Pe data de 7 ianuarie, Poliția din Țările de Jos s-a remarcat printr-o intervenție rapidă și eficientă, care a dus la recuperarea unei cantități mari de telefoane și tablete, într-un interval de numai o oră, dintr-un lot în valoare de 19,3 milioane de euro, sustras dintr-un depozit de la Aeroportul Schiphol, Amsterdam (Țările de Jos).
Ediția din luna februarie a buletinului informativ al TAPA EMEA, Vigilant, prezintă acest caz ca pe unul dintre cele mai importante incidente produse la începutul acestui an.
În legătură cu acest caz, presa a informat că au fost arestați 5-6 suspecți în conexiune cu furtul de pe data de 7 ianuarie. Incidentul s-a produs în jurul orelor 20:00, duminică seara, iar forțele de poliție au intervenit extrem de rapid. În numai o oră după producerea furtului, poliția a depistat un camion cu semiremorcă, la un depozit din Woerden, situat între Amsterdam, Roterdam, Haga și Utrecht. Aici, au fost arestate patru persoane, în timp ce un al cincilea suspect, care a reușit să fugă, a fost prins ulterior, după ce a fost reperat de un elicopter al poliției, ascunzându-se într-un șanț de lângă Autostrada A12.
Acesta este cea mai recentă infracțiune vizând încărcături cu valoare mare în preajma aeroportului Schiphol sau în cadrul facilităților acestuia. În decembrie, poliția a arestat un bărbat în vârstă de 64 de ani pentru furtul de telefoane în valoare de 1,7 milioane de euro, urmând o pistă în conexiune cu o infracțiune comisă la data de 29 octombrie. Bărbatul a fost identificat în zona Delft, în 24 de ore după ce filmarea infracțiunii a fost difuzată în cadrul emisiunii TV Opsporing Verzocht (Se Caută Informații), o coproducție a Procuraturii, Poliției și producătorului TV AVTOTROS, din Țările de Jos. Individul s-a dat drept șofer de camion și a utilizat un camion furat și documente false pentru a facilita furtul.
Alți 11 suspecți au fost arestați pentru furt de telefoane în valoare de 18,5 milioane de euro de la Schiphol, în februarie 2021, în timp ce în iulie 2020 un șofer polonez de camion a fost arestat după ce se presupune că a folosit documente false pentru a prelua o încărcătură de telefoane în valoare de 3 milioane de euro de la aeroport. Reportajele precizau, la momentul respectiv, că Poliția de Frontieră neerlandeză suspecta că operațiunea a implicat persoane care lucrau pentru diferite companii care operau la aeroport.
Vara trecută, ca reacție la creșterea amenințărilor din partea infractorilor, comunitatea de transport aerian de pe Schiphol a introdus noi măsuri de protecție a mărfurilor împotriva acestor riscuri.
Unul din 17…
Cazul prezentat mai sus este unul din cele 17 incidente majore raportate către Sistemul de Inteligență al TAPA EMEA (TIS) în luna ianuarie 2024, care au produs pierderi medii în valoare de 1,6 milioane de euro.
Acestea includ:
- 000 de euro – furtul unei încărcături de ceasuri sport dintr-un trailer parcat în Barcelona, Spania, pe 7 ianuarie.
- 000 de euro – furt intern de bani, de către un angajat al unui retailer din Catalonia, Italia.
- 500 de euro – infracțiune care a implicat furt de vehicule, în Bradford, Marea Britanie.
- 000 de euro – lot de ochelari de soare furat dintr-un camion staționat într-o parcare neclasificată din Germania
În ianuarie, au fost înregistrate în TIS 428 de furturi de marfă, în 36 de țări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa. Germania continuă să raporteze cele mai multe incidente, 152, urmată de Spania (65), Italia (45), Africa de Sud (37), Franța (30), Marea Britanie (20), Țările de Jos (17) și Polonia (11). Valoarea totală a pierderilor în urma incidentelor care au declarat o sumă a fost de 29,6 milioane de euro.
Prima lună a anului a fost marcată de 105 furturi de combustibil (24,4% din incidentele raportate către TIS). Pentru șase alte categorii de produse au fost raportate peste 10 incidente:
- metal – 39 de incidente, 9,1% din total
- bani – 32, 7,4%
- alimente și băuturi – 27, 6,3%
- fără încărcătură (furt de vehicul) – 13, 3%
- telefoane – 11, 2,5%
- electronice – 10, 2,5%.
Folosirea violenței în furturile de marfă este și ea în creștere, cu 66 de incidente (15,4% din total) raportate în ianuarie.
Alte incidente „inedite”:
- 20 de ceasuri de lux și 30.000 de euro cash, furate dintr-un magazin din Roma.
- 36 de cuptoare în valoare de 17.300 de euro, furate dintr-un camion din Hauts-de-France.
- 000 m de cablu de cupru, sustrase pe drum în Castellon, Spania.
- 4 infractori au tras focuri de armă asupra unui camion în Ohoden, Bulgaria, înainte de a sustrage diverse produse.
- 000 kg de anghinare, furate dintr-o facilitate din Alicante, Spania.
- 500 kg de usturoi, furate dintr-un depozit din Cuenca, Spania.
- 000 l de motorină, luați dintr-un parc de transport din Hwange, Zimbabwe.
- 11 t de grâu, furate din Portul Sfax, Tunisia.
- 600 l de bere, sustrași dintr-un camion din Taragona, Spania.
Furturile din camioane și-au adjudecat 35% din totalul incidentelor (150), iar 128 de incidente au implicat camioane staționate în parcări neclasificate.
sursa: Vigilant, februarie 2024
traducerea și adaptarea: Raluca MIHĂILESCU
raluca.mihailescu@ziuacargo.ro