În ultimii ani, industria automobilistică a trecut prin mai multe schimbări decât a trecut timp de zeci de ani. Un vehicul electric este calea către un viitor mai verde și mai strălucitor (chiar dacă este doar o mașină electrică pentru copii).
Dar ce știm, mai exact, despre mașinile electrice ale momentului? Pregătiți-vă să mergeți într-o călătorie informațională în timp ce vă orientăm prin câteva din lucrurile pe care trebuie să le știți despre vehiculele electrice.
Cum funcționează mașinile electrice?
Spre deosebire de mașinile pe benzină sau diesel, care funcționează cu un motor tradițional cu ardere internă (sau ICE), mașinile electrice sunt alimentate de un acumulator încărcat electric. Acesta funcționează pentru a alimenta motorul și a roti roțile. În loc să se bazeze pe tipuri obișnuite de combustibil, cum ar fi benzina și motorina, aceste vehicule depind de energie electrică.
Proprietarii de mașini electrice pot furniza energie prin intermediul unei prize de perete, cum ar fi cele utilizate pentru alte aparate electrice sau de la o unitate de încărcare dedicată. Pur și simplu se conectează portul de încărcare al mașinii la o sursă de energie electrică, iar bateria primește energie stocată în interiorul vehiculului. O variantă a mașinii electrice este hibridul, care folosește o combinație de electricitate și combustibili lichizi.
Vehiculele complet electrice nu au țevi de eșapament și, prin urmare, nu produc emisii. În unele privințe, acestea sunt văzute ca fiind mai ecologice decât alte mașini și, prin urmare, sunt alese de mulți șoferi ecologici.
Vehiculele electrice sunt, de asemenea, semnificativ mai silențioase decât mașinile alimentate cu benzină sau motorină. Acestea tind să emită sunet doar în mare măsură atunci când călătoresc cu viteze moderate până la mari, din cauza rezistenței la vânt sau a zgomotelor din anvelope. Chiar și atunci, mașinile obișnuite sunt încă considerate mult mai zgomotoase.
Similar vehiculelor obișnuite, mașinile electrice au un sistem de răcire termică. Bateriile lor, care conțin ioni de litiu, sunt predispuse la încălzire atunci când sunt utilizate – la fel ca un motor obișnuit – și, prin urmare, trebuie păstrate la temperatura de funcționare corectă. De asemenea, vehiculele electrice conțin un regulator care asigură coerența nivelurilor de energie produse și consumate de mașină. Acest lucru protejează bateria împotriva arderii.
Istoria mașinii electrice
Știați că mașinile electrice datează de la începutul secolului al XIX-lea? Majoritatea oamenilor le consideră o inovație recentă, dar acest lucru nu este pe deplin adevărat. În anii 1830, inventatorul scoțian Robert Anderson a construit un cărucior electric alimentat de celule care nu se reîncărcau și a pus roțile în mișcare pentru vehiculele electrice. Spre sfârșitul secolului, inovatorul american William Morrison a construit prima mașină electrică funcțională. Anii care au urmat au făcut ca vehiculele electrice să crească în popularitate în toată SUA și, până în 1900, peste un sfert din vehiculele noi produse erau alimentate electric.
În 1908, Henry Ford a inventat mașina Model T cu benzină, care s-a dovedit incredibil de populară în Statele Unite. Consumatorii au fost atrași de vehicule care ofereau distanțe mai mari și de disponibilitatea benzinei. Drept urmare, mașinile cu benzină au devenit o normă aproape universală în automobilele din secolul al XX-lea.
Odată cu șocul petrolier din anii 1970, îngrijorările legate de creșterea prețului combustibililor pe bază de petrol s-au răspândit. Conversațiile despre beneficiile vehiculelor electrice au început să reapară. Două decenii mai târziu, în anii 1990, multe branduri majore au produs primele modele alimentate electric. Primul EV produs în serie a fost din punct de vedere tehnic un hibrid. Toyota Prius, alimentat cu energie electrică, dar cu opțiunea de a folosi benzină după un anumit moment, a fost lansat în 1997.
De atunci, diferite guverne din întreaga lume au introdus măsuri pentru a încerca și a promova utilizarea mașinilor electrice. Branduri precum Tesla, smart, Renault și Nissan au fabricat pe piață modele sportive, compacte și subcompacte, iar alte companii au urmat exemplul cu modele proprii complet electrice și hibride.
Ce este o mașină hibridă?
Vehiculele hibride utilizează mai multe surse de alimentare. O mașină hibridă pe benzină funcționează cu un motor electric și un motor pe benzină, în timp ce o mașină hibridă diesel este alimentată de un motor electric și un motor diesel. Există două tipuri diferite de hibrizi pe drum – hibrizi convenționali și vehicule electrice hibride plug-in (PHEV):
● Hibrizii convenționali funcționează electric, cu condiția ca mașina să circule cu viteză redusă. Când șoferul accelerează mai mult, motorul funcționează atât cu energie electrică, cât și fie cu benzină, fie diesel.
● Hibrizii plug-in pot fi conectați la o priză de energie electrică pentru reîncărcare, dar PHEV-urile pot fi încărcate în mișcare printr-o sursă de alimentare externă. Au același motor ca hibrizii convenționali, deși pot parcurge distanțe mai mari alimentate exclusiv de electricitate.
În ceea ce privește diferențele cheie față de mașinile complet electrice, hibrizii sunt în general disponibili la prețuri mai mici și nu prezintă aceleași probleme de anxietate. Și, așa cum v-ați aștepta, vehiculele hibride au emisii de CO2 mai mici decât mașinile convenționale, dar emit totuși mai multe decât un vehicul complet electric. Asta înseamnă că pentru unii oameni, vehiculele electrice reprezintă o șansă de a utiliza o metodă de transport mai curată și mai ecologică.