Luni încep cursurile 650.000 de studenţi de la universităţile de stat şi particulare, instituţii care se bat pe absolvenţii de liceu fără să le asigure şi accesul pe piaţa muncii. Îi pregătesc pe studenţi, în mare parte, în specializări care nu se mai cer. Spre exemplu, mulţi tineri urmează jurnalismul, domeniu lovit de criza economică încă de acum doi ani, cu închideri de ziare, tăieri de salarii şi restructurări masive şi la televiziuni. Alţii studiază psihologia pentru a obţine o diplomă pe care majoritatea nu o vor folosi niciodată. Mai îngrijorător este însă faptul că statul s-a croit pe jecmăneală: există de trei ori mai multe locuri cu taxă la universităţile de stat decât la cele particulare.
Bacalaureatul de anul acesta a mai triat din absolvenţii de liceu care ar fi dorit – şi ar fi reuşit, cu ajutorul banilor părinţilor – să urmeze o facultate.
La cele 56 de universităţi de stat sunt înscrişi 400.000 de studenţi, din care anul acesta au venit 62.400 de absolvenţi de liceu pe locurile bugetate şi aproape dublu – 113.002 – pe locurile cu taxă. Alţi 108.000 de studenţi sunt masteranzi.
Universităţile particulare – şi ele în număr foarte mare, tot 56 – au înscrişi aproximativ 140.000 de studenţi în cei 4-5 ani de studiu (5 ani la arhitectură, cu masterat cu tot). În anul I sunt înscrişi circa 31.000 de studenţi, cam câţi au fost şi anul trecut.
La un simplu calcul se observă că, la un număr egal de instituţii de învăţământ superior de stat şi particulare, există de trei ori mai mulţi studenţi pe locurile cu taxă la stat, respectiv 113.003, faţă de 31.000 la particulare.
Puteţi citi aici câte locuri finanţate de la bugetul de stat a primit fiecare universitate de stat.
Învăţământ gratuit pe bani grei
În acest fel, statul nu mai are menirea de a asigura învăţământ gratuit, întrucât instituţiile finanţate public îşi umplu din plin buzunarele din locurile cu taxă, comportându-se ca în mediul privat.
Desigur, nimeni nu poate verifica unde se duc aceşti bani, întrucât este invocată imediat autonomia universitară. Dacă citim însă declaraţiile de avere ale rectorilor şi şefilor de lucrări din universităşile de stat, constatăm că veniturile lor ajung, în medie, la circa 200.000 – 250.000 de lei într-un an, adica, in jur de 60.000 de euro.
Instituţiile de învăţământ din privat au avut de suferit, după ce, din 2009, când a izbucnit scandalul “Spiru Haret”, prea puţini absolvenţi de liceu s-au îndreptat către ele. Motivul este unul clar anticoncurenţial: universităţile de stat, devenite de mai mult timp adevărate srl-uri, “fură” locurile de la cele particulare. De ce? Pentru că unele dintre universităţile private, dovedite de procurori că au eliberat diplome pe bani primiţi mită, le-au compromis pe toate celelalte.
Prudenţi cu diplomele odraslelor, părinţii preferă să finanţeze statul
Părinţii au devenit mai prudenţi şi nu îşi mai înscriu copiii la “particulare”, de parcă cele de stat ar asigura diplomele cu loc de muncă cu tot, la pachet.
Teama cea mare este să nu înceapă un alt scandal de tipul “Spiru Haret” – lansat de Ecaterina Andronescu în 2009, când era ministru în Guvernul Boc. De atunci, toţi absolvenţii de la Spiru sunt huliţi şi ridiculizaţi. Între timp, plagiatul premierului Victor Ponta a dovedit ce fel de doctorate se obţin de la Universitatea din Bucureşti – instituţie de mare prestigiu.
Acum a izbucnit alt scandal, la Universitatea Bioterra, cu un mercurial al notelor şi al examenelor de licenţă. Urmarea se ştie: nu se va mai înscrie nimeni la această universitate.
Primele 3 universităţi din Capitală
În Capitală, cei mai mulţi studenţi sunt înscrişi la Universitatea din Bucureşti, respectiv 34.089, din care 23.415 sunt la nivel licenţă (la anul I sunt 8.800 de studenţi, din care 4.650 pe locurile bugetate), 8.218 sunt la nivel masterat (la anul I sunt 4.146) şi 2.456 la nivel doctorat (la anul I sunt 474).
Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB) are peste 30.000 de studenţi cuprinşi la toate ciclurile de studiu de la cele 15 facultăţi, din care peste 4.000 sunt în anul I.
Academia de Studii Economice (ASE) are în acest an aproximativ 25.000 de studenţi la toate ciclurile de studii (licenţă, masterat, doctorat).
Magda SEVERIN