Zece talente cu un singur scop: să reinventeze roata. În 30 şi 31 ianuarie, la Pirelli Foundation din Milano, un grup de oameni talentaţi, în curs de afirmare la nivel internaţional în disciplinele lor, au participat la un atelier de două zile dedicat interpretării şi reprezentării, prin talentul lor, a celei mai simple şi, în acelaşi timp, uneia dintre cele mai revoluţionare invenţii din istoria omenirii. Un artist excepţional a fost chemat să coordoneze întâlnirea: scriitorul şi dramaturgul britanic de origine pakistaneză, Hanif Kureishi. Atelierul va sta la baza proiectului de comunicare din cadrul rapoartelor financiare pe 2013 ale Pirelli, intitulat „Spinning the Wheel” („Învârtind roata”), care, în conformitate cu ceea ce este acum deja o tradiţie Pirelli, vrea să spună povestea companiei mergând dincolo de simple cifre şi descrieri tehnice caracteristice rapoartelor financiare.
Cu proiectul „Spinning the Wheel”, anul acesta accentul este pus pe talent, scopul fiind sublinierea creativităţii, intuiţiei, angajamentului, tenacităţii şi pasiunii care dau naştere unei idei, unui proiect sau produs de succes.
Toate companiile sunt întotdeauna în căutarea unor noi modalităţi creative de a „învârti roata”, de a exploata la maxim produsele sau serviciile lor.
Învârte roata, o reinventează în fiecare zi, luând în considerare schimbările tehnologice şi evoluţia performanţei, asta e ceea ce face Pirelli şi aceste lucruri se află în spatele producţiei de anvelope, construite cu creativitate, design, inovaţie şi tehnologie care depăşeşte cu mult obiectul tangibil, care doar pare că este pur şi simplu rotund şi negru.
Astfel, pentru a explora subiectul talentului, Pirelli a chemat laolaltă un grup de tineri din cele mai diverse discipline, de la arhitectură la fizică, design şi muzică, trecând prin filmul de animaţie şi modă.
Acestor tineri nu li se va cere numai să „reinventeze roata” pornind de la lumi care nu au nimic de-a face cu anvelopele, ci şi să reflecteze la subiectul talentului – cum poate fi recunoscut, cum este cultivat şi cum se exprimă) – împreună cu Hanif Kureishi, scriitorul britanic cunoscut pentru cărţile şi adaptările cinematografice după acestea – “Buddha din suburbie”, “My Beautiful Laundrette”, “Intimitate” şi, cea mai recentă, “The Last Word”.
Hanif Kureishi
Iată-i şi pe cei care au participat la atelier:
Heidi Paula Langvad – designer de modă (Danemarca):
Agata Felluga – maestru bucătar (Italia):
Sandra Hofmann Boss – biolog (Elveţia):
Jaime Magen – arhitect (Spania):
Jean William Silva – tenor (Brazilia):
Rodrigo Almeida – designer (Brazilia):
Sandin Puce – regizor de film (Bosnia şi Herţegovina):
Lei Lei – animator/caricaturist (China):
Fergus McAuliffe – om de ştiinţă (Irlanda):
şi Fabio Sciarrino – fizician (Italia):
Pentru rapoartele financiare pe anul 2011, Pirelli a explorat sensul valorilor care stau la baza activităţilor sale zilnice prin lucrările graficianului Stefan Glerum şi ale unor scriitori de calibrul lui Hans Magnus Enzensberger şi Javier Cercas.
În anul următor, a fost rândul unor tineri studenţi de la universităţi din întreaga lume să păşească pe podium, descriind valorile lor privind viitorul: primele zece, ilustrate de caricaturistul „New Yorker” Liza Donnelly, au fost atunci publicate pe paginile rapoartelor financiare. (M.B.)