Mai multi soferi au ramas fara permis de conducere pe o perioada de 2 luni, dupa ce au incercat sa treaca de filtrele Politiei Rutiere, instituite din cauza viscolului si a ninsorilor. Deocamdata nu s-a facut o centralizare a celor sanctionati pentru asemenea fapte, dar cu siguranta ca sunt mult decat cei 3 de la intrarea pe DN 2E85, in judetul Buzau. Fata de 25-26 ianuarie, cand peste 1.000 de soferi au ignorat avertizarile autoritatilor privind intrarea pe drumurile inchise, in acest week-end politistii s-au mobilizat exemplar. Vineri s-au format filtre inclusiv cu ofiteri criminalisti si de la fraude, pentru a acoperi intrarile la toate drumurile cu circulatia intrerupta sau cu restrictii de tonaj.
Purtatorul de cuvant al IPJ Buzau, comisar Florina Crucianu, a declarat, sambata, ca 3 soferi au ramas fara permis pe o perioada de 60 de zile si au fost amendati pentru ca au fortat trei filtre instituite pe DN 2 E85. Ei sunt “un barbat de 36 de ani din Urziceni, un bucurestean de 44 de ani si un barbat in varsta de 42 de ani din Ramnicu Sarat”.
Vineri, un sofer a fost amendat de politistii rutieri la intrare pe autostrada A1 Bucuresti-Pitesti, dupa ce a devenit recalcitrant si a ridicat tonul la oamenii legii pentru ca nu i-au permis sa intre pe autostrada. “Era foarte suparat ca nu i se permite accesul pe autostrada, a intrebat care este motivul, politistii i-au explicat, apoi a devenit recalcitrant si a ridicat tonul. A fost incatusat si condus la masina de politie, unde a primit o amenda pentru tulburarea ordinii si linistii publice”, a declarat purtatorul de cuvant al Politiei Rutiere, Andrei Codau.
Politistii au fost intransigenti de data aceasta. In echipajele Politiei Rutiere aflate, de vineri seara, la intrarea celor doua autostrazi (Bucuresti-Pitesti si Autostrada Soarelui) a celor 30 de drumuri nationale si a peste 100 de drumuri judetene au fost mobilizati inclusiv ofiterii de la criminalistica si fraude, pentru a acoperi toate zonele cu restrictii de circulatie.
Cheltuieli neprevazute pentru MAI
Reamintim ca, in urma cu 10 zile, au intervenit in operatiuni de salvare (ce au durat peste 72 de ore) peste 5.000 de militari, jandarmi, pompieri si politisti, pentru a evacua din masinile inzapezite pe autostrazi si drumuri nationale peste 2.700 de oameni.
In acele operatiuni neprogramate, echipajele de Politie Rutiera si-au consumat toate rezervele de combustibil, astfel ca a fost necesara suplimentarea bugetului MAI cu 1 milion de lei, in sedinta de Guvern de miercuri, pentru achizitionarea altor carburanti.
Totodata, din rezerva de stat au fost disponibilizate, in 27 ianuarie, 17 tone de benzina si motorina. Acestea, plus 1.500 de conserve si 4.500 de litri de apa minerala, au fost transportate cu 6 aeronave ale Ministerului Administratiei si Internelor soferilor ramasi inzapeziti cu camioanele timp de mai multe zile, timp in care isi epuizasera rezervele de combustibil.
Magda SEVERIN