Modernizarea cartierului Giulesti-Sarbi din Sectorul 6 al Bucurestilor, recunoscut pentru inundatiile care il afectau la cea mai mica ploaie, a fost finalizata la jumatatea lui decembrie, cand, in prezenta primarului Cristian Poteras, a avut loc receptia ultimelor lucrari. Este vorba despre reabilitarea si modernizarea a 9 strazi, construirea Statiei de Pompare Ape Pluviale si introducerea retelelor de alimentare cu apa si de canalizare. Toate aceste investitii fac parte din cea de-a treia etapa a proiectului, ce a inclus 34 de strazi.
Reamintim ca acest cartier a aparut in urma cu circa 25 de ani, cand aici au inceput sa apara primele case, construite insa fara autorizatie, intrucat terenul este atat de jos, iar panza freatica atat de ridicata, incat nicio autoritate locala nu ar fi autorizat astfel de imobile de locuit.
Inundatiile din august-septembrie 2005 au afectat masiv cartierul, apele acoperind strazile si curtile oamenilor timp de mai multe saptamani. Atunci a aparut si ideea rezolvarii situatiei din zona, prin asfaltarea strazilor de pamant si introducerea retelelor edilitare – in special de alimentare cu apa si de canalizare, dar si de evacuare a apelor, in caz de inundatii.
Cele 9 strazi predate “la cheie” primarului Cristian Poteras sunt Podul Dambovitei, Podul Cristinei, Podul Ursului, Podul Pitarului, Drumul la Chiajna, Luncii, Istmului, Fantana Oilor, Fantana Domneasca.
In total, in Giulesti-Sarbi a fost refacuta infrastructura rutiera a 34 de strazi, lucrarile cuprinzand introducerea retelelor canalizare si de alimentare cu apa la casele din zona, precum si construirea unor statii de pompare a apelor menajere si pluviale.
Lucrarile au fost executate in trei etape. Astfel, Etapa 1 a cuprins 8 strazi: Bozilor, Bunicutei, Caramidariei, Cetatea Ciceiului, Cucuruzului, Fumureni, Podul Ilfovatului, Sadinei – ramura I si II (receptia finala in decembrie 2011).
Etapa a 2-a a cuprins 17 strazi, receptionate in anul 2010: Calea Giulesti, Cotul Siretului, Entuziasmului, Giulesti Sarindari, Ilovat, Intrarea Caramidariei, Intrarea Constelatiei, Intrarea Dusului, Intrarea Rasadnitei, Intrarea Sculptorilor, Marin Calciu, Podul Dambovitei, Podul Lacului, Poiana Lacului, Rasadnitei, Sadinei – tronson III, Sculptorilor.
Toate lucrarile executate in Giulesti-Sarbi fac parte din obiectivul de investitii “Reabilitarea cartierului Giulesti-Sarbi a reprezentat o componenta principala a programului de modernizare si de dezvoltare socio-economica a Sectorului 6, intrucat am promovat in permanenta necesitatea tratarii unitare a problemelor cu care se confrunta cetatenii acestui cartier. Dupa o atenta monitorizare, am identificat deficientele acestei zone. Astfel, asezarea intr-o zona depresionara, cu risc crescut de inundabilitate pe un sol argilos facea ca sistemul de drenaj natural sa fie aproape inexistent. In plus, amenajarea canalului raului Dambovita, care traverseaza tangential zona, nu a fost terminate. De asemenea, infrastructura era slab dezvoltata, iar reteaua de alimentare cu apa si canalizare nu acoperea nici jumatate din zona. Trama stradala lasa si ea mult de dorit, iar problemele de mediu nu lipseau nici ele, avand in vedere situarea in zona inundabila a gropii ecologice Chiajna”, ne-a declarat primarul Cristian Poteras.
In cifre, in Giulesti-Sarbi au fost reabilitate 34 de strazi, au fost construite si amenajate 4 statii de pompare a apelor menajere si pluviale, au fost introduse retele de alimentare cu apa pe 12 km, retele de canalizare pe 19 km, drenaje – 1.237 m -, a fost refacut sistemul rutier pe o suprafata de 70.000 mp si au fost amenajate trotuare pe o suprafata de 20.000 mp.
Conducerea Primariei Sectorului 6 are in vedere incheierea unui contract cu Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF), care sa se ocupe de descarcarea prin pompare a zonelor depresionare ale polderului Giulesti-Sarbi, pentru a evita inundarea intregului cartier.
Magda SEVERIN