În urmă cu câteva săptămâni, am primit pe adresa redacţiei solicitarea unei firme de transport de a lămuri necesitatea efectuării unui audit energetic de către operatorii de transport. Respectiva firmă fusese controlată de către agenţii ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei) şi i se întocmise un proces verbal de sancţionare pentru lipsa unui audit energetic. Prezentăm, în continuare, răspunsul ANRE la întrebările noastre, semnat de către Marius Vladu, Director al Direcţiei Comunicare, Cooperare şi Relaţia cu Parlamentul.
Ziua Cargo: Sunt firmele de transport obligate să efectueze un audit energetic?
Marius Vladu: Societăţile comerciale care efectuează doar activitate de transport şi au în componenţa parcului auto mai mult de 25 de autovehicule au obligaţia să dezvolte programe de monitorizare şi gestiune a consumului de carburanţi pentru grupul de vehicule deţinut (art. 8 din OG 22/2008, art. 10 din HG 409/2009). Programele de monitorizare şi de gestiune a consumului de carburanţi conţin măsuri de reducere a consumului de combustibili şi, după caz, măsuri privind utilizarea biocarburanţilor. Gestiunea consumului de carburanţi include date statistice privind distanţele parcurse, numărul de călători transportaţi şi/sau cantităţile transportate, precum şi consumurile specifice, exprimate în tone echivalent petrol/mii km, tone echivalent petrol/mii călători, tone echivalent petrol/mii tone km, tone echivalent petrol/mii călători km, după caz. Societăţile comerciale care, pe lângă activitatea de transport, desfăşoară şi alte activităţi ce implică consum de energie anual mai mare de 200 tep (tone echivalent petrol) trebuie să se conformeze prevederilor art. 3 şi ale art. 4 din OG 22/2008. Astfel:
a) pentru un consum de energie anual cuprins între 200 tep şi 1000 tep trebuie să aibă un audit energetic realizat o dată la 2 ani şi să transmită ANRE „Declaraţia de consum anual“ (art. 4 din OG 22/2008, art. 5 din HG 409/2009);
b) pentru un consum de energie anual mai mare de 1000 tep trebuie să se realizeze anual un audit energetic, să aibă un manager energetic atestat ANRE, să transmită la ANRE „Declaraţia de consum anual“, „Chestionarul de analiză energetică“ (până la 30 aprilie) şi „Programul anual de măsuri de îmbunătăţire a eficienţei energetice“ (până la 30 septembrie) (art. 3 alin. 1 din OG 22/2008, art. 5 şi art. 9 din HG 409/2009). Auditul energetic trebuie să stea la baza stabilirii şi aplicării măsurilor de îmbunătăţire a eficienţei energetice.
Care sunt amenzile pe care le riscă dacă nu respectă aceste reglementări?
Sancţiunile pentru nerespectarea prevederilor art. 3 alin. 1 lit. a), b) şi c) şi ale art. 4-8 din OG 22/2008 sunt prevăzute la art. 25 din acest act normativ; cuantumul amenzilor este de la 7.500 lei până la 15.000 lei şi se aplică operatorului economic. ANRE efectuează controale tematice prin Direcţia Generală Control, care are evidenţa numărului de societăţi de profil controlate.
Radu BORCESCU
radu.borcescu@ziuacargo.ro