat de două hotărâri de guvern, ce vor cuprinde mecanismul de stabilire și actualizare a salariului minim, respectiv Planul de acțiune pentru promovarea negocierilor colective, pentru a asigura transpunerea integrală a Directivei (UE) 2022/2041.

Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.