Castigul salarial mediu net a fost, in ianuarie, de 1.467 lei, in scadere cu 8,5% fata de luna anterioara, iar cele mai mare valori salariale medii nete au fost inregistrate in intermedieri financiare (3.577 lei), releva datele Institutului National de Statistica (INS), publicate marti.
Pe de alta parte, cele mai mici castiguri salariale medii nete, de 852 lei, au fost consemnate in domeniul hotelier si restaurante.
Potrivit INS, in luna ianuarie, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.022 lei, in scadere cu 187 lei fata de luna decembrie.
In raport cu evolutia preturilor de consum si indicele castigului salarial nominal net, castigului salarial real pentru luna ianuarie 2012, fata de luna precedenta, a fost de 91,2%.
Totodata, fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 117,3%, cu 11,5% mai mic fata de cel inregistrat in luna decembrie 2011.
Datele INS arata ca, in prima luna din acest an, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna decembrie 2011 cand s-au acordat premii ocazionale (inclusiv pentru sarbatori si sfarsitul de an), sume din alte fonduri (inclusiv tichete cadou si tichete de masa) ori s-au realizat productii si incasari mai mari (functie de contracte). De asemenea, castigul salarial mediu net din luna ianuarie 2012 a scazut ca urmare realizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte).
Scaderi semnificative
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in urmatarele domenii:
* cu 24,3%, in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice;
* intre 20 si 23%), in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, telecomunicatii, activitati de editare;
* intre 17 si 19%, in fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea altor mijloace de transport, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii);
* intre 15 si 17%, in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea altor produse din minerale nemetalice, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, fabricarea substantelor si a produselor chimice, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat.
Cresteri, mai putine
Pe de alta parte, cresteri importante de salarii au fost inregistrate in domeniul prelucrarii lemnului, fabricarii produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei) si fabricarii articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite (cu 10,1%), respectiv cu 7,3% in activitati de posta si de curierat.
Scaderi si la bugetari
In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net, in ianuarie fata de luna decembrie, in invatamant (-2,6%) si sanatate si asistenta sociala (-1,7%).
In activitatea de administratie publica s-a consemnat o usoara crestere (cu 0,2%) ca urmare a acordarii de sume restante pentru diferite sporuri ori a platii concediilor de odihna din anul precedent.
Comparativ cu luna ianuarie 2011, in prima luna din anul curent castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3%, iar indicele castigului salarial real a fost de 100,3%.
Datele lunare privind castigul salarial si efectivul de salariati sunt obtinute printr-o cercetare statistica selectiva, iar marja de eroare este de plus/minus 3%. INS mentioneaza ca, incepand cu ianuarie 2012, esantionul cuprinde 22.000 unitati economico-sociale, dintre care circa 770 de unitati sunt din sectorul bugetar.
Pentru sectorul economic, au fost incluse in cercetare unitatile cu patru salariati si peste, care reprezinta 90,59% din numarul total al salariatilor din acest sector. (M.S.)