Carambol soldat cu 3 morți și 60 de răniți pe A2

accident-smurd-isuUn accident în lanț cu 29 de mașini, în urma căruia și-au pierdut viața 3 persoane și 60 au fost rănite, s-a produs sâmbătă dimineața la ora 8.42 pe Autostrada Soarelui (A2), la kilometrul 67 pe sensul de deplasare către Constanţa.

Carambolul s-a produs din cauza ceţii dense, cu vizibilitate pe alocuri sub 20 de metri. Au fost implicate 26 de autoturisme, 2 microbuze cu pasageri și un camion.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași a activat planul roșu de intervenție iar zeci de ambulanței, autospeciale de descarcerare și pentru victime multiple s-au deplasat la locul accidentului.

UPDATE 3: Circa 20 de șoferi implicați în carambol sunt audiați la Poliția A2 sâmbătă seară. Comisar-șef George Grigore, director adjunct al Direcţiei Rutiere, a declarat:

“La acest moment, la sediul Biroului de Poliţie A2 sunt în desfăşurare audieri, aproximativ 20 de conducători auto care nu au fost internaţi, care nu au suferit vătămări sunt în acest moment audiaţi pentru încercarea stabilirii cauzelor producerii acestui eveniment. Binenţeles că audierile nu sunt suficiente, se vor face inspecţii tehnice la autovehicule, se vor face probabil expertize, în funcţie de ce dispune procurorul care coordonează activitatea. Oamenii îşi vor putea ridica maşinile, pentru a le repara, probabil după inspecţia tehnică, care a fost organizată pentru ziua de luni. Principalele cauze de producere a acestui eveniment nedorit sunt viteza neadaptată condiţiilor meteo rutiere, respectiv ceaţă cu vizibilitate pe alocuri sub 20 de metri şi nepăstrarea distanţei în mers faţă de autovehiculul din faţă”.

UPDATE 2: O femeie aflată în stare foarte gravă a decedat, sâmbătă seară, la Spitalul Floreasca, astfel că bilanţul morţilor a ajuns la 4.

UPDATE: Traficul rutier a fost reluat în jurul orei 17.35, la aproape 9 ore de la producerea carambolului.

În total, 41 de răniți au fost transportați la diferite spitale din București, astfel:

– 13 răniţi – la Spitalul Bagdasar-Arseni

– 9 victime – la Spitalul Floreasca

– 5 persoane – la Spitalul Pantelimon

– 5 răniți – la Spitalul Universitar

– 4 răniţi – la Spitalul Elias

– 3 răniți – la Spitalul Sfântul Ioan

– 2 răniți – la Spitalul Grigore Alexandrescu.

Nouă persoane au avut nevoie să fie descarcerate, în urma impactului ele rămânând prinse între fiarele contorsionate.

Ceilalți 16 nu au avut leziuni și au refuzat transportul la spital, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Călăraşi, Ovidiu Tătăranu.

Departamentul pentru Situații de Urgență a pus la dispoziția familiilor celor implicați în accident două numere de telefon: 021.264.85.15 și 021.264.85.16.

accident-smurd-isu-2

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) susţine că, în momentul producerii accidentului, panourile de avertizare de pe A2 funcţionau în limite normale. Iată precizătile, din comunicatul transmis redacției:

  • “Pentru panourile VMS cu mesaje variabile disponibile pe tronsoanele de autostrăzi din România, toate mesajele sunt afișate în baza unui protocol între CNAIR SA și Poliția Autostrăzi, după notificarea administratorului drumului de către Poliția Autostrăzi.
  • În momentul producerii accidentului panourile funcționau. Pe acestea rula mesajul Atenție ! km 96 – km 117+500 limită de viteză 60 km/h !”.
  • Mesajele afișate, în format text sau pictograme, rulează în funcție de situația din teren, doar la notificarea Poliției Autostrăzi.
  • Aceste panouri informative au ca principal scop oferirea participanților la trafic de informații suplimentare pentru siguranța circulației și nu sunt indicatoare rutiere obligatorii ce se regăsesc în codul rutier”.

accident-smurd-isu-3

Procurorii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.