Turismul a început să se miște în luna iulie, după ce a pierdut startul tradițional de 1 mai, din cauza interdicțiilor de deplasare impuse transporturilor de persoane, atât pe cale rutieră, cât și aeriană, în timpul stării de urgență și de alertă, pe fondul pandemiei de coronavirus.
Turismul este o activitate economică majoră în Uniunea Europeană, cu un impact larg asupra creșterii economice, ocupării forței de muncă și dezvoltării sociale. El poate fi un instrument puternic în combaterea declinului economic și a șomajului. Comisia Europeană lucrează pentru rezolvarea provocărilor cu care se confruntă acest sector.
Pachet de măsuri adoptat de CE
Izbucnirea COVID-19 a pus sub o presiune fără precedent industria turistică a UE, iar companiile de turism de toate dimensiunile se confruntă cu probleme acute de lichiditate. La 13 mai 2020, Comisia a adoptat un pachet cuprinzător de inițiative, pentru a permite un cadru coordonat de reluare în siguranță a transportului de persoane și turismului, astfel încât să le permită europenilor să călătorească și să se bucure de sezonul turistic de vară, dar să abordeze, în același timp, problemele presante pentru operatorii și consumatorii de turism.
Pachetul turistic oferă îndrumări privind protocoalele de securitate și sănătate pentru unitățile de ospitalitate, transportul pasagerilor și ridicarea frontierelor interne, precum și recomandări cu privire la bonurile emise de organizatorii de pachete de călătorii și companii aeriene. Acest pachet cuprinzător le permite companiilor și autorităților publice să facă planificări și să se pregătească pentru restrângerea interdicțiilor. În același timp, oferă asigurări cetățenilor europeni și le permite să își planifice vacanțele și să călătorească în siguranță.
Platforma web și aplicația mobilă lansate de CE oferă informații în timp real despre frontiere și servicii de transport și turism disponibile în țările UE.
Granițe deschise în 22 de state
Mai multe state din Uniunea Europeană și din Spațiul Economic European au instituit excepția de la măsura carantinării/izolării a persoanelor care sosesc cu avionul și sunt asimptomatice. Pe listă figurează România, Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Finlanda, Italia, Estonia, Irlanda, teritoriul european al Franței (Franța metropolitană).
Cetățenii exceptați, dar care, înaintea plecării din țara respectivă, nu au stat cel puțin 14 zile pe teritoriul acesteia, intră în carantină/izolare la locuința/locația declarată, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparținătorii, după caz.
Grecia a deschis o singura vamă cu Bulgaria
Autoritățile din Grecia au închis, însă, în data de 1 iulie, două dintre punctele de trecere a frontierei terestre cu Bulgaria, menținându-l funcțional doar pe cel de la Kulata-Promachona. În scurt timp, s-au format la graniță cozi de mașini lungi de până la 12 kilometri.
Potrivit Ministerului român al Afacerilor Externe, măsura a fost luată ca urmare a introducerii obligativității completării formularului electronic, prin intermediul căruia să poată fi asigurată evidența celor care ajung în această țară.
Ocol până la destinația preferată a românilor
În aceste condiții, românii care au ales să meargă cu autocarul sau mașina în destinația lor preferată de vacanță, Grecia, erau nevoiți (cel puțin până la închiderea ediției din iulie a revistei Ziua Cargo) să facă un ocol de circa două ore în Bulgaria, trecând prin Sofia, pentru a ajunge la vama Kulata-Promachona, față de cele 8-10 ore cât parcurgeau rutier până la celelalte două puncte de trecere a frontierei de la granița bulgaro-elenă. După mai multe zile de blocaj, autoritățile europene au intervenit, iar Poliția de Frontieră din Bulgaria a separat fluxul de acces pentru autoturismele înmatriculate în statele membre UE.
Formular obligatoriu, testare aleatorie
Autoritățile din Grecia la cer românilor să completeze obligatoriu formularul electronic (Passenger Locator Form) disponibil la adresa https://travel.gov.gr, cu cel puțin 48 de ore anterior deplasării, și să obțină în timp util codul de confirmare a înregistrării. În formular, trebuie scrise datele de contact, traseul și adresa unde vor fi cazați. Codul trebuie prezentat la frontieră, indiferent dacă turiștii vin cu mașina, avionul sau feribotul. Turiștii din UE sunt supuși aleatoriu testului COVID-19, spre deosebire de cei din statele non-UE, care sunt testați toți, fără excepție.
