Blocurile vor putea fi reabilitate termic fara ca proprietarii apartamentelor sa mai contribuie cu partea de 20% ce le revine prin lege. Comisia Europeana a acceptat ca fondurile europene nerambursabile ramase necheltuite la diverse ministere sa fie preluate de Ministerul Dezvoltarii pentru aceasta operatiune.
Elena Udrea sustine ca este vorba despre 360 de milioane de euro, sume ce vor putea fi folosite de minister incepand cu luna mai, pentru anveloparea a 250.000 de apartamente din toata tara. Primariile au la dispozitie aproape 5 luni pentru organizarea licitatiilor si selectarea constructorilor. „Pana in primavara, MDRT va derula toate procedurile interne pentru ca proiectele de reabilitare termica a blocurilor sa poata fi initiate si implementate. In paralel, primariile trebuie sa organizeze licitatiile pentru constructori“, a declarat Elena Udrea. Astfel, din luna mai, fatadele blocurilor din toata tara vor putea intra in anvelopare, iar firmele de constructii vor avea de lucru cel putin doi ani. Pana atunci, trebuie finalizate toate formalitatile. Iata pasii ce vor fi urmati: asociatia de proprietari care doreste anveloparea blocului trebuie sa solicite acest lucru Primariei; studiul de fezabilitate si indeplinirea conditiilor de catre asociatia de proprietari trebuie sa ajunga la minister; documentatia tehnica trebuie sa treaca prin Consiliul tehnico-economic si sa i se aplice standardele de cost. Dupa aceea, odata proiectul aprobat, urmeaza licitatia, care se face de catre Primarie. Potrivit ministrului Udrea, pana in prezent, exista la nivel national cateva sute de mii de cereri pentru anveloparea blocurilor. „Insa la nivelul Romaniei sunt circa 3 milioane de apartamente care asteapta sa fie reabilitate si orice sursa de finantare este binevenita“, a precizat Elena Udrea. Programul de reabilitare termica a fost demarat de autoritatile locale in urma cu trei ani, in baza Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 18/2009, fiind incluse numai blocurile de locuinte, nu si casele. De atunci, s-a reusit schimbarea la fata a catorva sute de blocuri – cele mai multe in Bucuresti. Astfel, in Cluj-Napoca au fost reabilitate peste 100 de blocuri, in Targoviste – 84 de blocuri, in Brasov – 36 de blocuri, in Timisoara – 16 blocuri, iar in Bucuresti – circa 400 de blocuri.
Unele primarii au optat pentru imprumuturi
Unii dintre primarii de sector din Capitala (de la Sectorul 1 si Sectorul 4) s-au grabit sa faca imprumuturi, tot pentru preluarea de la asociatiile de proprietari a cotei de 20% ce le revin pentru anvelopare. E drept, tot din bani europeni, dar pe care vor trebui sa-i returneze cetatenii, timp de 20 de ani, indiferent ca locuiesc la bloc sau la casa, pentru ca taxele si impozitele lor se vor duce si catre aceste cheltuieli. Astfel, in Sectorul 1 al Capitalei, edilul Andrei Chiliman a incheiat in toamna trecuta un credit de 125 de milioane de euro cu Banca Europeana de Investitii (BEI). Banii vor fi rambursati in 20 de ani, iar imprumutul are o perioada de gratie de 4 ani. Daca nu va mai fi ales primar, succesorii lui sunt deja buni de plata – din bugetul primariei, desigur. Potrivit primarului, Administratia Sectorului 1 va reusi, in acest fel, sa anvelopeze termic 365 de blocuri, pana la finalul anului 2013. Dintre acestea, 190 urmeaza a fi finalizate anul acesta. Pana acum, au fost reabilitate termic 330 de blocuri in aceasta zona a Capitalei. In Sectorul 4 a fost aprobat, o data cu atragerea unor imprumuturi rambursabile, programul multianual de reabilitare a 320 de blocuri.
Afacerea „polistirenul“
Pana anul trecut, costurile de anvelopare au putut fi umflate de primarii, astfel ca autoritatea locala a Sectorului 1 a ajuns sa plateasca 30.906 de euro pentru fiecare dintre cele 12 apartamente ale unui bloc de pe bd. Dacia. Cu alte cuvinte, cam cat costul unui apartament. Cea mai ieftina lucrare avizata de primarul Andrei Chiliman este de 7.035 de euro. Si in Sectorul 5 s-a ajuns la preturi aberante, de 24.375 de euro pentru anveloparea fiecarui apartament al imobilului din strada Ion Urdareanu nr. 5. Potrivit specialistilor Ministerului Dezvoltarii, costul pentru montarea geamurilor termopan si panourilor de polistiren pe peretii exteriori ai unui apartament cu trei camere nu ar trebui sa depaseasca 4.700 de euro. Primaria Sectorului 2 a reusit insa o performanta notabila: a aprobat lucrari de minim 550 de euro si de maxim 4.300 de euro pe apartament. Primariile sectoarelor 3, 4 si 6 au reabilitat imobile cu sume cuprinse intre 2.500 si putin peste 7.000 de euro pe apartament. In Sectorul 2, pe langa cele 268 de blocuri finalizate sau in curs de executie, primarul Neculai Ontanu are in plan inceperea lucrarilor la alte 252 de astfel de imobile, dupa finalizarea expertizelor tehnice, auditului energetic si proiectelor tehnice. Primaria nu s-a imprumutat, dar pana acum a efectuat lucrarile preluand si partea de cheltuieli ale asociatiilor de proprietari.
7 ani fara impozit, la reabilitare pe cheltuiala proprie
Locuitorii sectoarelor 1 si 3 care isi reabiliteaza, pe cheltuiala proprie, imobilele in care locuiesc, sunt scutiti de la plata impozitului pe cladire timp de 7 ani. Decizia apartine Consiliilor locale ale celor doua primarii si va fi aplicata incepand de anul acesta. Mai precis, cu incepere de la data de 1 ianuarie a anului fiscal urmator finalizarii lucrarilor de reabilitare. Pentru a putea beneficia de scutirea de la plata impozitului, proprietarii nu trebuie sa aiba datorii la plata taxelor si impozitelor datorate bugetului local. Scutirea se acorda in baza procesului-verbal de receptie la terminarea lucrarilor, prin care se constata realizarea masurilor de interventie recomandate de catre auditorul energetic. Reabilitarea termica a cladirilor este cea mai eficienta si economica metoda de reducere a consumului de energie. Ea presupune decopertarea unei cladiri si „anveloparea“ ei intr-un strat termoizolant, inlocuirea tamplariei clasice cu ferestre tip termopan, refacerea hidroizolatiei terasei si a subsolului blocului.
Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro