Sfârșitul de an aduce, de fiecare dată, o atmosferă de sărbătoare și voie bună. Dar teoria nu bate întotdeauna cu realitatea. Astfel, mai sunt în continuare semeni de-ai noștri dispuși să facă orice pentru a scăpa de rigorile legii, atunci când sunt prinși în fapt de către autorități.
Aducem, în acest sens, în atenția dumneavoastră trei exemple (și asta doar pentru a ne încadra în spațiul limitat al revistei), situații petrecute spre sfârșitul acestui an, în care cinstea și corectitudinea nu au mai valorat nici cât o ceapă degerată.
Fără permis, dar cu bani în buzunar…
Astfel, la Galați, un bărbat a condus pe drumurile publice un ansamblu de vehicule format dintr-un autoturism și o semiremorcă, fără a poseda permis de conducere corespunzător, oferind, la momentul depistării, suma de 400 de lei unui lucrător de poliție, ulterior suma de 500 de lei unui alt lucrător de poliție, pentru ca aceștia să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu, respectiv să nu întocmească procesul-verbal de constatare a infracțiunii de conducere fără permis pe drumurile publice și, implicit, dosar penal.
În baza ordonanțelor de delegare emise de procurorul de caz, lucrătorii de poliție judiciară din cadrul DGA-Serviciul Județean Anticorupție Galați au efectuat mai multe acte procedurale, în vederea administrării probatoriului în cauză.
Drept urmare, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați a finalizat cercetările și a întocmit rechizitoriul prin care a dispus trimiterea în judecată a cetățeanului în cauză, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și conducerea unui vehicul de către o persoană al cărei permis de conducere era necorespunzător categoriei și subcategoriei din care făcea parte vehiculul respectiv.
O programare pentru fiu, se poate?
Un alt caz a avut loc la Harghita. Aici, o femeie a fost prinsă în flagrant de lucrătorii DGA în timp ce oferea suma de 10.000 forinți unui ofițer din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Harghita, pentru efectuarea unei programări necesare susținerii probei practice de către fiul acesteia, în vederea obținerii permisului de conducere categoria „B”.
După administrarea probatoriului și în urma judecății, persoana a fost condamnată la pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei și obligarea la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
Băut-băut, dar conștient
Ultimul caz este de la Neamț, unde un bărbat a oferit suma de 1.250 de lei către doi polițiști rutieri, pentru a nu i se întocmi dosar penal ca urmare a constatării săvârșirii de către acesta a infracțiunii de refuz de recoltare probe biologice în vederea stabilirii valorii alcoolemiei. Dosarul a fost constituit ca urmare a denunțurilor formulate de cei doi polițiști rutieri, depuse la Serviciul Județean Anticorupție Neamț. Iar finalitatea previzibilă și în acest caz a fost trimiterea în judecată a acestuia, în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
Concluziile, of… concluziile le putem trage fiecare dintre noi, în fiecare zi, în fiecare lună și în fiecare an.
Dar, ceva mai presus decât concluziile unor fapte reprobabile, petrecute departe de noi, sau în apropierea noastră, trebuie totuși să răzbată dincolo de ele: ce putem noi face, ca indivizi corecți și cinstiți, ale căror principii valorează mult mai mult decât o ceapă degerată?…
Iar răspunsul este simplu: să fim buni, să respectăm legea, sau, altfel spus, să ne respectăm părinții, copiii, prietenii, colegii, pe toți aceia pentru care noi trăim, căci altfel îi vom dezamăgi și, în loc de bine, le vom face rău. Iar ei nu merită așa ceva!
Pentru că se mai adaugă încă un an de când vă scriem în paginile revistei și de când vă simțim aproape, vă dorim sărbători liniștite împreună cu cei dragi și momente deosebite!
La sfârșit de an, un gând special vom avea și noi pentru fiecare cititor al revistei.
Mulțumiri tuturor și un sincer „La mulți ani!”
Robert NEACȘU
comisar-șef
Direcția Generală Anticorupție
Serviciul Prevenire