Monitorizarea video a locuinței

Securitatea locuinţelor rămâne, din păcate, de cele mai multe ori, un subiect tabu pentru majoritatea oamenilor. Dreptul de proprietate ar trebui să vină însoţit şi cu datoria de a-l păstra în siguranţă, protejat de răufăcători. Ameninţările, furturile din locuinţe sau vandalismul sunt factori care afectează emoţional locatarii şi cresc semnificativ sentimentul de nesiguranţă.

Factorii principali care determină reticenţa de a instala un sistem pentru supravegherea locuinţei îi reprezintă concepţiile precum preţ de achiziţie ridicat, lipsa unor beneficii clare oferite de un sistem de supraveghere sau nevoia de a avea cunoştinţe tehnice superioare.

Supravegherea video a ajuns în acest moment o soluţie la îndemâna oricui, fiind accesibilă financiar şi oferind o serie de avantaje precum monitorizarea 24/7, alerte prin sms sau posibila conectare cu firme de pază şi protecţie.

De ce să instalăm un sistem de supraveghere acasă?

Instalarea unui sistem de supraveghere pentru locuinţă aduce cu sine doi factori foarte importanţi: monitorizarea accesului şi supervizarea activităţilor din interiorul locuinţei.

Monitorizarea uşilor de acces – Înainte de a acţiona, hoţii urmăresc orele în care locatarii nu sunt acasă şi testează uşile de acces. Datorită numărului mare de apartamente, complexele rezidenţiale sunt şi ele vulnerabile, iar prezenţa unor străini nu se remarcă aşa uşor de către vecini sau personalul de pază.

Un sistem de supraveghere video funcţionează 24/7, având rolul de a descuraja persoanele răuvoitoare şi de a surprinde orice încercare de a intra pe proprietate. În caz de nevoie, imaginile video înregistrate vor putea fi analizate de către organele de poliţie pentru identificare şi acuzare. Cu ajutorul unui sistem de supraveghere, proprietarii pot securiza şi monitoriza inclusiv parcările, pentru a detecta posibilele tentative de furt ale autovehiculelor.

Monitorizarea activităţilor din interior

Supravegherea video a interiorului locuinţei necesită, de cele mai multe ori, una sau două camere de supraveghere şi un mediu de stocare. Un astfel de sistem vă permite, de exemplu, să vizualizaţi activităţile bonei şi ale copilului. Acest tip de supraveghere nu are ca scop doar monitorizarea, ci permite şi o interacţiune a părinţilor cu bona şi copilul.

Camera video Axis

AXIS M1034-W este o cameră de supraveghere de dimensiuni reduse, dar foarte performantă, recomandată pentru supravegherea spaţiilor de dimensiuni mici şi medii. Modelul dispune de un senzor HD şi se instalează simplu şi rapid, în mod wireless, în doar câteva minute. Tot ceea ce utilizatorii au de făcut este să urmărească detaliile explicate în manualul de utilizare inclus în pachet.

Camera poate fi plasată pe orice perete sau pe tavan, sau prinsă de un corp mobilier, cu ajutorul setului de accesorii. Modelul dispune de un senzor PIR (senzor infraroşu pasiv), putând detecta mişcările chiar şi pe timp de noapte. Camera poate fi configurată ca în momentul detectării unei mişcări să declanşeze o alarmă auditivă şi să activeze un led de iluminare. Prezenţa unui difuzor şi a unui microfon permite părinţilor să păstreze o legătură directă cu persoanele aflate în casă.

Camera poate fi accesată de către părinţi de la distanţă, folosind un smartphone, o tabletă sau un PC conectate la Internet, prin intermediul aplicaţiei AXIS Camera Companion, rămânând astfel în permanenţă la curent cu activităţile celui mic. Este necesară doar instalarea unei aplicaţii mobile pentru a putea viziona live imagini sau pentru a urmări clipuri salvate.

camera video, supraveghere, axis WD Purple

Platforma software Camera Companion poate fi folosită cu un număr maxim de 16 camere, fără un cost adiţional pentru licenţe.

Stocarea datelor

Stocarea datelor poate fi realizată atât pe dispozitive NAS (Network Attached Storage), cât şi pe NVR-uri (Network Video Recorder). Soluţia cea mai potrivită pentru acasă o reprezintă folosirea unui NVR, pe piaţă existând o gamă largă de produse, de la mai mulţi producători.

Ce este important de reţinut este faptul că aceste dispozitive necesită unităţi speciale de stocare. Supravegherea video se realizează continuu, 24/7, iar majoritatea unităților de stocare destinate calculatoarelor desktop sunt dezvoltate pentru a funcţiona, în medie, doar 8 ore pe zi. De aceea, acestea se dovedesc a fi nefiabile în mediile de supraveghere. Soluţia vine de la WD, liderul mondial în materie de stocare, prin intermediul unităţilor WD Purple.

Acestea sunt destinate utilizării în sisteme cu maxim 8 drive-uri şi sunt capabile să înregistreze imagini de la maxim 32 de camere video HD simultan. Sunt special construite pentru sistemele de supraveghere, o astfel de unitate asigurând utilizatorii că materialul filmat nu are cadre pierdute sau imagini neclare. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.