Raportul din 2024 privind starea uniunii energetice arată progresele înregistrate de UE în ceea ce privește asigurarea unei energii sigure, competitive și la prețuri accesibile.
Comisia a publicat Raportul din 2024 privind starea uniunii energetice, care descrie modul în care UE a gestionat provocări fără precedent în peisajul politicii energetice în cursul mandatului actualei Comisii, dotând UE cu un cadru de reglementare pentru urmărirea tranziției către o energie curată.
În mod esențial, în ultimii ani, UE a reușit să facă față riscurilor critice la adresa securității aprovizionării sale cu energie, să recâștige controlul asupra pieței și a prețurilor energiei și să accelereze tranziția către neutralitatea climatică:
- Producția de energie din surse regenerabile dezactivează noi capacități. În prima jumătate a anului 2024, jumătate din producția de energie electrică a UE a provenit din surse regenerabile.
- Ponderea gazelor rusești în importurile UE a scăzut de la 45%, în 2021, la 18% până în iunie 2024, în timp ce importurile de la parteneri de încredere, precum Norvegia și SUA, au crescut.
- În perioada august 2022-mai 2024 s-a redus cererea de gaze cu 138 de miliarde de metri cubi.
- UE și-a atins obiectivul de stocare a gazelor de 90% pe timp de iarnă la 19 august 2024, cu mult înainte de termenul de 1 noiembrie.
- Prețurile la energie sunt mai stabile și rămân cu mult sub nivelurile de vârf ale crizei energetice din 2022.
- Emisiile de gaze cu efect de seră ale UE au scăzut cu 32,5% între 1990 și 2022, în timp ce economia UE a crescut cu aproximativ 67%, în aceeași perioadă.
- La nivel internațional, UE a condus inițiativa globală de a tripla capacitatea de energie din surse regenerabile și de a dubla îmbunătățirile în materie de eficiență energetică ca parte a tranziției de la combustibilii fosili, care a fost aprobată de toate părțile în cadrul COP28 de la Dubai.
S-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește energia din surse regenerabile. Energia eoliană a depășit gazele și a devenit a doua cea mai mare sursă de energie electrică a UE, în urma energiei nucleare. De asemenea, până în prima jumătate a anului 2024, energia din surse regenerabile a generat 50% din energia electrică în UE.
În 2022, consumul de energie primară al UE și-a reînnoit tendința descendentă, scăzând cu 4,1%. Cu toate acestea, eforturile în materie de eficiență energetică vor trebui intensificate în continuare, pentru ca UE să atingă obiectivul de reducere cu 11,7% a consumului final de energie, până în 2030.
Raportul reamintește că toate statele membre trebuie să își prezinte planurile naționale finale actualizate privind energia și clima cât mai curând posibil, pentru a asigura realizarea colectivă a obiectivelor energetice și climatice pentru 2030.
Evaluarea proiectelor de PNEC actualizate publicate în decembrie 2023 arată că statele membre au făcut un pas în direcția cea bună, dar acest lucru nu este încă suficient pentru a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030.