Se poate evita testarea, dacă turiștii prezintă un test efectuat, în țara de unde vin, cu cel puțin 72 de ore înainte de intrarea în Grecia.
Soluții de distanțare la masă
Hotelierii au găsit soluții pentru respectarea măsurilor de distanțare socială a turiștilor, pe lângă cele de igienă specifice eliminării riscului de infectare cu noul coronavirus. Astfel, masa li se servește la ore diferite celor aflați în vacanță, în funcție de etajul la care sunt cazați.
Transport „la liber”, pe toate căile
Transportul de persoane a fost reluat pe toate căile, iar, pentru a recupera timpul pierdut, companiile organizează, acum, și chartere de autocare, pe lângă cele aeriene, low-cost. TAROM reia zborurile interne spre litoral, începând din 16 iulie, de la Timișoara, Cluj-Napoca și Oradea, joia și duminica. Evident, sunt luate măsuri specifice pentru toți pasagerii.
Românii închiriază mașini
Teama de coronavirus îi determină pe unii dintre românii fără mașină să evite transportul în comun cu trenul, microbuzul sau autocarul și să închirieze autoturisme, pentru a pleca în vacanță. Cererile de mașini pentru drumuri interne au început timid, după ridicarea restricțiilor de călătorie, dar au luat amploare o dată cu minivacanța de 1 iunie și s-au extins până la rezervări pentru lunile iulie și august.
Cele mai cerute mărci pentru deplasările interne sunt Opel, Ford, Renault și Dacia. Durata medie de închiriere este de cinci zile, dar există și autoturisme luate pentru mai bine de două săptămâni, ale căror contracte au fost prelungite. Toate mașinile sunt noi, de 1-2 ani vechime, au RCA și CASCO, iar, după fiecare client, sunt dezinfectate.
„Turism la tine acasă”
Hotelurile s-au deschis pe litoralul românesc, dar fără restaurante, doar la terase, astfel că turiștii mănâncă pe cont propriu. Cel mai mic preț pentru unui sejur de 7 nopți, în luna iulie, este în Eforie Nord. Începe de la 1.000 de lei în cazul unui cuplu cu copil mic de până în 5 ani, la un hotel de trei stele. Dacă perechea cere mai mult, oferta pornește de la 1.900 de lei pe sejur, relevă studiul „Turism la tine acasă”, realizat de IRI Travel. La cuplurile cu doi copii, ofertele au preț de start de 2.700 de lei, fără nicio masă inclusă.
Cel mai scump este la Mamaia, stațiunea considerată „perla litoralului românesc”. Pentru 7 nopți la un hotel de 3 stele, sunt oferte care încep de la 1.700 de lei/cuplu, iar, dacă este vorba despre o familie cu copil mic (0-5 ani), oferta pornește de la 1.800 de lei/sejur, fără masă. Pentru un hotel de 4 stele, tot fără masă, un cuplu dă cel puțin 2.650 de lei, iar dacă are copil de până în 5 ani, tariful pornește de la 3.200 de lei; dacă sunt doi copii cu vârste între 3 și 8 ani, atunci prețul sejurului pornește de la 4.800 de lei.
Vouchere de vacanță
Ministerul Turismului a anunțat că va acorda vouchere de vacanță, până în anul 2025, celor peste 1,2 milioane de bugetari. Proiectul prevede că valoarea unui voucher este de 1.450 de lei, dar vor exista și vouchere de 2.080 de lei, care vor putea fi folosite numai în extrasezon (aprilie-mai și octombrie-noiembrie). Salariații vor putea opta pentru una dintre cele două variante, iar alegerea se va face până în 1 noiembrie, pentru anul următor.
Planul de relansare economică prevede acordarea de tichete de vacanță speciale pentru pensionari, destinate exclusiv tratamentelor balneoclimaterice, precum și acordarea de stimulente agențiilor de turism pentru fiecare turist străin care stă mai mult de 5 nopți în România (incoming).
Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro