La finalul lunii octombrie, s-a desfasurat cea de a 18-a editie a Topului firmelor bucurestene organizat de catre Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) la Complexul Expozitional Romexpo.
Topul a evidentiat rezultatele obtinute de societatile bucurestene in anul 2010, iar la festivitate au luat parte reprezentanti ai presedintiei si guvernului, ministerelor economice, autoritatilor locale, reprezentanti ai unor patronate si ai firmelor laureate.
In Topul pe 2010 sunt 3.898 de firme laureate, selectionate din 127.405 de societati care au depus bilantul pe 2010, dintre care numai 26.872 au intrunit criteriile de eligibilitate. „Criteriile promovate de noi, sistemul cameral, pentru identificarea performantei reale, diferentiaza semnificativ Topul cameral prin aspectul calitativ, prin nota de elitism, care asigura superioritate fata de topurile organizate de diferite structuri inregistrate in Romania“, a spus presedintele CCIB, Sorin Dimitriu.
CCIB premiaza managementul performant
Aceasta a fost deviza sub care s-a desfasurat actuala editie a Topului. „Laureatii actualei editii a Topului au demonstrat ca se poate face performanta in conditii atat de vitrege, incat ele ameninta sa modifice scena afacerilor globale. Premiantii de azi, cei care au facut performanta in dificilele conditii ale anului trecut, merita din plin sa le recunoastem gloria de a fi triumfat in conditii in care companii de anvergura internationala au traversat cu dificultate anul 2010“, a subliniat Sorin Dimitriu. Printre criteriile utilizate de CCIB la elaborarea Topului firmelor bucurestene, se numara cifra de afaceri neta a unei companii, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, care reprezinta raportul dintre profitul din exploatare si cifra de afaceri, eficienta utilizarii resurselor umane, respectiv raportul dintre valoarea adaugata obtinuta si numarul mediu de salariati pe care l-a avut respectiva firma in 2010, precum si eficienta utilizarii capitalului angajat. Conform metodologiei, firmele au fost impartite in sase domenii de activitate, iar in cadrul fiecarui domeniu, companiile sunt impartite pe cinci categorii de marime, respectiv intreprinderi foarte mari, mari, mijlocii, mici si microintreprinderi.
Amploarea Capitalei
„A fi premiant in Topul firmelor bucurestene este un lucru dificil, din cauza concurentei puternice din Capitala“, a spus Sorin Dimitriu, care a precizat ca „Bucurestiul s-a plasat pe locul 27 in topul celor mai bune 36 de destinatii pentru afaceri din Europa, potrivit unui studiu realizat de Cushman&Wakefield“. Practic, nici un domeniu nu este slab reprezentat in Capitala. Comertul bucurestean detine peste 25% din suprafata de vanzare si din desfacerile cu amanuntul la nivel national. Cele mai importante retele de hipermarketuri si supermarketuri sunt, de asemenea, prezente in Capitala. Bucurestiul este si principalul centru financiar-bancar al tarii, aici aflandu-se circa 90% dintre bancile care opereaza in Romania. La nivelul Capitalei, productia industriala a inregistrat, in intervalul iulie-decembrie 2010, precum si in luna februarie a acestui an, cresteri fata de perioada corespunzatoare a anului precedent. Cel mai mare oras al tarii are si un potential industrial important. „Parcurile industriale si tehnologice din imediata vecinatate a Capitalei sunt si vor fi puncte puternice de atractie pentru companiile multinationale si pentru cele locale. Este necesara, insa, o politica pentru atragerea de noi investitori si dezvoltarea de noi capacitati de productie. De asemenea, se impune si incurajarea industriilor care pun in valoare punctele forte locale (populatie tanara, educata, vorbitoare de limbi straine)“, considera presedintele CCIB.
Repere in Topul firmelor 2010
Locul 1 – Fabricarea cimentului, varului si ipsosului – intreprinderi foarte mari – Holcim
Locul 1 – Fabricarea cimentului, varului si ipsosului – intreprinderi mari – Lafarge Ciment
Locul 2 – Fabricarea cimentului, varului si ipsosului – intreprinderi mari – Carpatcement Holding
Locul 1 – Lucrari de constructii a drumurilor si a cailor ferate – intreprinderi foarte mari – Tehnologica Radion
Locul 1 – Lucrari de constructii a drumurilor si a cailor ferate – intreprinderi mari – Delta ACM
Locul 2 – Lucrari de constructii a drumurilor si a cailor ferate – intreprinderi mari – Euro Construct Trading 98
Locul 1 – Transporturi rutiere de marfuri si servicii de mutare – intreprinderi mari – Transpeco Logistics & Distribution
Locul 1 – Transporturi rutiere de marfuri si servicii de mutare – intreprinderi mijlocii – Holleman
Locul 2 – Transporturi rutiere de marfuri si servicii de mutare – intreprinderi mijlocii – Klacska
Locul 3 – Transporturi rutiere de marfuri si servicii de mutare – intreprinderi mijlocii – Whiteland Logistics
Locul 1 – Activitati anexe pentru transporturi – intreprinderi mijlocii – Gefco
Locul 2 – Activitati anexe pentru transporturi – intreprinderi mijlocii – Autoritatea Aeronautica Civila Romana
Locul 3 – Activitati anexe pentru transporturi – intreprinderi mijlocii – Transfer International Spedition
Locul 1 – Comert cu autovehicule – intreprinderi mari – Renault Commercial Roumanie
Locul 2 – Comert cu autovehicule – intreprinderi mari – Serus
Locul 3 – Comert cu autovehicule – intreprinderi mari – Auto Cobalcescu
Alexandru STOIAN
alexandru.stoian@ziuacargo.ro