Campania europeană “Do the CETA Check! / Hai să facem VERIFICAREA CETA!“, a fost lansată astăzi în Româniace și le permite cetățenilor din întreaga Uniune Europeană să-i chestioneze pe membrii Parlamentului European în legătură cu acordul de liber schimb planificat între UE și Canada (CETA).
Campania este susținută de Alianța Stop TTIP la nivelul UE, care, împreună cu Inițiativă Cetățenească Europeană Independentă Stop TTIP, au colectat anul trecut peste 3 milioane de semnături împotriva TTIP & CETA, dintre care peste 25.000 din România.
Campania vrea să avertizeze că CETA se află pe ultima sută de metri înainte de ratificare și să-i oblige pe eurodeputați și pe guvernele țărilor europene să se confrunte cu aspectele controversate ale acordului UE-Canada.
Acordul CETA, a cărei negociere este finalizată, ar urma să fie adoptat în acest an de către Parlamentul European și să fie aplicat cu titlu provizoriu – adică fără ratificarea parlamentelor naționale.
În conformitate cu cele mai recente informații, Comisia Europeană intenționează să adopte CETA ca un acord exclusiv-UE. Dar statele membre ar putea împiedica acest lucru printr-un vot unanim.
“Comisia nu a răspuns celor peste trei milioane de cetățeni care au semnat Inițiativa noastră europeană. Ne vom adresa acum Parlamentului European și miniștrilor comerțului să le facem cunoscute preocupările și îngrijorările noastre”, spune Dr. Michael Efler – membru al comitetului cetățenesc Stop TTIP ECI.
“CETA subminează standardele și reglementările importante ale UE. Acesta include și controversatul Sistem de Tribunale pentru Investiţii (ICS). Apropiindu-se ziua votului, este esențial ca cetățenii UE să facă presiuni acum asupra europarlamentarilor și guvernelor lor pentru a se asigura că aceștia nu vor sprijini un acord toxic”, spune Stephanie Roth, manager de campanie Inițiativa europeană Stop TTIP.
“Forța vitală a democrației europene este dialogul dintre cetățeni și reprezentanții acestora. Instrumentul nostru on-line ajută la eliminarea decalajului dintre cetățeni și politicieni și va facilita o dezbatere publică vie și transparentă cu privire la CETA”, declară Luminița Dejeu, manager de campanie al Comunității de-clic.ro.
Stop TTIP este o alianța formată din peste 500 de organizații europene al carei scop comun este oprirea acordurilor comerciale și de investiții TTIP și CETA. Alianța consideră că aceste acorduri trebuie să fie oprite, deoarece acestea reprezintă o amenințare la adresa democrației, a statului de drept, a drepturilor muncitorilor și la adresa protecție mediului și a consumatorilor.
Mai multe informații, la https://stop-ttip.org/supporting-organisations/
de-clic.ro este prima platformă de petiții, apeluri la acțiune și activism online creată exclusiv pentru România, unde cetățenii se pot întâlni pentru a dezbate probleme de interes comun, cum sunt protejarea mediului, drepturile omului sau multiculturalism.
Aici, cele mai stringente probleme ale societății românești își caută rezolvarea prin presiunea colectivă exercitată de comunitate.