Supply Chain Management – Un curs pentru cei care vor sa fie in avantaj

Cursul oferit de catre Supply Chain Management Center (SCMC) are o structura bazata pe „standardele de competenta“ definite de ELA (European Logistic Association) pentru specialistii din domeniul logisticii si al activitatilor adiacente acesteia. Scopul acestui curs este de a oferi participantilor o mai buna intelegere a intregului sistem, proceduri si functii dezvoltate in acest domeniu.

Cursul prezinta toate functiunile specifice problematicii logisticii si supply chain-ului, oferind o viziune de ansamblu asupra activitatilor acesteia si se desfasoara pe o durata de 60 ore (2 luni).

Previzionarea si reducerea costurilor

Previzionarea este un element esential al oricarui Supply Chain eficient, aceasta este componenta principala a oricarui proces de planificare. Ea prezinta un grad ridicat de incertitudine si fara aceasta componenta nu este posibila o planificare eficienta a productiei, stocurilor si a achizitiilor. Din ce in ce mai mult, organizatiile din Romania au inceput sa se alinieze la ceea ce organizatiile din tarile dezvoltate au de multa vreme si anume managementul planificarii cererii ca parte integranta a activitatii de logistica si Supply Chain. Componenta de previzionare a cererii este cel mai important element pentru a asigura un supply-chain eficient, intrucat prezinta cel mai mare nivel de incertitudine, restul elementelor din lantul de aprovizionare fiind mult mai certe si previzibile, axandu-se mai mult pe eficientizarea capacitatilor existente, respectiv gestionarea relatiilor cu furnizorii. Imbunatatirea acuratetii previziunii are un impact foarte mare in reducerea costurilor pentru ca se reduc stocurile si implicit capitalul circulant pe de o parte, iar pe de alta se obtine scaderea nivelului de out-of-stock-uri. Tot la capitolul „reduceri“ mai amintim reducerea costurilor cu casarea produselor expirate, cu promotiile, dar si cele de transport si distributie prin imbunatatirea acuratetii previzionarii la nivel de centre de distributie sau POS. Centrele de distributie moderne sunt concentrate, spre deosebire de trecut, pe eficienta operationala prin prisma livrarilor unor servicii de calitate la clienti, pe viteza si agilitate, in timp ce in trecut depozitul clasic avea ca principala menire depozitarea produselor, de aceea companiile ar trebui sa isi schimbe perspectiva de lucru in centrul de distributie.

Accent pe organizare si optimizare

Managementul lantului de aprovizionare integreaza aprovizionarea si gestionarea cererii in cadrul si intre companii. Supply Chain Management este o functie de integrare cu responsabilitatea principala de a conecta functiunile si procesele majore de afaceri in cadrul si intre companii intr-un model de afaceri unitar si de inalta performanta. Numai avand o buna organizare a functiilor si a departamentelor, de la productie, marketing, vanzari, finante si pana la IT, se poate vorbi de procese care sa traverseze pe orizontala aceste departamente si functiuni facand legatura intre ele. Responsabilii de supply chain trebuie sa aiba o imagine cat mai reala si documentata a situatiei prezente in cadrul companiei, a tuturor proceselor pe baza carora aceasta functioneaza astfel incat sa poata face analize realiste si, impreuna cu ownerii de procese, sa gaseasca solutii de optimizare. De cele mai multe ori, reducerile de costuri se pot obtine doar din optimizarea proceselor curente, fara investitii sau schimbari majore in companie. Acesta este primul lucru la care ar trebui sa se uite responsabilii de Supply Chain.

Cui se adreseaza?

Pentru cei interesati sa ia parte la acest curs se recomanda a avea experienta in domeniul logisticii (1-2 ani) si studii superioare. Este necesar un minim de cunostinte de logistica pentru ca in cadrul cursurilor vor fi abordate teme precum modelul SCOR, VMI, modelare de procese, Bullwhip, demand management, previzionare sau raportul Gartner. Persoanele carora le este adresat cursul sunt responsabilii de supply chain, managerii din logistica, planificare, aprovizionare, depozite, distributie, transport, vanzari, marketing, financiar si productie, chiar si general manageri, atat timp cat SCM presupune traversarea intregii organizatii.

Supply-Chain-ul este o componenta principala a oricarui business, intr-o lume globalizata devenind din ce in ce mai mult un factor cheie pentru a genera un avantaj competitiv. De asemenea, hipercompetitia necesita o agilitate din ce in ce mai mare in a dezvolta si livra produse noi in piata, care in general prezinta o complexitate operationala crescuta.

La finalul cursului participantii vor sti:

• sa detalieze abordarea strategica la nivel de organizatie in cadrul departamentului de logistica si supply chain;

• sa stabileasca obiectivele la nivel de departament de logistica si supply chain si sa creeze instrumente specifice si indicatori de performanta in vederea atingerii obiectivelor;

• sa defineasca eficacitatea operatiunilor si proceselor de ale caror rezultate beneficiaza clientii interni si externi;

• sa organizeze ca si centru de profit departamentul de logistica si supply-chain, utilizand eficient resursele financiare, umane si materiale puse la dispozitie in cadrul organizatiei;

• sa defineasca eficienta personalului in cadrul departamentului de logistica si supply-chain si sa fie capabil de a crea structura de personal potrivita cu activitatea desfasurata in cadrul departamentului;

• sa defineasca in cadrul organizatiei eficienta operatiunilor si a proceselor in cadrul departamentului de logistica si supply-chain;

• sa elaboreze instrumente de urmarire si control al eficientei in cadrul departamentului de logistica si supply chain;

• sa defineasca indicatori de performanta;

• sa analizeze, utilizand instrumente specifice managementului, eficienta rezultatelor obtinute in urma operatiunilor atat interne cat si externe organizatiei.

Anul acesta cursul se va desfasura intre 6 septembrie si 26 octombrie, pe parcursul a 60 de ore, repartizate in 5 sesiuni, vinerea 4 ore (16-20) si sambata 8 ore (9-18, cu pauza de masa) in locatia ARILOG din Bucuresti (Str. G-ral Alexandru Radovici nr. 16, sector 2).

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.