Autoritățile trebuie să dea dovadă de mai multă disponibilitate în procesul de sprijinire a comunității de afaceri din România, însă relația dintre cele două entități trebuie să aibă dublu sens, fiind nevoie și de un suport din partea oamenilor de afaceri față de autorități, dacă într-adevăr doresc să fie sprijiniți de acestea.
Declaraţia afost făcută marți, 21 iulie, de ambasadorul Lazăr Comănescu, care a participat la un eveniment din seria Business Breakfast, organizat de Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB).
Evenimentul a avut ca temă “Rolul diplomației economice în promovarea și susținerea intereselor companiilor românești în străinatate, precum și în atragerea de investiții străine în țara noastră”.
Potrivit reprezentanților CCIB, evenimentele din seria Business Breakfast au ca scop inițierea unui dialog mai puțin convențional, dar eficient între decidenți și comunitatea de afaceri.
“Este absolută nevoie ca din partea autorităților să existe mai multă disponibilitate pentru sprijinirea comunității de afaceri, însă acest proces de sprijinire trebuie să fie în sens reciproc, adică e necesar și un suport de la oamenii de afaceri către autorități, dacă doresc să fie sprijiniți de acestea. În acest scop, am discutat și cu președintele Klaus Iohannis, iar domnia sa și-a însușit nevoia de a fi sprijinit mai puternic mediul de afaceri, prin instrumentele de politică externă”, a spus Lazăr Comănescu.
Potrivit acestuia, România s-a concentrat, în sfera politicii externe, pe demersurile de aderare la NATO și la Uniunea Europeană, fiind însă neglijate oportunitățile pe care le-ar fi reprezentat relațiile economice cu alte state din afara UE.
“În ultimii 25 de ani, ne-am concentrat în demersurile de politică externă pe rezolvarea problemelor care țineau de aderarea României la NATO și la Uniunea Europeană. Au fost neglijate, însă, oportunitățile pe care le-ar fi avut pentru economia românească legăturile comerciale cu state din afara UE. Pentru o gestionare mai bună a tuturor acestor aspecte, ar fi nevoie de înființarea unui Institut de Comerț Exterior, însă, la acest moment, vorbim de o idee aflată doar pe hârtie”, a precizat înaltul oficial.
În ceea ce privește sistemul cameral din țara noastră, Lazăr Comănescu a menționat faptul că este nevoie de o relație mult mai funcțională între acest sistem și mediul de afaceri.
“Este nevoie de o relație mult mai funcțională între sistemul cameral și mediul de afaceri, pe de o parte, și între sistemul cameral și instituțiile guvernamentale, pe de altă parte. Sistemul cameral are un rol foarte important în asigurarea eficienței activității economice a firmelor din țara noastră în alte state. La nivelul președinției, intenționăm să organizăm, începând din această toamnă, o serie de întâlniri informale cu reprezentanții mediului de afaceri, pentru a ne da seama de punctele unde e nevoie de acțiuni mai concentrate”, a punctat Comănescu. (M.B.)