Productia industriala (serie bruta) a scazut, in decembrie 2011, cu 16,9% fata de luna precedenta, ca urmare a scaderii industriei prelucratoare (-20,9%) si a industriei extractive (-0,4%), releva datelor publicate, vineri, de Institutul National de Statistica (INS). In schimb, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au crescut cu 6,0%.
Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (-25,1%), industria bunurilor intermediare (-24,4%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-21,3%) si industria bunurilor de uz curent (-9,7%). Industria energetica a crescut cu 5,8%.
Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate productia industriala a ramas la acelasi nivel comparativ cu noiembrie 2011. Industria prelucratoare a scazut cu 0,1%, iar industria extractiva a crescut cu 4,2%. Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a ramas la nivelul lunii precedente.
Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria energetica (cu 3,5%), industria bunurilor de uz curent (cu 1,0%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (cu 0,9%). Industria bunurilor intermediare si industria bunurilor de capital au scazut cu 2,0%, respectiv cu 1,2%.
Fata de luna corespunzatoare anului precedent, in decembrie 2011 productia industriala a scazut ca serie bruta cu 2,3%, ca urmare a scaderii industriei prelucratoare (-4,0%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si industria extractiva au crescut cu 6,2%, respectiv cu 2,1%.
Pe marile grupe industriale, industria energetica a crescut cu 5,8%, iar celelalte categorii de bunuri au inregistrat urmatoarele scaderi: industria bunurilor de folosinta indelungata (-8,0%), industria bunurilor de capital (-4,4%), industria bunurilor de uz curent (-4,2%) si industria bunurilor intermediare (-3,6%).
Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, a crescut cu 1,4%, sustinuta de toate cele trei sectoare industriale. Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 7,3%, industria extractiva cu 3,8%, iar industria prelucratoare cu 0,2%.
Industria energetica a crescut
Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria energetica (cu 7,2%), industria bunurilor de capital (cu 3,2%) si industria bunurilor intermediare (cu 0,2%). Industria bunurilor de folosinta indelungata si industria bunurilor de uz curent au scazut cu 3,1%, respectiv cu 1,5% .
Pe intregul an 2011, productia industriala a crescut atat ca serie bruta cu 5,6%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 6,1% in 2011 comparativ cu anul precedent.
In anul 2011, avansul productiei industriale (serie bruta) a fost generat de cresterea tuturor sectoarelor industriale: productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 6,3%, industria prelucratoare cu 5,6%, iar industria extractiva cu 4,5%.
Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri la majoritatea categoriilor de bunuri: in industria bunurilor intermediare (cu 10,0%), in industria bunurilor de capital (cu 5,8%), in industria energetica (cu 4,9%) si in industria bunurilor de folosinta indelungata (cu 1,1%). Industria bunurilor de uz curent a scazut cu 0,2%.
Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in anul 2011, comparativ cu anul 2010, a crescut cu 6,1%. Cele trei sectoare industriale au avut urmatoarele cresteri: productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (cu 6,3%), industria prelucratoare (cu 6,2%) si industria extractiva (cu 4,8%).
Pe marile grupe industriale au fost inregistrate urmatoarele cresteri: industria bunurilor intermediare (cu 10,1%), industria bunurilor de capital (cu 7,3%), industria energetica (cu 5,1%), industria bunurilor de folosinta indelungata (cu 1,6%) si industria bunurilor de uz curent (cu 0,2%). (M.S.)
Imagine: Jean-Mihai PALSU