SANCȚIUNI DE MILIOANE, PENTRU NERESPECATREA E-TRANSPORT. 300 de inspectori antifraudă în trafic, de la începutul lunii iulie

ANAF anunța, la începutul lunii iunie, acțiuni ample de control în trafic, prin Direcția Generală Antifraudă Fiscală. În prim plan, respectarea prevederilor e-Transport, sau, altfel spus, deținerea codurilor UIT. Intrarea în a doua jumătate a anului marchează demararea aplicării sancțiunilor pentru un segment semnificativ mai larg de operațiuni.

Parafrazând titlul articolului pe care l-am scris în numărul din mai al revistei ZIUA CARGO, „Din 1 iulie rulează filmul RO e-Transport, cu amenzi…”, aș putea spune că, la premieră, s-au aplicat sancțiuni de peste 20 de milioane de lei.

Concret, acțiunile de control s-au desfășurat în proximitatea punctelor de trecere a frontierelor, dar și în puncte de control interne, aflate pe principalele căi de comunicație, noduri rutiere, zone de depozitare. În rolurile principale s-au aflat aproximativ 300 de inspectori antifraudă.

„Cu ocazia verificărilor efectuate în perioada 1-4 iulie, au fost oprite 6.100 de vehicule, fiind constatate abateri de la cadrul legal constând în nedeclararea transporturilor de bunuri în sistemul RO e-Transport, sau nedeținerea documentelor de proveniență a bunurilor pe timpul transportului, fapte pentru care au fost aplicate sancțiuni în valoare de peste 20,48 de milioane lei, constând în sancțiuni contravenționale, confiscări și implicații fiscale”, precizează ANAF.

Potrivit comunicatului Agenției Naționale de Administrare Fiscală, acțiunile de control vor continua „având ca principal scop creșterea gradului de colectare a impozitelor și taxelor (…) și întărirea capacității de urmărire și colectare a sumelor datorate bugetului de stat, în cazul transporturilor de bunuri, precum și asigurarea unor condiții de concurență și echitate fiscală în rândul tuturor contribuabililor și pentru combaterea creșterii inegalităților, în special prin raportare la contribuabilii de bună-credință, care se conformează regulilor fiscale.”

Reamintim, de la începutul anului, sistemul RO e-Transport monitorizează și transporturile internaționale de mărfuri, pe lângă transporturile rutiere pe teritoriul național ale bunurilor cu risc fiscal, care erau urmărite, deja. De asemenea, au fost introduse în lista bunurilor cu risc fiscal o serie de produse noi. Concret, vizate sunt partidele cu o greutate de peste 500 kg, sau cu o valoare mai mare de 10.000 de lei, iar sancțiunile se aplică începând cu 1 iulie.

Aplicația GPS e-Transport, lansată cu întârziere

Între timp, aplicația GPS, prin intermediul căreia sunt monitorizate vehiculele care transportă bunuri care fac obiectul reglementărilor e-Transport, a fost lansată cu întârziere, după ce, pe 27 iunie, a fost publicată în Monitorul Oficial procedura de utilizare și funcționare a sistemului național privind monitorizarea transporturilor de bunuri RO e-Transport, care fusese aprobată în 17 iunie.

Încărcată pe platformele App Store (iOS) și Google Play (Android), aplicația se află, între 15 iulie și 31 august, în perioada de testare a parametrilor tehnici, fără să atragă după sine aplicarea de amenzi, până la 1 septembrie.

Specificații tehnice, pe pagina RO e-Transport

„Reamintim că, pentru monitorizarea transporturilor de bunuri, sistemul RO e-Transport preia date din sistemele de poziționare GPS, în situația în care autovehiculele de transport marfă sunt dotate cu astfel de sisteme. Pentru aceste situații, pe site-ul MF, pe pagina RO e-Transport au fost încărcate specificațiile tehnice necesare. În caz contrar, autovehiculele trebuie să fie dotate cu un dispozitiv de tip telefon mobil, care utilizează tehnologii de poziționare și transmisie de date prin satelit, pe care este instalată aplicația, dezvoltată de CNIF. Operatorul de transport rutier are obligația să asigure transferul datelor de poziționare a vehiculului de transport care fac obiectul declarației din sistem, pe toată durata traseului de transport al bunurilor care fac obiectul monitorizării prin RO e-Transport”, a precizat MF.

Meda IORDAN
meda.iordan@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.