Comisia Europeană a publicat Raportul intermediar din 2024 privind acțiunile climatice, care arată că emisiile nete de gaze cu efect de seră (GES) ale UE au scăzut cu 8,3% în 2023, comparativ cu anul precedent.
Aceasta este cea mai mare scădere anuală din ultimele decenii, cu excepția anului 2020, când pandemia de COVID-19 a dus la reduceri ale emisiilor de 9,8%. Emisiile nete de GES sunt în prezent cu 37% sub nivelurile din 1990, în timp ce PIB-ul a crescut cu 68% în aceeași perioadă. Astfel, UE rămâne pe drumul cel bun în ceea ce privește îndeplinirea angajamentului său de a reduce emisiile cu cel puțin 55%, până în 2030.
Emisiile provenite de la instalațiile electrice și industriale, care fac obiectul schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii, au înregistrat o scădere record de 16,5% în 2023. Emisiile din sectorul ETS sunt în prezent cu aproximativ 47,6% sub nivelurile din 2005 și sunt pe cale să atingă obiectivul de -62% fixat pentru 2030.
În cadrul EU ETS, emisiile generate de producția de energie electrică și de încălzire au scăzut cu 24% față de 2022, ca urmare a creșterii surselor regenerabile de energie, în special a energiei eoliene și solare, și a tranziției de la cărbune. Emisiile generate de aviație au crescut cu 9,5%, continuând tendința post-COVID.
EU ETS a generat venituri de 43,6 miliarde de euro, în 2023, pentru investiții în acțiuni climatice. 7,4 miliarde de euro sunt alocate Fondului pentru inovare și Fondului pentru modernizare, restul banilor fiind direcționați direct către statele membre.
Clădirile, agricultura, transportul intern, industria mică și emisiile de deșeuri (care fac obiectul Regulamentului privind partajarea eforturilor) au scăzut cu aproximativ 2%, în 2023. Reducerile au fost determinate de sectorul construcțiilor, care a scăzut cu aproximativ 5,5%. Emisiile din agricultură au scăzut cu 2%, în timp ce emisiile din transporturi au scăzut cu mai puțin de 1%.
Absorbantul natural de carbon al UE a crescut cu 8,5% în 2023, inversând tendința descrescătoare din ultimul deceniu în sectorul exploatării terenurilor, schimbării destinației terenurilor și silviculturii (LULUCF). Cu toate acestea, sunt necesare eforturi suplimentare pentru îndeplinirea obiectivelor pentru 2030.
Deși acest raport oferă știri încurajatoare cu privire la reducerea emisiilor în UE, în ultimul an s-au înregistrat și mai multe evenimente catastrofale, cu pierderi de vieți omenești și de mijloace de subzistență, determinate de climatul aflat deja în schimbare, iar emisiile globale nu au atins încă punctul culminant.
În 2023, Europa s-a confruntat cu cele mai mari incendii forestiere înregistrate vreodată, unul dintre cei mai umezi ani înregistrați vreodată, cu valuri de căldură marine majore, cu inundații devastatoare pe scară largă și cu o creștere continuă a temperaturilor.