Dacă credeți că supply chainurile se vor schimba fără rezerve, odată ce panica legată de pandemie se va sfârși, mai gândiți-vă. Ele deja se schimbă, iar viteza cu care o fac crește atunci când este vorba despre reziliență. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de către compania Bastian Consulting, citat de către Vigilant, buletinul informativ al TAPA EMEA.
Informațiile furnizate de către Tradeshift, o platformă globală pentru management al supply chainurilor, dezvăluie șocurile și tendințele care, cel mai probabil, vor defini forma viitorului supply chainurilor, într-o lume post-COVID.
Supply chainurile adoptă din ce în ce mai mult măsuri de management al riscurilor, alimentate de stimulentele din partea guvernelor.
Pentru a evita alte perturbări la scară largă, companiile și-au reexaminat supply chainurile în mod critic și și-au restructurat fluxurile și rețelele. Aceste măsuri preventive au ca scop construirea rezilienței și reducerea dependenței de o singură sursă, țară sau regiune. Guvernele au introdus, de asemenea, pachete de stimulare, inițiative noi pentru a încuraja supply chainurile în diversificarea lor și a aduce activitățile de producție mai aproape de propria țară.
Indonezia, de exemplu, a anunțat planuri de a construi unul dintre cele mai mari parcuri industriale, pe o suprafață de 4.000 de hectare, în Java centrală, pentru a atrage producătorii. Guvernul japonez a alocat 2,2 miliarde de dolari pentru a-și sprijini producătorii să se întoarcă în Japonia. Recent, în septembrie, India, Japonia și Australia au început discuții pe marginea unei inițiative de supply chain rezilient în regiunea indo-pacifică, cu invitații trimise și altor țări asiatice.
Acest fapt a condus la o explozie de medii low-cost de producție în Asia, cum ar fi Vietnam, Malaiezia și Tailanda. Pe măsură ce mai multe companii producătoare se mută în Asia, Standardele de Securitate TAPA vor juca un rol major în a oferi un standard uniform și recunoscut pentru securizarea operațiunilor într-un nou mediu.
Tranziția către micro-supply chainuri
Cu diversificare, șomaj în creștere și schimbări ale cererii din partea consumatorilor, criza a adus înapoi concentrarea pe revigorarea producției locale pentru industriile critice, în special pentru producția avansată, care poate aproviziona operațiunile locale cu tehnologii cum ar fi printarea 3D, automatizarea high-tech și robotizarea. Pe măsură ce crește folosirea tehnologiei pentru producție, proprietatea intelectuală devine o componentă mai importantă a lanțului valoric.
Mai multe companii își evoluează modelele operaționale către micro-supply chainuri, concentrându-se pe utilizarea la maximum a capacității locale de producție. Natura flexibilă a micro-supply chainurilor le oferă firmelor agilitatea de a-și modifica volumele de producție și de a-și ajusta procesele în termen scurt. Această abordare creează mai multă valoare, prin a le permite companiilor să fie mai aproape de clienți și, în timpuri de criză sau de schimbări rapide, să beneficieze de independență.
Supply chainuri mai rapide și mai inteligente
Perturbările la nivelul comerțului au prins multe companii cu garda jos, cu lipsuri în capacitățile lor digitale, cu puțină vizibilitate asupra operațiunilor lor de supply chain. Multe organizații au început să-și analizeze strangulările sau eșecurile expuse în timpul crizei și lucrează la construirea rezilienței. Blockchain IoT, inteligența artificială, analiza predictivă și învățarea automatizată sunt tendințe tehnologice utilizate pentru a spori vizibilitatea și transparența supply chainurilor și pentru a permite adoptarea unor decizii și reacții în timp real.
Conform unui sondaj realizat recent de către Fortune, 75% din CEO declară că își accelerează planurile de digitalizare. Afacerile își prioritizează realinierea la capacitățile operaționale la un model de business post-COVID, cu focalizare pe digitalizare și automatizarea operațiunilor, pentru eficiență și continuitate. De exemplu, Amazon a dezvăluit planuri de a construi un centru de distribuție robotizat, în valoare de 500 de milioane de dolari, în Australia.
Războaiele talentelor și perfecționarea angajaților
Răspândirea digitalizării și a automatizării de-a lungul supply chainurilor a făcut, deja, anumite posturi inutile și a creat o cerere crescândă de profesioniști cu aptitudini digitale și analitice. Dar și celelalte secțiuni ale unei afaceri se digitalizează, astfel că vânătoarea de talente este din ce în ce mai intensă. Pentru a ține pasul cu ritmul în care evoluează modelele și tehnologiile din supply chain, organizațiile trebuie să identifice capacitățile specifice de care vor avea nevoie și să-și concentreze energiile pe realizarea unor „conducte” de talente eficiente și sustenabile.
„Cea mai mare provocare este întârzierea în pregătirea profesională cauzată de viteza schimbării, pe măsură ce tehnologiile evoluează și se conturează noi procese. Astfel, este necesar ca pregătirea din domeniul securității supply chainurilor să fie revizuită în mod constant și actualizată, pentru a ține pasul cu tendințele și dezvoltările de pe piață,” a spus Tony Richter, CE al Bastian Consulting.
Lina Li, din conducerea TAPA Asia Pacific, a subliniat: „Supply chainurile globale se transformă și își reconstruiesc structurile, având în minte aspectele mai strategice ale rezilienței, vizibilității și securității. Lumea post-COVID ne așteaptă cu riscuri noi, cu parteneriate nou formate, cu rute schimbate și cu aranjamente de lucru la distanță. Standardele de Securitate TAPA 2020 oferă cerințele globale pentru creșterea securității supply chainurilor și a nivelurilor de reziliență. Afacerile clădite pe aceste fundații vor avea un avantaj competitiv față de cele care nu adoptă aceste măsuri în acest climat schimbător de afaceri.”
sursa: Vigilant, septembrie
traducerea și adaptarea: Raluca MIHĂILESCU
raluca.mihailescu@ziuacargo.ro