Trainingul costă mult… dar să vezi cât costă ignorarea lui!

Trainingul și instruirea costă prea mult – aceasta este o afirmație pe care am auzit-o de foarte multe ori, în ultima perioadă. Totuși, poate ar fi bine să ne uităm la ce cost implică ignorarea lor. Există și un citat celebru: „CFO întreabă: dacă îi instruim și pleacă? CEO răspunde: dar dacă nu îi instruim și rămân?” – W. Edwards Deming.

Monica Derecichei

Această întrebare ridică o premisă greșită, și anume că decizia de a oferi sau nu instruire angajaților ar trebui să fie determinată de riscul ca aceștia să plece sau să rămână în companie.

Relația cu angajații tăi este similară cu orice altă relație din viața ta, necesitând un efort constant din partea ambelor părți. Dacă oferi doar pentru a primi în schimb, relația este, deja, sub semnul întrebării. Dacă ai impresia că îi vei oferi iubitei o bijuterie scumpă, sperând că va rămâne cu tine toată viața, te înșeli amarnic; aceeași logică se aplică și în relația cu angajații.

Să spui că nu îți instruiești angajații, pentru că oricum vor pleca este ca și cum ai spune că nu alimentezi camionul cu motorină, pentru că oricum vei rămâne fără, la un moment dat. Cât de departe crezi că vei ajunge?

Dacă cineva alege să plece din compania ta după ce l-ai instruit, cel mai probabil ar fi plecat, oricum. Și, oricum, gândește-te, este plecarea unei persoane sau a câtorva un motiv să nu le dai posibilitatea celorlalți să fie mai buni?

Un efort cu folos

Instruirea angajaților și existența unui centru de training în interiorul companiei presupun, fără îndoială, un efort financiar, dar care nu este în zadar. Ce înseamnă, în realitate, acest cost, acest efort financiar, versus costul reparațiilor cauzate de uzura anumitor componente, daunele din accidente, consumul de combustibil care, datorită pregătirii șoferilor din compania ta, vor avea scăderi semnificative.

Dar de ce ar trebui să investesc eu în instruirea lor? Au învățat la școala de șoferi, au urmat traininguri pentru atestare profesională. Da, asta poate fi adevărat, dar doar parțial, deoarece școala de șoferi se asigură că șoferul este capabil să conducă camionul și cunoaște legislația rutieră. Învățarea trebuie să fie constantă și continuă, atunci când alegi să practici această meserie; este profund greșit să crezi că ai terminat o școală și acolo se încheie învățarea, la fel cum este profund greșit să crezi că angajezi un om cu experiență care nu mai are nimic de învățat și în care nu mai trebuie să investești.

Conform naturii noastre umane, ne dorim rezultate imediate și, uneori, răbdarea ne joacă feste. Dar și disciplina și constanța sunt esențiale. Rezultatele, în acest caz, nu vor fi imediate, dar te asigur că pe termen lung vor fi semnificative.

Toți conștientizăm dificultatea de a găsi personal calificat și foarte bine instruit. Deci, nu te gândi la tipul de angajați pe care ți-i dorești, ci la ce fel de angajator vrei tu să fii. Problema nu se pune între un angajat care pleacă sau rămâne, ci între a evolua sau a stagna, și vorbesc aici despre compania ta. Tu ce ai alege?

Puterea adaptabilității și a găsirii soluțiilor este cheia pe termen lung, în orice business care își dorește să crească și să evolueze.

Monica DERECICHEI

consultant HR

monica@remarkableconsulting.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.