Bucurestenii au inteles avertizarea Cod Galben de fenomene meteo periculoase ca pe un bun prilej de a-si face provizii de alimente pentru o saptamana. Vineri seara, in rafturile marilor complexe comerciale batea vantul, iar vanzatoarele nu mai vazusera atatia clienti nici la Craciun. Cozile de la casele de marcat se lungisera pana la jumatatea raioanelor, iar in parcare nu se mai gasea un loc liber.
Putini stiu cum a fost iarna din 1954, dar pare ca toata lumea asteapta nameti de 6 metri. N-ar fi nevoie, pentru ca strazile laterale din Bucuresti nu au vazut vreun utilaj de deszapezire nici la prima ninsoare. Este-adevarat, fulguiala de vineri nu a putut creste stratul de omat decat cu maxim 3-4 centimetri, dar cine stie ce o fi pana luni?
Directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, spune ca fenomenele meteo care se inregistreaza in aceste zile in Romania sunt cat se poate de normale si ca nu vor fi nameti ca in 1954, cel putin pana duminica. Dar nu poate spune acum cat va fi, de luni incolo, stratul de zapada.
Ce intelege de aici romanul? Ca precis i se ascunde ceva. Daca saptamana trecuta nimeni nu credea in avertizarile autoritatilor – dovada cei peste 2.500 de oameni salvati cu Armata si Jandarmeria din masinile inzapezite pe drumurile din sudul tarii -, acum constatam ca se iau masuri preventive cu mult inainte de a fi cazul.
Daca stam sa cugetam, acele actiuni de salvare, cu efortul epuizant a mii de politisti (dintre care 30 sunt internati in spital), a mii de jandarmi si a altor mii de militari nici nu ar fi trebuit sa existe. Despre cheltuieli nu mai aducem vorba.
La final, lumea va constata ca, in afara de gerul extrem care ne-a chinuit vreo 6 zile, iarna asta nici n-a fost atat de grea. Nu trebuie decat sa ne uitam la stratul de zapada. Plus ca, in ianuarie si februarie, mai trebuie sa si ninga.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PALSU