Deszapezire politica

Autoritatile centrale si locale se acuza reciproc de slaba interventie in inlaturarea efectelor viscolului si ninsorilor, cele de la Bucuresti reclamand “lenea” din teritoriu, iar celelalte lipsa ajutorului, care inseamna sabotare curata inainte de alegeri. Tonul a fost dat de presedintii CJ Vrancea si Buzau: Marian Oprisan a cerut declararea situatiei de urgenta, pentru a impusca repede niste contracte fara licitatie, iar Victor Mocanu s-a declarat nemultumit de “fermitatea” interventiei Armatei si Ministerului de Interne, cerand bani pentru evacuarea zapezii. Premierul Ungureanu i-a admonestat la fata locului pentru lipsa deszapezirii drumurilor judetene si i-a pus la treaba. Cum insa dadeau in continuare vina pe Guvern, primul-ministru i-a cerut, duminica, lui Gabriel Berca, sa le dicteze public atributiile in parte.

Seful MAI a avut insa grija, la videoconferinta cu prefectii, sa nuanteze si declaratia de sambata a lui Mihai Razvan Ungureanu, prin care acestuia i se parea “inadmisibil sa vina militarii si jandarmii sa desfunde drumurile, in timp ce beneficiarii directi stau la caldura”. “S-a referit la cei care primesc ajutoare sociale pe Legea 416/2001 (venitul minim garantat, n.r.), nicidecum la oamenii in varsta”, a punctat Berca.

Apoi, ministrul Internelor a trecut la atac: “Autoritatile locale sa nu incerce sa deturneze prin incredintare directa banii pe care ii vor primi de la bugetul de stat catre firme de casa”. “Sa nu-si faca iluzii ca se vor putea imbogati pe seama unor oameni care au greutati in momentul acesta, pentru ca va fi controlata cheltuirea fiecarui leu”. “Sa nu isi inchipuie cineva si sa-si frece mainile ca, daca exista posibilitatea prevazuta de lege de a face incredintare directa, va face si altceva cu acesti bani”. “Nu va pregatiti firmele pentru asa ceva, pregatiti firmele pentru treaba, pentru pretul corect si pentru standard de pret corect. Romania nu isi mai permite sa cheltuiasca bani anapoda”, sunt cateva dintre avertismentele transmise de ministrul Berca autoritatilor locale. 

Berca: Haideti sa nu ne mai vaicarim!

El le-a transmis, totodata, autoritatile locale ca, potrivit legii, “poarta intreaga raspundere pentru asigurarea conditiilor de supravietuire a populatiei afectate de urmarile situatiilor de urgenta. “Guvernul nu deszapezeste, ci intervine in situatiile de urgenta. Haideti sa nu ne mai vaicarim si sa intervenim!”, a cerut noul sef al Internelor.   

Presedintilor Consiliilor Judetene le-a spus sa stea in teren 24 de ore din 24 si sa puna la munca firmele carora le-au platit bani grei pentru deszapezire: “Aveti bugete consistente, aveti sume prevazute si nu trebuie sa vina neaparat Ministerul Apararii sa faca curat pe drumurile judetene, decat acolo unde ne neaparat necesar. Ati incheiat contracte pentru deszapezire, iar in ultima luna din anul trecut si prima luna din acest an nu-mi amintesc sa fi avut mari zapezi”, a precizat ministul Administratiei si Internelor, referindu-se la faptul ca banii alocati lucrarilor de iarna nu s-au cheltuit.

“Nu discutam de Apocalipsa, ci doar de Cod Portocaliu”

Pe de alta parte, Gabriel Berca a afirmat ca “Nu discutam despre Apocalipsa, ci intram intr-o perioada de Cod Portocaliu” si le-a spus sa nu profite de aceste momente pentru a-si face campanie la televiziune. “Sa nu vad presedinti de Consilii Judetene la TV. Nu este timp de asa ceva. Nu va faceti campanie, o sa aveti timp de asa ceva”, a mai spus ministrul Berca, la videoconferinta cu prefectii.

Totodata, ministrul Administratiei si Internelor le-a cerut primarilor marilor orase sa nu mai vina sa ceara Armatei si MAI sa faca deszapezirea acestor localitati. “Aveti bugete poate de doua-trei ori mai mari decat bugetele unor presedinti de Consiliu Judetean. Ne mai cereti si alimente, desi DE 85 nu a fost inchis. Incetati cu aceste practici”, i-a admonestat Berca.

Prefectilor le-a cerut “mai mare atentie cu cifrele, ca ne trezim ca sunt sute de mii de oameni izolati, ceea ce nu e cazul”. “Aveti mai mare responsabilitate cand faceti raportarile”, i-a avertizat Gabriel Berca.

Nazare, la apel

La Comandamentul de iarna de la Ministerul Transporturilor, ministrul Alexandru Nazare, proaspat numit la carma institutiei, a avut grija sa puncteze si el, desi nu i s-a cerut, ca nu este in responsabilitatea CNADNR deszapezirea drumurilor judetene, comunale si a celor din interiorul localitatilor. De parca pe cele nationale le-ar fi curatat.

“Exista o delimitare clara de competente intre noi, ca MTI, si autoritatile locale. Am informat si vom continua informarea autoritatilor locale despre posibilitatea inchiderii anumitor drumuri, dar noi avem in responsabilitate deszapezirea drumurilor nationale. (…)Numai acolo unde sunt cazuri de urgenta, unde sunt vieti omenesti de salvat, unde Salvarea, materiile prime si alimentele trebuie sa ajunga, numai acolo am actionat cu utilajele noastre. Nu au fost putine cazuri, dar trebuie sa ne respectam atributiile ca sa fim eficienti si, daca nu respectam aceste reguli, succesul acestei operatiuni este pus in pericol. Cred ca vom reusi, pentru ca am clarificat destul de bine aceasta situatie in comandament, astazi”, a precizat Nazare.

CNADNR se lauda cu 2.315 utilaje

Seful Transporturilor a precizat ca, in prezent, CNADNR actioneaza cu 2.315 utilaje, suplimentarea numarului acestora fiind ceruta inca de sambata catre directiile regionale de drumuri afectate de avertizarea Cod Portocaliu de ninsori. Pana acum, responsabilii companiei declarau, zilnic, ca intervin in teren cu 1.269 de utilaje.

Potrivit lui Nazare, in stoc exista acum 800 de tone de motorina, 80.000 de tone de nisip, 40.000 de tone de sare si 35.000 de tone de clorura de calciu.

De asemenea, el a atras atentia ca, probabil, vor mai fi inchise drumuri. “La nivelul CNADNR functioneaza un plan de prioritizare a interventiilor pe drumuri si exista posibilitatea inchiderii drumurilor nationale care traverseaza judetele afectate de Codul Portocaliu. Noi punem pe primul loc siguranta participantilor la trafic. Nu mai vrem sa avem persoane blocate pe drumurile inzapezite, iar utilajele noastre trebuie sa aiba cale libera acolo unde este nevoie. In acelasi timp, un lucru foarte important: fluxul marfurilor de stricta necesitate si a materiilor prime pentru buna functionare a termocentralelor trebuie sa functioneze. Populatia nu trebuie sa aiba probleme cu furnizarea agentului termic”, a precizat ministrul Transporturilor.

Duminica dupa-amiaza erau inchise circulatiei Autostrada A2, pe tronsonul Bucurest-Fetesti, plus 8 drumuri nationale. Totodata, camioanele au interdictie pe mai mult de 30 de drumuri nationale.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.