UPDATE 30 decembrie: Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea ce prevede instituirea Sistemului integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România, denumit e-SIGUR, sistem de interes naţional, complementar sistemelor inteligente de transport.
Legea 383/29.12.2022 privind unele măsuri de eficientizare a monitorizării traficului rutier a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1279, din 30 decembrie 2022. Actul normativ a fost adoptat de Parlament după ce Guvernul a aprobat, în 15 decembrie, proiectul de lege prevăzut ca jalon în PNRR, monitorizarea în sistem integrat a traficului rutier și condițiile de utilizare a datelor colectate.
Denumit e-SIGUR, noul sistem va semnala automat încălcări ale normelor de circulație, va identifica vehiculele care circulă fără achitarea rovinietei sau căutate potrivit legii, care sunt supuse confiscării ori pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară.
„Sistemul va fi parte integrantă a centrului care asigură monitorizarea traficului rutier pe drumurile de interes național, administrate de către CNAIR, și va permite procesarea manuală, de către polițiștii rutieri din cadrul Poliției Române, a datelor colectate, aceștia având competență teritorială generală de constatare a contravențiilor și de aplicare a sancțiunilor contravenționale. Totodată, actul normativ reglementează întocmirea procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției, constatate cu ajutorul e-SIGUR, în format electronic, sub semnătură electronică calificată”, precizează Executivul.
Baze de date interoperabile
Prin instituirea sistemului e-SIGUR, bazele de date ale mai multor instituții devin interoperabile, ceea ce contribuie la procesul de digitalizare a României. „Este esențial ca legislația națională să impună, în mod clar și eficient, respectarea regulilor de circulație cu implicații în siguranța rutieră, printr-o varietate de mijloace, inclusiv prin utilizarea unui sistem de detecție automată, pentru reducerea numărului accidentelor de circulație. Nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului, încălcarea interdicției sau restricției de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare, neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată, când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune, încălcarea interdicției de a adopta un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice pot genera accidente de circulație”, precizează autorii proiectului.
Rol preventiv
Instituirea noului sistem va avea și un rol preventiv, prin semnalizarea sistemelor de detecție (panouri cu mesaje). Pentru ca e-SISTEM să fie eficient, trebuie îndeplinite unele condiții prealabile, respectiv existența unor sisteme administrative adecvate într-o serie de domenii critice, înainte ca demersul să fie operaționalizat: tehnologie sigură a camerelor de supraveghere, inclusiv echipamente exacte de măsurare a vitezei, claritatea imaginii captate și programe de întreținere eficiente; un sistem poștal (și de adrese) fără costuri excesive; capturi de date regulate și exacte; un sistem administrativ de procesare eficient, inclusiv de emitere a notificărilor de contravenție și urmărirea procedurilor pentru colectarea amenzilor neplătite de către vinovați; un sistem de prevenire a vandalizării echipamentelor.
Codul rutier va fi modificat în Parlament, prin acest proiect de lege, astfel încât să fie posibilă comunicarea procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției, întocmit ca înscris în formă electronică, cu ajutorul unor platforme informatice.
Peste 420.000 de vitezomani, prinși în 8 luni
Sancțiunile rutiere aplicate în primele 8 luni ale acestui an arată că problema numărul unu în traficul rutier din România o reprezintă încălcarea vitezei legale. Statistica, prezentată în nota de fundamentare a autorilor proiectului legislativ, relevă cifre alarmante:
- 425 de amenzi – pentru încălcarea regimului legal de viteză
- 480 de amenzi – pentru nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului
- 901 amenzi – pentru înmatriculare suspendată
- 136 de amenzi – pentru nepăstrarea distanței
- 874 de amenzi – pentru nerespectarea regulilor privind circulația pe benzi
- 831 de amenzi – pentru neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată
- 092 de amenzi – pentru comportament agresiv la volan
- 233 de amenzi – pentru circulația nejustificată pe banda de urgență.
Sistemul e-SIGUR va fi operaționalizat în termen de 24 de luni de la data intrării în vigoare a noii legi. Proiectul de lege a fost trimis Parlamentului, pentru dezbatere și aprobare.
Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro