Până la sfârșitul anului se derulează în România proiectul “Whispering To Wild Horses” (“Să Șoptim Cailor Sălbatici”), început la 1 octombrie 2014 și finanțat de Uniunea Europeană, prin Erasmus Plus Serviciul European de Voluntariat, și coordonat de Asociatia de Ajutor AMURTEL, împreună cu parteneri din alte țări europene (Scambieuropei – Italia, ProAtlantico – Portugalia si Kaebnai – Spania).
“Whispering To Wild Horses” incurajeaza folosirea educatiei non-formale, holistice, pentru a ajuta copiii sa-si castige autocontrolul si sa le incurajeze empatia.
La dispozitia copiilor sunt puse persoane adulte voluntare, cu abilitati practice si de dezvoltare personala, care sa se conecteze afectiv si empatic cu acestia, dincolo de barierele lingvistice si culturale, pentru a-i ajuta sa-si exprime si sa-si controleze energia intr-un mod constructiv.
Metafora persoanei care le sopteste cailor salbatici a fost aleasa ca titlu al proiectului datorita abilitatii intuitive a imblanzitorului de a se conecta cu caii salbatici si de a-i imblanzi cu dragoste si intelegere.
Cei 5 voluntari ai proiectului “Whispering To Wild Horses” invata abordarea educatiei holistice si tehnici de relaxare care ii ajuta sa-si “imblanzeasca” mai intai propriii “cai salbatici” si apoi sa relationeze cu copiii intr-un mod creativ, distractiv si iubitor, bazat pe respect si motivatie. Activitatile proiectului consta in planificarea, implementarea si evaluarea educatiei non-formale, holistice in gradinita bucuresteana Rasarit si in centrul de zi Izvorul Sperantei din zona rurala, satul Panatau (jud. Buzau).
Doi voluntari sunt la gradinita din Bucuresti, (o italianca si un portughez) si lucreaza cu 30 de copii, unii din ei cu nevoi speciale. Un voluntar din Spania, unul din Portugalia si unul din Italia lucreaza in centrul de zi din Panatau, care serveste drept after-school pentru 65 de copii dezavantajati cu varste intre 7 si 13 ani, carora li se ofera mancare calda si activitati extracuriculare.
Voluntarii ii invata pe copiii romani limba lor nativa prin jocuri, povesti, muzica si diverse interactiuni sociale.
Unele activitati organizate de voluntarii proiectului “Whispering To Wild Horses” presupun promovarea voluntariatului in randul tinerilor din mediul rural, care au putine posibilitati de dezvoltare personala.
Asociatia de Ajutor AMURTEL este initiatoarea mai multor proiecte educationale pentru copii inca din 1995, promovand spiritul de voluntariat. (M.S.)