Companiile farmaceutice Bayer, Sintofarm si distribuitorii Mediplus, Polisano, Relad, Farmexim, Farmexpert, Fildas, Montero, ADM, Pharmafarm au fost amendate de Consiliul Concurentei cu 51,52 milioane lei (aproximativ 12 mil. euro) pentru incheierea unor intelegeri privind interzicerea exportului de produse Bayer si, respectiv, Sintofarm, a anuntat, luni, Consiliul Concurentei. Autoritatea de concurenta a mai anuntat ca a finalizat inca doua investigatii pe piata farmaceutica: Bayer, Sintofarm si distribuitorii – pentru incheierea unor intelegeri anticoncurentiale – si o posibila intelegere anticoncurentiala intre membrii Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM) si cei ai Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR).
Investigatia privind interzicerea exportului de produse Bayer si Sintofarm, a fost declansata de Consiliul Concurentei, din oficiu, in septembrie 2009.
Iata ce amenda a primit fiecare dintre companiile sanctionate:
– 7,25 milioane lei – Bayer
– 63.000 lei – Sintofarm
– 11,74 milioane lei – Mediplus
– 3,75 milioane lei – Polisano
– 1,58 milioane lei – Relad
– 4,85 milioane lei – Farmexim
– 10,99 milioane lei – Farmexpert
– 5,82 milioane lei – Fildas
– 75.000 lei – Montero
– 3,97 milioane lei – ADM
– 1,38 milioane lei – Pharmafarm.
“Aceste intelegeri anticoncurentiale, considerate incalcari grave ale legislatiei concurentei, au avut ca obiect restrangerea concurentei prin izolarea pietei romanesti si impiedicarea comertului pe alte piete, inclusiv in cadrul pietei comune. Implicarea distribuitorilor in activitati de export nu conduce la riscul unei aprovizionari necorespunzatoare a pietei romanesti deoarece, conform reglementarilor in vigoare, distribuitorii angro au obligatia de a satisface cu prioritate si in mod satisfacator cerintele pietei din Romania”, precizeaza Bogdan Chiritoiu, presedinele Consiliului Concurentei, intr-un comunicat.
De asemenea, autoritatea de concurenta a finalizat, fara a aplica sanctiuni, investigatia privind o posibila incalcare a Legii Concurentei de catre membrii Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM) si cei ai Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR).
Alta ancheta, fara sanctiuni
Investigatia a fost declansata in luna octombrie 2008, ca urmare a deciziei companiilor de a sista livrarile de medicamente catre spitale si farmacii. Conform reprezentantilor celor doua asociatii, aceasta decizie se datora refuzului Ministerului Sanatatii de a ajusta pretul medicamentelor, in functie de evolutia cursului valutar.
“Avand in vedere ca Ministerul Sanatatii a dat curs solicitarilor distribuitorilor de produse farmaceutice de actualizare a cursului de schimb conform prevederilor legale si nu au mai fost sesizate actiuni similare ale acestora, Consiliul Concurentei a decis sa nu aplice sanctiuni in acest caz. Cu toate acestea, noi am avertizat reprezentantii celor doua asociatii ca operatorii economici concurenti trebuie sa isi desfasoare activitatile in mod independent si ca urmare ii vom monitoriza cu mare atentie pentru a vedea daca respecta regulile de concurenta”, mai sustine presedinele Consiliului Concurentei.
Amenzi de 14 mil. euro anul trecut
In anul 2011, Consiliul Concurentei a aplicat amenzi de 60 milioane lei (aproximativ 14 mil. euro), la finalizarea mai multor investigatii in domeniul farmaceutic, urmatoarelor companii:
– 51,52 milioane lei (aproximativ 12 mil. euro) – Bayer si distribuitorilor acesteia pentru incheierea unor intelegeri anticoncurentiale
– 5,99 milioane lei (1.389.157 euro) – Baxter si distribuitorilor acesteia pentru incheierea unor intelegeri anticoncurentiale
– 1,87 milioane lei (435.264 euro) – Belupo Croatia si distribuitorului acesteia in Romania, SC A&G MED TRADING SRL, pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale
– 467.081 lei (108.623 euro) – Labormed Pharma, pentru punerea in practica a unei concentrari economice inainte de obtinerea unei autorizari din partea Consiliului Concurentei.
Magda SEVERIN