A patra ediție a „Zilelor Siguranței ROADPOL” a fost programată în perioada 16-22 septembrie, concomitent cu „Săptămâna europeană a mobilității”, organizată de Comisia Europeană, în scopul reducerii numărului de accidente rutiere mortale.
Campania „2024 ROADPOL Safety Days” se concentrează pe comportamentul rutier agresiv. „Decizia de a aborda riscul notoriu al agresivității în materie de siguranță rutieră a fost luată la ultima reuniune a Consiliului ROADPOL din Malta, în aprilie, pentru a atenua impactul acestor comportamente asupra traficului rutier, în țările membre. Sunt vizate o serie de fenomene periculoase care intră în domeniul agresivității, printre care se numără șofatul riscant, inclusiv depășirea vitezei, urmărirea, schimbarea bruscă a benzii de circulație, «tăierea căii» șoferilor, frânarea și claxonatul. Toate formele de furie la volan, cum sunt adoptarea unui comportament agresiv sau violent față de alți șoferi, țipând, gesticulând, luptându-se sau folosind vehiculul ca pe o armă, se află, de asemenea, în centrul atenției”, au precizat reprezentanții rețelei europene de poliție rutieră ROADPOL.
Tinerii, vizați
Conducerea sub influența drogurilor, care este strâns legată de agresivitatea pe șosele, reprezintă o altă componentă: „Acțiunea se adresează, de asemenea, curselor ilegale organizate și spontane de pe străzi, care sunt raportate, din ce în ce mai mult, în orașele mari și mici de pe continent. Campania se adresează în principal șoferilor tineri, din grupa de vârstă 18-30 de ani, care s-au dovedit a fi cei mai predispuși la comportamente agresive și riscante, ca utilizatori ai drumurilor”.
Informații aprofundate din statele membre
„Pentru a asigura succesul campaniei, ROADPOL a adunat informații aprofundate de la forțele de poliție din întreaga Europă, cu privire la diverse aspecte legate de comportamentul agresiv. Au fost colectate informații cu privire la apariția agresivității și la modul în care aceasta este sancționată în cadrul legislativ al membrilor noștri. De asemenea, am dorit să știm ce programe preventive sunt în vigoare și ce măsuri s-au dovedit a fi cel mai eficiente în combaterea comportamentului agresiv pe șosele, precum și dacă există acțiuni legislative viitoare pentru a contracara acest risc pentru siguranța rutieră”, a informat șefa Grupului de lucru operațional ROADPOL, Jana Pelešková, de la Poliția din Cehia.
„Vision Zero”
Campania „Zilele Siguranței” se organizează, începând din 2019, în țările membre ROADPOL, cu scopul de a încuraja lupta pentru „Vision Zero” – aspirația de a elimina, o dată pentru totdeauna, decesele rutiere în Europa. În prezent, Uniunea Europeană a stabilit anul 2050 ca termen-limită pentru ca accidentele mortale să devină ceva de domeniul trecutului. „Totodată, 2030 este anul până la care țările membre trebuie să reducă la jumătate numărul victimelor, față de 2019 (ultimul an înainte de pandemia COVID-19). În cadrul operațiunii, se stabilește o anumită zi în care eforturile autorităților și ale societății trebuie să fie îndreptate către atingerea Obiectivului Zero”, conform ROADPOL.
18 septembrie, ziua în care se numără decesele în trafic
Anul acesta, 18 septembrie este data aleasă în acest scop, a transmis ROADPOL: „Singura zi în care număram decesele în trafic este 18 septembrie. În fiecare zi, în medie, 70 de persoane mor pe drumurile din Europa. Dorim să reducem acest număr la zero, cel puțin o zi pe an”.
adaptarea: Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro