Guvernul a adoptat în 8 februarie proiectul Legii Bugetului de stat şi Legii asigurărilor sociale pe anul 2019, urmând ca acestea să fie trimise la Parlament, spre adoptare. Bugetul este fundamentat pe o creştere economică de 5,5%, ceea ce înseamnă o valoare a Produsului Intern Brut de 1.022,5 miliarde lei, un salariu mediu brut de 5.163 lei și un număr de salariaţi de 5,282 milioane.
Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că “2019 va fi anul investiţiilor, pentru care alocăm 49,65 miliarde lei, adică 4,86% din Produsul Intern Brut, în creştere cu 45% faţă de anul 2018″.
Ministerul Fondurilor Europene are un buget “record” de 2,3 miliarde de lei, din care 2,09 miliarde credite bugetare alocate proiectelor europene.
“O alocare importantă este la Ministerul Transporturilor, unde fondurile sunt cu 6 miliarde lei mai mari, adică cu 74,4% în plus faţă de anul 2018”, a declarat Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.
Administrațiile locale vor beneficia anul acesta de o alocare “record”, iar totalul sumelor care se distribuie din veniturile bugetului de stat şi din subvenţii sunt de 47,9 miliarde lei, cu 19,3% mai mari decât cele din 2018.
“Impozitul pe venit colectat la bugetul de stat merge în proporţie de 100% la bugetele locale, respectiv 22,2 miliarde, comparativ cu 15 miliarde cât s-a repartizat în anul 2018. Aşadar, bugetul anului 2019 este un buget echilibrat şi concentrat atât pe susţinerea politicilor sociale, cât şi pe sprijinirea politicilor de dezvoltare”, a precizat Viorica Dăncilă.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat într-o conferinţă de presă, la finalul ședinței Executivului, că proiectul postat în dezbatere publică săptămâna trecută a suferit modificări.
“Au mai fost discuţii şi în Consiliul Economic şi Social, s-a primit opinia Consiliului Fiscal şi au fost discuţii cu cele patru structuri asociative. Ca urmare a acestor discuţii, a mai existat o serie de modificări care au fost aduse în Guvern şi o să vedeţi textul final pe care astăzi o să-l postăm pentru a vedea care este forma finală a proiectului pe care Guvernul îl trimite către Parlament. Astăzi va fi trimis către Parlament şi proiectul de buget şi, desigur, săptămâna viitoare se va stabili şi un calendar pentru ca acest proiect de buget să fie dezbătut şi după aceea băgat în plen”, a precizat ministrul Finanţelor.
Totodată, ea a spus că municipiile vor primi 60% din impozitul pe venit colectat în respectiva localitate. Totodată, primăriilor li se asigură sumele necesare pentru centrele de persoane cu handicap, protecția copilului, indemnizații pentru persoane cu handicap. “Dacă sumele rămase după plata cheltuielilor sociale sunt mai mici decât bugetul din 2018, acestea se completează din sumele defalcate de TVA pentru echilibrare”, a precizat Teodorovici.
Deficitul bugetar a fost stabilit la 2,55% din PIB, “care poate fi menţinut printr-un efort comun al echipei guvernamentale”.
Bugetul de pensii este pe un excedent de 0,02% din PIB
“Bugetul de pensii în acest an este pe excedent, ca urmare în principal a unei măsuri adoptate în anii trecuţi şi anume acel transfer de contribuţii de la angajator la angajat şi iată că astăzi putem spune că avem un plus de 0,2% din PIB, un element extrem de important. Măsura trecerii contribuţiilor a fost, după cum spuneam, măsura care a avut efectul determinant în această schimbare efectivă de situaţii, de la un deficit în anii trecuţi până la 18 miliarde de lei astăzi s-a ajuns la momentul la care avem excedent. Spuneam şi anul trecut că Pilonul I de pensii poate fi chiar dus către o zonă pe care ni-o dorim cu toţii şi mai ales cei care urmează să intre în pensie, din care să se facă investiţii, astfel încât să devină foarte atractiv”, a spus Teodorovici.
Potrivit datelor prezentate de şeful de la Finanţe, deficitul la bugetul de pensii a fost în anul 2016 de 1,95 din PIB, în 2017 de 1,6 din PIB, în 2018 de 0,5% din PIB, în timp ce pentru anul acesta bugetul de pensii are un excedent de 0,2% din PIB.