COTAR: Despăgubirile RCA scad, în timp ce noi plătim mai mult

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) semnalează faptul că, în timp ce despăgubirile RCA au scăzut cu 9%, România plătește cel mai ridicat preț al poliței de asigurări obligatorii auto (RCA) din regiune – circa 220 de euro, prețul mediu fiind în Bulgaria 100 de euro, în Ungaria 98 de euro și în Polonia 120 de euro.

COTAR acuză că vicepreședintele ASF, Sorin Mititelu, este cel care a făcut posibil acest decalaj între prețul RCA din România și cel din țările învecinate, performanță înregistrată în condițiile plafonării prețului RCA.

Această plafonare a existat doar pe hârtie, iar în prezent, prețul RCA are un așa-zis «capac legislativ» pe care companiile de asigurări care vând RCA l-au ignorat, chiar ASF recunoscând faptul că prețul RCA a crescut în mod miraculous, chiar și în perioada plafonării decisă prin Hotărâre de Guvern”, se arată în comunicatul COTAR.

40% din prețul RCA achitat de fiecare șofer român „se evaporă” în alte țări, prin intermediul unor contracte de reasigurare ale firmelor de asigurări. City Insurance avea un contract de reasigurare prin care ceda 90% din prețul RCA către firme din Insulele Cayman, iar acestea nu au achitat niciodată sumele de despăgubire.

Ne întrebăm cum se explică faptul că majoritatea firmelor de asigurări din UE cedează 15-20% din prețul RCA către un reasigurator, iar firmele din România cedează peste 40% și, cu toate astea, intră în faliment. Reamintim faptul că niciun ban nu a fost recuperat de autoritățile române în urma contractelor de reasigurare ale firmelor City Insurance și Euroins!”, mai acuză reprezentanții transportatorilor.

COTAR a făcut și o scurtă radiografie a situației actuale din piața asigurărilor:

  • Firmele de asigurări din România au raportat în ultimele 12 luni profituri istorice
  • Tariful RCA a crescut cu până la 42%, chiar și în perioada plafonării prețurilor
  • În primele 6 luni ale anului 2024, ASF a sancționat 18 companii de brokeraj. 99% dintre companiile de brokeraj din România sunt cu capital majoritar românesc
  • În primele 6 luni ale anului 2024, ASF a amendat ZERO companii de asigurări din România. 99% dintre companiile de asigurări din România sunt cu capital majoritar străin
  • În primul trimestru al anului 2024, companiile de asigurări au achitat despăgubiri mai reduse cu 9%, față de aceeași perioadă a anului 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.