TAPA EMEA: Infractorii n-au vacanță

În timp ce ne-am bucurat, cu toții, pe timpul verii, de binemeritate concedii, precum și de evenimentele sportive care ne-au ținut cu sufletul la gură, hoții de marfă n-au arătat niciun semn că ar lua vreo pauză – incidentele din supply chain-uri raportate către TAPA EMEA s-au ridicat, în iulie, la cel mai înalt nivel de pe parcursul acestui an.

Ediția din luna august a buletinului informativ al TAPA EMEA, Vigilant, arată că, în iulie, TIS a primit informații despre 1.736 de incidente, cu 17,7% mai mult decât recordul anterior, din februarie 2024. Iar la încheierea raportărilor, probabil că acest număr va fi și mai mare.

Infractorii au fost activi în 31 de țări din regiunea EMEA și, în timp ce numai 5,1% din incidente au raportat o valoare a pierderii, acestea au totalizat 16, 2 milioane de euro, în medie aproximativ 532.000 de euro la fiecare 24 de ore și 186.423 per fiecare dintre cele 86 de incidente cu pierderi raportate.

Acest lucru nu este, totuși, neașteptat. Infractorii, și în special grupările de crimă organizată, sunt în mod special activi în perioade ale anului în care simt că securitatea din supply chain-uri nu mai este la fel de vigilentă, adică în timpul principalelor vacanțe ale anului, sărbătorilor legale și de Crăciun și Revelion.

O serie de verificări realizate de către TIS la jumătatea lunii august întăresc această teorie. În cele 74 de zile, de la 1 iunie până pe 13 august, TIS a înregistrat în total 2.929 de incidente și pierderi de aproape 43 de milioane de euro, în 40 de țări (8,4% au raportat pierderi). În medie, o valoare zilnică de 579.718 euro.

Incidente majore

Pentru luna iulie, TAPA EMEA a primit rapoarte despre 27 de incidente majore, cu pierderi totale de peste 15 milioane de euro, în medie 558.517 euro. Acestea includ:

  • 3.000.000 de euro – cel mai mare incident singular raportat în iulie; infractorii au atacat un vehicul de transport bani, pe drum către Apulia, Italia (4 iulie).
  • 700.000 de euro – furt de instrumente de tăiere și burghie de înaltă calitate, dintr-un depozit din Rottweil, Germania (6 iulie).
  • 500.000 de euro – un alt vehicul de transport bani atacat în Italia, în timp ce se deplasa spre Lombardia (9 iulie).
  • 400.000 de euro – poliția italiană a arestat 14 suspecți în conexiune cu 21 de furturi de mărfuri din regiunea Apulia (3 iulie).
  • 140.000 de euro – 3.150 de cutii cu sticle de gin premium, furate dintr-un vehicul, în Warenford, Northumberland, Marea Britanie (18 iulie).

Încă 8 incidente majore au fost raportate în Italia, câte 3 în Franța și Germania, câte două în Grecia, Spania și Marea Britanie și câte unul în Africa de Sud și Emiratele Arabe Unite. Șapte dintre acestea au vizat diverse bunuri, 4 dintre ele bani, 3 – metale, 2 – anvelope și câte unul – biciclete, îmbrăcăminte și încălțăminte, cosmetice, alimente și băuturi, bijuterii și produse din tutun.

Clasamentele rămân neschimbate

În iulie, clasamentul țărilor care au raportat cele mai multe incidente nu s-a schimbat față de lunile anterioare. Aproape 90% din numărul total de incidente din această lună au avut loc în:

  • Marea Britanie – 620 de incidente, 35,7%
  • Germania – 350, 20,6%
  • Italia – 243, 14%
  • Franța – 222, 12,7%
  • Spania – 114, 6,5%.

În afară de Spania, toate celelalte țări din top 5 și-au văzut recordurile întrecute. Marea Britanie a înregistrat un plus de 58% față de luna februarie (vârful anterior), Germania a „săltat” cu 15% față de luna mai, Italia cu 13% față de recordul anterior, din luna martie, iar Franța a raportat cu 16% mai multe incidente decât în martie, luna-record a acestui an de până la momentul respectiv.

Alte 7 țări „s-au lăudat” cu numere cu două cifre, raportate către TAPA:

  • Africa de Sud – 36 de incidente
  • Austria – 26
  • Polonia – 22
  • Slovacia – 14
  • Cehia – 13
  • Croația – 10
  • Egipt – 10.
foto: freepik

Combustibilul – ținta numărul 1

Șase dinte cele 20 de categorii de produse care au raportat pierderi au suferi 10 sau mai multe atacuri, în luna iulie:

  • combustibilul – 97 de atacuri
  • metalul – 34
  • banii – 21
  • echipamente/materiale de construcții – 14
  • furt de camion sau trailer – 13
  • îmbrăcăminte și încălțăminte – 10.

În ciuda scăderii prețului la combustibili în multe țări, motorina rămâne ținta favorită a hoților din EMEA. Aceste infracțiuni sunt comise de către indivizi sau grupuri mici, cantitățile și valorile implicate fiind prea mici pentru a fi tentante pentru grupările de crimă organizată, care se aruncă la „recompense” mai mari.

Furturile de combustibil, în creștere cu 42,6% în iulie față de iunie, pot, de asemenea, să sublinieze „obiceiurile” formate în acest domeniu. Furturile au crescut abrupt, în Europa, atunci când prețurile la pompă au urcat la un nivel fără precedent, acum un an și mai bine. Acum, chiar dacă cererea de pe piața neagră probabil că a scăzut, cei care comit aceste furturi par a fi la fel de activi ca întotdeauna, probabil motivați și de ușurința cu care pot să tragă combustibili din rezervoarele vehiculelor care nu sunt foarte bine protejate.

Acesta este un alt exemplu de infracțiune care a apărut în urma creșterii prețurilor de consum, care rămân, deocamdată, o provocare pentru operatorii de transport și logistică.

Și la acest capitol, Germania e campioană, în iulie, cu 60 din cele 97 de furturi de combustibil raportate către TAPA EMEA, dar hoții de carburant sunt activi în multe alte țări, cum ar fi Belgia, Bulgaria, Franța, Italia, Polonia, Slovenia, Africa de Sud, Spania și Marea Britanie.

sursa: Vigilant, august

traducerea și adaptarea:
Raluca MIHĂILESCU
raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.