BEI. Acorduri de garantare cu trei bănci din România, pentru PNRR

BEI semnează acorduri de garantare cu BCR, Raiffeisen și UniCredit, în cadrul PNRR. Se estimează că garanțiile, de 98 de milioane de euro, vor genera împrumuturi de 750 de milioane de euro.

Ioannis Tsakiris, vicepreședintele Băncii Europene de Investiții (BEI), s-a întâlnit, în 26 iuni3, la București, cu reprezentanții de afaceri ai României și conducerea politică, pentru a discuta despre prioritățile de creștere economică, pe măsură ce BEI a încheiat noi acorduri pentru sprijinirea companiilor din țară.

BEI a semnat acorduri de garantare cu Banca Comercială Română, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

În valoare totală de 98 de milioane de euro, garanțiile acordate celor trei bănci urmăresc să ajute marile întreprinderi din România, inclusiv marile cu capitalizare medie, și municipalitățile mici să investească în acțiunea climatică și transformarea digitală.

Garanțiile vor permite băncilor partenere să ofere condiții de împrumut mai favorabile, declanșând până la 750 de milioane de euro în noi împrumuturi.

Continuăm să implementăm resurse acolo unde sunt necesare, sprijinind România și abordând prioritățile sale cheie”, a spus Ioannis Tsakiris. „Am avut ocazia să mă întâlnesc și să mă angajez cu partenerii noștri din guvernul român și din comunitatea de afaceri și sunt mândru că forțele noastre comune, finanțarea și implementarea proiectelor, vor aduce în curând beneficii tangibile pentru afaceri și cetățeni.

Garanțiile vin pe lângă o contribuție totală a BEI de 1,4 miliarde de euro la implementarea PNRR în România. BEI a sprijinit, prin PNRR, cofinanțarea a două autostrăzi din țara noastră, A3 și A7.

Colaborăm foarte strâns cu BEI pe priorități precum infrastructura, locurile de muncă și competențele, sănătatea și tranziția ecologică, care vor asigura competitivitatea europeană și reziliența economică”, a declarat Marcel-Ioan Boloș, ministrul român de Finanțe.

Reflectând asupra obiectivelor noastre, precum și asupra importanței conectivității pentru dezvoltarea țării și în Europa, aș dori să vă amintesc de suma de 1,4 miliarde de euro, care a fost deja semnată cu BEI pentru un transport rutier mai sigur, inclusiv 1,2 miliarde pentru Autostrada A7 și 200 de milioane pentru Autostrada A3. Aceste operațiuni, care fac parte dintr-o cerere de finanțare de 4 miliarde de euro pentru cofinanțarea proiectelor din sectoarele transporturilor și sănătății, susținute de finanțare UE, și anume PNRR și cadrul financiar multianual, avansează foarte bine. În plus, Grupul BEI este un partener activ în implementarea instrumentelor financiare și promovarea accesului la finanțare, completând măsurile și acțiunile noastre bugetare naționale”, a continuat ministrul Finanțelor.

În România, în prima jumătate a anului 2024, finanțarea BEI a depășit 754 de milioane de euro pentru operațiuni cu sectorul public, corporativ și bancar în domeniile transporturilor, educației, energiei și întreprinderilor mici și mijlocii.

Activitatea BEI în România

România a fost printre primii beneficiari ai sprijinului Grupului BEI în 2023, în raport cu dimensiunea economiei sale. Noile finanțări angajate anul trecut au atins un nivel record de 4,1 miliarde de euro, ceea ce corespunde la aproximativ 1,3% din PIB-ul României.

În total, BEI a angajat peste 19 miliarde de euro în finanțare pentru 193 de proiecte în România de la începutul operațiunilor sale în țară, în 1991.

Cele mai importante rezultate din 2023 includ acorduri în valoare de peste 2 miliarde de euro pentru a facilita accesul la finanțare pentru IMM-urile românești și companiile cu capitalizare medie, inclusiv în agricultură, peste 1 miliard de euro pentru energie durabilă și resurse naturale și tot peste 1 miliard de euro pentru orașe și regiuni durabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.