Noua rectificare de buget: bani de la unii, pentru alţii

Premierul Victor Ponta a anunţat sâmbătă, la Bistriţa, că la rectificarea de buget din luna octombrie “luăm bani de la unii şi dăm la alţii”, deoarece Guvernul nu are vreun “rezervor secret” de fonduri. Vestea i-a lăsat descumpăniţi pe primarii USL din judeţ, dar şi pe oficialitățile județene, care sperau într-un ajutor de la bugetul de stat. Șeful Executivului s-a aflat într-o vizită în județul Bistrița-Năsăud, unde a participat la inaugurarea unei noi secții a SC Rombat SA Bistrița și a avut o întrevedere cu managementul firmei româno-germane Leoni, specializate în producția de cablaje și echipamente auto. 

“O să avem rectificare în octombrie, dar rectificare înseamnă că luăm bani de la unii şi dăm la alţii. Nu înseamnă că avem, că sunt nişte bani cu care nu avem ce face, ci înseamnă că îi luăm de unde nu sunt absolut necesari şi îi ducem unde arde. Săptămâna trecută, 25 de milioane de lei am dat în judeţul Galaţi, pentru inundaţii, şi cred că am făcut bine. Am luat banii dintr-un loc şi i-am pus în altă parte. La fel, pentru situaţii speciale. Categoric, toate salariile, toate pensile, lucrurile esenţiale le avem acoperite şi le plătim fără probleme, dar la rectificare luăm dintr-o parte şi punem în alta. Cineva pierde ca să câştige altcineva”, a spus Ponta.

Prim-ministru a adăugat că „nu există vreun rezervor secret al Guvernului”, deoarece taxele și impozitele nu au fost mărite, ba chiar s-au redus, motiv pentru care cel mai important lucru este cum se folosesc resursele financiare.

“Eu explic în fiecare zi și profesorilor, care au dreptate, și medicilor, care au dreptate, și primarilor, care au dreptate, că nu a existat nici înainte și nu există nici astăzi vreun rezervor secret de bani al Guvernului. Banii sunt cei care sunt colectați prin taxele și impozitele pe care nu le-am mărit. Am rămas cu cota unică la 16%, am redus chiar, fie că e vorba de TVA la pâine, pe care aș vrea să o extindem, fie că e vorba de proiectul principal pentru anul viitor, și anume o reducere a impozitării muncii. Deci de unde reducem e foarte greu să spunem că sunt mult mai mulți bani. Important este cum se folosesc”, a declarat Victor Ponta.

Şeful Executivului a recunoscut că resursele suplimentare pot veni mai ales din accesarea fondurilor europene și mult mai puțin din creșterea economică sau a taxelor și impozitelor.

“Cea mai importantă realizare din punctul de vedere al resurselor suplimentare din acest an a fost faptul că am triplat efectiv banii care au fost atrași din fondurile structurale, că avem deblocate toate programele operaționale; asta înseamnă că se depun în continuare proiecte, se finanțează. (…) Plățile în agricultură le-am făcut și le facem și anul acesta în avans. Acolo e resursa suplimentară. În rest, din creșterea economică se simte mai mult sau mai puțin un supliment de resurse”, a precizat Victor Ponta.

El a adăugat că “fondurile europene sunt mai bune pentru că, de principiu, sunt mult mai greu de folosit în scopuri personale”.

Pe de altă parte, premierul a arătat că „nu poți să ai și taxe mici, și venituri ca aceia care au taxe mari”. „Cu 16% cotă unică nu o să avem școlile și spitalele din Germania, unde se plătesc 45% taxe, sau din Finlanda și Suedia, unde sunt 50% taxe. Nu. Este o decizie până la urmă, ce alegem, și am ales ideea ca pentru o dezvoltare economică să avem în continuare o fiscalitate redusă”, a explicat Victor Ponta.

La rectificarea din vară, Transporturile au pierdut aproape 1 miliard de lei la investiţii.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.