FORT pregătește noi proteste: ASF a intrat într-o etapă „neagră”

Federația Operatorilor Români de Transport (FORT), membră a Patronatului Național Român, pregătește noi proteste în Piața Victoriei din București, acuzând ASF că a intrat într-o etapă „neagră”.

foto: Jean-Mihai Pâlșu

Iată precizările FORT, în comunicatul transmis redacției:

„Nota de fundamentare elaborată de Autoritatea de Supraveghere Financiară – ASF pentru proiectul de lege ce urmărește modificarea Legii RCA reprezintă o sfidare la adresa tuturor asiguraților din România și demonstrează ca ASF este o altă instituție a statului ce își pierde total «direcția».

În fundamentare, ASF consideră că modificările aduse legislației, la numai doi ani de la aplicare, vor avea ZERO impact social, respectiv că nu vor afecta financiar microintreprinderile și nici mediul de afaceri, în timp ce o mare parte dintre asigurători pregătesc piata pentru majorări artificiale ale primelor RCA, bazandu-se, în mod evident, pe sprijinul venit din partea Comisiei Europene, ce tratează în continuare România doar ca pe o piață de desfacere în care marile corporații să facă profituri uriașe.

După ultimele proteste organizate de Federația Operatorilor Români de Transport împotriva tarifelor RCA, ASF a avut o contribuție esențială la menținerea echilibrului în piață, prin aplicarea noilor prevederi ale Legii 132, odată cu apariția acesteia în anul 2017, iar tariful de referință  a contribuit esential la acest echilibru.

Sectorul Asigurare-Reasigurare din ASF a solicitat finanțare de la Comisia Europeană pentru două proiecte de consultanță (mediatizate în mass media), finanțare în valoare de peste 300.000 de euro, acordată de către autoritatea europeana de profil – EIOPA, având ca scop:

  • implementarea în Romania a celor mai bune practici de supraveghere la nivel european, în contextul sistemului de supraveghere Solvabilitate 2, dar și a conceptului de „business conduct” și „consumer protection”. 

Consultanța pentru direcția de supraveghere a fost finalizată în anul 2018, fără a fi implementat însă nimic timp de un an (există recomandări și proceduri de lucru, ce însumează aproximativ 1.000 de  pagini), în timp ce consultanța pentru Direcția de Supraveghere a Regulilor de Conduită este în curs (directțe înființată în anul 2018, cu scopul precis de a urmări comportamentul asigurătorilor în relațiile cu clienții, eventuale clauze abuzive în contracte etc.). Anumite personaje din conducerea ASF doresc însă desfințarea acestei direcții, în mod contrar recomandărilor ce rezultă din procesul de consultanță.

În ultimele luni, ASF a procedat la angajarea unor oportuniști, printre care se se regăsesc rude ale unui controversat președinte de patronat, în contrară opoziție cu ceea ce, în urmă cu doi ani, reprezenta o prioritate, și anume profesionalizarea sistemelor și a oamenilor din autoritate.

Se naște, în aceste condiții, întrebarea firească dacă nu cumva se pregatește o creștere de tarife RCA și nu se dorește existența unui control strict raportat conduitei în piață???

La finele anului 2018, Consiliul Concurenţei a sancţionat nouă companii de asigurare şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) cu amenzi totale în valoare de aproximativ 53 milioane euro, pentru încălcarea reglementărilor naţionale şi europene din domeniul concurenţei, prin coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA), însaă ASF nu a luat nicio măsură împotriva admistratorilor acestor societăți.

În raport cu toate aceste probleme și împotriva modificărilor legislative astfel justificate, în condițiile în care ASF demonstrează că se află din nou pe direcția greșită, FORT se pregătește să organizeze, la jumatatea lunii octombrie, în Piața Victoriei, un nou protest, cu participarea transportatorilor din toată țara”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.