Piaţa de birouri de clasă A din România numără aproximativ 2,4 milioane de metri pătraţi, în timp ce spaţiile industriale destinate închirierii reprezintă 2,2 milioane de metri pătraţi.
Cifrele sunt interesante și într-un fel paradoxale, însă sunt business-uri total diferite. Dar, cu siguranță, spațiile industriale vor avea același trend ascendent ca și zonele de birouri în următorii ani.
Potrivit lui Laurenţiu Duică, Head of Leasing P3 România, piaţa transmite şi în acest an semnale pozitive. „Aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, înregistrăm semnale pozitive. Există cereri privind spaţii de producţie ale unor companii de producţie care nu sunt încă prezente pe piaţa din România, precum şi din partea unor logisticieni care nu au intrat încă pe piaţa noastră şi care se interesează de spaţii cuprinse între 5.000 şi 15.000 mp. România este atractivă pentru străini, pentru că este o piaţă de desfacere bună. Este considerată o zonă sigură, iar poziţia geografică este favorabilă, putând-o transforma ușor în hub regional, aşa cum s-a întâmplat cu Cehia şi Slovacia.“
Forţa de muncă joacă astăzi un rol din ce în ce mai important în investiţiile pe care le fac producătorii. „Am discutat cu investitori din zona de Vest a ţării, iar lipsa forţei de muncă este extrem de puternic resimțită. Rata şomajului este foarte mică în zonă, iar investitorii sunt nevoiţi, în anumite cazuri, să aducă forță de muncă de la peste 50-100 km distanţă. Sunt nişte costuri suplimentare care pot fi evitate. De aceea, devin din ce în ce mai interesante alte zone. Din păcate, autoritățile locale, primele responsabile în acest gen de investiții, nu au înţeles cât este de important să asigure facilităţile necesare unui producător. Să sperăm, însă, că aceste probleme se vor remedia.“
Laurenţiu Duică a adăugat că producătorilor care investesc și au nevoie de depozite li se adaugă nevoia în creştere de spaţiu care se manifestă la nivelul companiilor de logistică de pe piaţă. „Logisticienii care au iniţiat optimizarea spaţiului în perioada 2008 – 2010 au acum nevoie, pur și simplu, de mai mult spaţiu. De asemenea, există şi alte categorii, precum comercianţii online sau retailerii, care sunt într-o nevoie crescândă de spaţiu de depozitare.”
Gata de dezvoltare
„2015 ne-a prins cu spaţiile ocupate în P3 Bucharest, de aceea, în acest moment, construim spaţii noi de depozitare, venind în întâmpinarea clienților noștri și fiind pregătiți să le oferim soluții viabile“, a subliniat oficialul P3 România.
„Ne bucură faptul că reuşim să prelungim contractele cu clienţii existenţi, dar suntem atenţi şi la ceea ce face concurenţa. Noi am fost prevăzători, am avut clienţi din diverse arii de activitate și am reușit ca, în perioada crizei, să avem un grad ridicat de ocupare, în ciuda celor ce se întâmplau în piaţă. Punem accent pe calitate, iar acest lucru contează“, a apreciat Laurenţiu Duică. El a menţionat că, în acest moment, duratele de închiriere se află într-o uşoară creştere, plasându-se în medie între 3 şi 5 ani. Există însă și situaţii în care se investeşte în linii de producţie, cazuri în care termenele ajung la 10-15 ani. „Este foarte important să fii atent la cererea clientului şi să fii flexibil când vine vorba de perioada contractuală“, a subliniat oficialul P3.
Cu peste 40% mai multe cereri reale în 2015
De altfel, deschiderea către nevoile partenerilor reprezintă unul dintre elementele pe care reprezentanţii P3 pun foarte mare accent. „Suntem foarte flexibili şi avem, de exemplu, un timp de livrare pentru proiectele Build-to-Suit undeva la 6 – 7 luni.
Dacă e vorba de un spaţiu existent ce trebuie acomodat, termenul de livrare scade la 2-3 luni. Din punct de vedere al cererilor, 2015 a depăşit cu peste 30%-40% atât 2013, cât şi 2014, în condiţiile în care discutăm de cereri reale“.
Ţinând cont de semnalele pieţei, Laurenţiu Duică a precizat că, în prezent, P3 Logistic Parks construieşte o clădire care nu este dedicată și prin care se urmăreşte acoperirea nevoilor din perioada următoare ale clienţilor actuali. În opinia sa, Bucureștiul va da în continuare tonul, atât ca strategie, cât și ca spaţii. P3 Logistics Parks are, însă, în vedere investiţii şi în alte zone ale ţării.
În România, P3 deţine în prezent opt clădiri în parcul P3 Bucharest, care, cu 215.000 mp de spaţii de depozitare, este cel mai mare parc logistic din țară. Ca parte a unui parteneriat care prevede stabilirea unui hub logistic de 81.000 mp pentru Carrefour, două clădiri noi se află în construcţie în P3 Bucharest: un depozit de 28.000 mp și un altul frigorific de 19.100 mp, din care 15.000 mp închiriaţi de retailerul european.
De asemenea, o a treia clădire de 42.800 mp va fi dezvoltată în primăvara anului 2016. Odată finalizate, cele trei clădiri vor mări portofoliul P3 în România la circa 305.000 mp de spaţii logistice.
Toate clădirile existente în portofoliul P3 România sunt închiriate. De menţionat că P3 Bucharest dispune de teren care permite dezvoltarea a încă 51.980 mp de spaţii suplimentare, cu unităţi începând de la 4.000 mp și până la 40.000 mp.
Zona București, ocupată peste 97%
Laurenţiu Duică, Head of Leasing P3 România: „Trendul cererii este ascendent, la fel ca anul trecut, demonstrând chiar un potenţial și mai mare pentru dezvoltare. Zona Capitalei are în acest moment 1,1 milioane mp de spații de clasă A. Cu toate acestea, procentul este mai mic de 3% în ceea ce privește disponibilitatea spaţiilor logistice din zona București. Piaţa de spaţii mari, libere, este aproape inexistentă atât în Bucureşti, cât și în restul ţării.”
P3 în România, pe scurt
- 2010 – P3 deschide un birou la București.
Începe prin a oferi servicii de dezvoltare, închiriere și de marketing pentru proiecte logistice și industriale din România.
- 2015 – P3 achiziţionează cel mai mare parc logistic din România de la CA Immo (ianuarie).
Începe construcţia speculativă a unui spaţiu logistic de 28.000 mp, prima clădire dezvoltată în P3 Bucharest de la achiziţia parcului (octombrie).
P3 semnează un parteneriat cu Carrefour pentru stabilirea unui hub logistic de 81.000 mp, care cuprinde un depozit existent, noua clădire speculativă de 28.000 mp și un depozit frigorific nou (octombrie).
Demarează construcţia depozitului frigorific de 19.100 mp, din care 15.000 mp închiriaţi de Carrefour (noiembrie).
- 2016 – Blake Horsley este numit Country Head Romania al P3 (ianuarie).
Încep lucrările la cea de-a treia clădire în P3 Bucharest, un depozit de 42.800 mp (primăvara 2016).