Corupția chiar te condamnă!

„A fi responsabil față de sine înseamnă a-ți respecta propria demnitate”, afirma Kant, dar se pare că responsabilitatea și demnitatea sunt înțelese cu totul altfel de către unii dintre funcționarii publici. Și nu doar de către ei. Mai ales când timpul de așteptare pentru obținerea permisului de conducere este „prea lung”.

Aducem în atenția cititorilor revistei „Ziua Cargo” un caz de acum câteva luni, când Curtea de Apel Cluj a dispus condamnarea definitivă a 5 inculpați, între care un ofițer de poliție și un agent de poliție din cadrul Serviciului Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Bistrița, cercetați pentru fapte de corupție, într-un dosar instrumentat cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud, sub coordonarea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj.

Instanța de judecată a sancționat conduita non-etică a celor 2 lucrători de poliție care au pretins și primit, direct sau prin intermediari, de la mai multe persoane, sume de bani și foloase necuvenite (material lemnos), pentru a facilita unor candidați, promovarea examenului practic pentru obținerea permisului de conducere, condamnându-i la pedeapsa cu închisoare de 2 ani și 4 luni pentru comiterea infracțiunii de luare de mită (3 acte materiale) de către ofițerul de poliție, respectiv la 1 an și 10 luni de închisoare pentru comiterea infracțiunii de complicitate la dare de mită (2 acte materiale), în cazul agentului de poliție.

Ceilalți 3 inculpați (fără calitate specială), afectați de atitudinea proactivă a polițiștilor pentru obținerea de sume de bani și foloase necuvenite, au fost condamnați la închisoare între 1 an și 6 luni și 2 ani și 10 luni pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și trafic de influență.

În acest context, vă reamintim prevederile art. 290 Cp…

(1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în condițiile arătate în art. 289, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani;

(2) Fapta prevăzută în alin. (1) nu constituie infracțiune atunci când mituitorul a fost constrâns prin orice mijloace de către cel care a luat mită;

(3) Mituitorul nu se pedepsește dacă denunță fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta.

…și ale art. 289 Cp

Fapta funcționarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primește bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta.

Funcționarii publici au ca principală obligație de serviciu aplicarea și respectarea întocmai a legii, chiar dacă unii dintre ei aleg să renunțe la această obligație. Iar această alegere condamnă. Totodată, în situațiile de relaționare cu funcționarii publici din cadrul M.A.I., și dumneavoastră, stimați cititori, puteți contribui la combaterea corupției.

Viorela BUCUR

comisar-șef de poliție

Direcția Generală Anticorupție, Serviciul Prevenire

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.