Transportatorii Bucuriei

Au venit Vestitorii Bucuriei!… exclama, râzând, în preajma sărbătorii de Crăciun, Cristina, o fetiță de 9 ani, internată la Secția de Oncologie Pediatrică a Spitalului Județean Craiova. Motivul pentru care i se luminaseră ochii, iar obrajii i se coloraseră cu entuziasm era o dubă plină cu jocuri și jucării destinate camerei de activități.

Atunci a început totul. Mai mulți transportatori, dispeceri și șoferi au format un grup, unde roțile nu mai rulează doar pentru a îndeplini targeturi de eficiență, ci și pentru a îndeplini vise. Pe Facebook, grupul a fost înființat la începutul stării de urgență, când nevoia de transport umanitar devenise foarte stringentă.

Grup pe Facebook… vehicule pe șosele

„Ajutorul este binevenit, oricând și de oriunde, atunci când este total dezinteresat și cât lumea dă dovadă de seriozitate. Uneori, din păcate, suntem prea puțini, dar noi, cei implicați deja, ne cunoaștem bine și nu avem rețineri să ne cerem unii altora ajutor”, mi-a explicat, zâmbind cu modestie, Costi Ciordaș, unul dintre administratorii grupului Transportatorii Bucuriei. El a precizat că, pentru a asigura necesarul de transport, în cele mai multe dintre cazurile umanitare pe care le-a întâlnit, nu sunt necesare vehicule complete, produsele putând fi transferate în timpul unei curse normale.

https://www.facebook.com/groups/213977116331102/

Costi Ciordaș: „În afară de ajutorul pe care l-am dat spitalelor și clinicilor, sau anumitor asociații, cum ar fi MagiCamp, unde a fost vorba de volume mai mari, cele mai multe lucruri pe care le-am transportat au fost în colete de dimensiuni mici, în general medicamente oncologice pentru copii, care ajung în marile spitale de pediatrie din țară. Găsim inclusiv soluții pentru medicamente care necesită temperatură controlată, până la 3-5 grade.”

… Și atunci când există bunăvoință lucrurile se leagă. Așa a fost și în cazul unui tânăr de 22 de ani, bolnav de cancer, internat la București, care avea nevoie urgentă, în aprilie, de anumite medicamente care trebuiau aduse din Köln. Roțile s-au învârtit atunci, în ciuda problemelor din frontieră. O mașină a preluat pachetul până la Augsburg, de unde o alta a asigurat transportul până la Oradea. Următorul transfer s-a făcut la Salonta, pentru ca, apoi, medicamentele să ajungă la destinația finală, în București. Totul s-a rezolvat în 24 de ore, în timpul stării de urgență.

„Grupul pe Facebook a fost înființat imediat după ce s-a instituit starea de urgență. În acea perioadă, activitatea era scăzută, iar camioanele noastre stăteau mai mult acasă. Am văzut apelurile de la spitale și ne-am implicat la nivel local, fiecare în zona în care își are sediul. Țările s-au închis pe rând, iar noi eram singurii care puteau să se mai miște. Am făcut o postare pe Facebook. Nu ne-am așteptat să se înscrie atâta lume. I-am centralizat pe cei care s-au anunțat, am realizat o hartă interactivă și un tabel bine organizat, astfel încât să știu imediat la cine pot apela. N-am făcut nici mult, nici puțin, dar ceea ce am făcut, am făcut bine”, a menționat Costi Ciordaș.

El a observat că, în perioada de urgență, oamenii au încercat să se ajute mai mult decât în alte ocazii. Acum, nevoia stringentă a trecut, pentru că sunt mai multe căi de a rezolva lucrurile, dar încă ajutorul este binevenit.

În colaborare cu grupul Voluntari în Europa

„Colaborăm cu grupul Voluntari în Europa, condus de Adriana Mureșan, care ne-a pus în contact cu mai multe asociații, cum ar fi Cutia cu Medicamente. Atunci când apare undeva o necesitate, îmi scriu, în general, mie, iar eu transmit solicitarea către ceilalți. Involuntar, am creat anumite paliere. Timpul este foarte important, așa că, inițial, ne interesăm între apropiați. Dacă nu reușim să găsim o soluție, postăm pe grup. Și dacă nici așa nu se găsește nicio variantă, încep să postez pe alte grupuri, în special de șoferi. Pentru noi nu prea există imposibil”.

De altfel, la data în care am luat interviul, „Transportatorii Bucuriei” erau în căutarea unei soluții pentru transferul mai multor zeci de scaune rulante pentru mănăstirea Bogdănești din Suceava. „Scaunele vor ajunge la Suceava, chiar și dacă le vom aduce pe rând”, mi-a spus Costi Ciordaș, cu încredere.

„Să nu vă imaginați că facem ceva ieșit din comun. Totul este foarte simplu și normal.”

„Cred că dorința de voluntariat trebuie să vină de undeva din interior.Înscrierea pe grupul de pe Facebook se face foarte simplu. Acceptăm pe oricine și nu eliminăm pe nimeni, atâta vreme cât se comportă civilizat. Oricine vrea să ajute ne poate trimite mesaj”, a concluzionat Costi Ciordaș, dar nu a vrut să încheie discuția fără a le mulțumi tuturor celor care au dorit să se implice, oprindu-se inclusiv asupra unor prieteni, care au fost tot timpul gata să ajute. „Aș dori să mulțumesc, în special, lui Marian Ozoiu de la Alpin Expres, lui Emil Trandafir de la TEU Spedition, lui Ionuț de la Vocat Consult, lui Andrei de la Saramet etc. Sunt mulți cei care s-au implicat pe timpul stării de urgență”.

Dacă vreți, pe lângă marfă, să strecurați în mașinile voastre și un strop de bucurie, nu trebuie decât să transmiteți un mesaj… Cerere de transport există!

Meda IORDAN

meda.iordan@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.