Statele membre trebuie sa depuna un efort mai sustinut in vederea reducerii evaziunii fiscale si imbunatatirii colectarii taxelor, se arata in concluziile Consiliului European de primavara, publicate vineri. In plus, sefii de stat si de guvern din UE au convenit cautarea unor solutii pentru largirea bazei de impozitare si reducerea taxelor aplicate fortei de munca, mai arata documentul. In acest sens, Consiliul European si Comisia sunt solicitate sa dezvolte rapid masuri concrete care vor fi prezentate in raportul din luna iunie.
Concluziile arata ca statele membre UE au competenta exclusiva asupra nivelului taxelor. “Politica fiscala poate contribui la consolidarea fiscala si cresterea economica. Asfel, in linie cu concluziile Consiliului din 21 februarie si recunoscand competentele statelor membre in aceasta zona, Consiliul European invita statele membre, dupa caz, sa isi revizuiasca sistemul de taxe in scopul de a-l face mai efectiv si eficient, sa elimine exceptiile nejustificate, sa largeasca baza de impozitare, sa reduca taxele aplicate fortei de munca, sa imbunatateasca eficienta colectarii taxelor si sa combata evaziunea fiscala. Consiliul si Comisia sunt invitate sa dezvolte rapid masuri concrete pentru a imbunatati lupta impotriva fraudei fiscale si evaziunea fiscala, incluziv in relatia cu statele terte, si sa prezinte un raport pana in iunie 2012”, se arata in document.
Tintele premierului Ungureanu
In ceea ce priveste combaterea evaziunii fiscale si imbunatatirea modalitatilor de colectare a taxelor, constatam ca sunt exact tintele premierulul Mihai-Razvan Ungureanu. Reamintim ca, imediat dupa ce a ajuns sef al Executivului de la Bucuresti, el le-a dat termen 60 de zile institutiilor abilitate (MAI-Politia de Frontiera si structurile de investigare a fraudelor, iar Ministerul Finantelor-ANAF, Garda Financiara, Autoritatea Nationala a Vamilor) sa aduca bugetului de stat venituri de 1,5% din PIB de la actiunile de combatere a evaziunii fiscale.
Basescu: Romania nu schimba sistemul fiscal
Intr-o declaratie de presa la finalul reuniunii de la Bruxelles, presedintele Traian Basescu a declatat ca “sunt masuri recomandate, dar Romania, deocamdata, nu schimba sistemul fiscal”. “La acest Consiliu s-a mai remarcat o particularitate: a fost realizat primul exercitiu de examinare a statelor membre, sub aspectul echilibrelor macroeconomice. Comisia Europeana a efectuat primul raport, in cadrul mecanismului de alerta privind prevenirea si corectarea dezechilibrelor economice, in aplicarea Six Pack-ului. Deci, este un regulament din celebrul Six Pack, deja. Trebuie sa va spun cu satisfactie ca Romania nu se numara printre cele 12 state care vor trece deja la etapa a doua – dupa sistemul de alerta se trece la o a doua etapa, in cooperare cu Comisia. In materie fiscala, ar fi de semnalat acordul pentru o serie de masuri orientate catre cresterea bazei de impozitare. Sunt masuri recomandate. Romania, deocamdata, nu schimba sistemul fiscal”, a precizat seful statului.
Reuniune fara masuri de urgenta
El a mai facut o remarca, la inceputul declaratiei, legata de faptul ca “este primul Consiliu, probabil, in ultimii doi ani, cand nu se mai vorbeste de masuri de urgenta”. “Este deja un semn bun. Inseamna ca Europa s-a stabilizat si are perspectiva clara. A fost, in sfarsit, un consiliu in care lucrurile s-au abordat privind mai ales catre viitor si mai putin catre o situatie de criza existenta. Probabil atmosfera a fost influentata si de scaderea dobanzilor pentru statele Uniunii Europene in ultimele saptamani, ceea ce, pana la urma, este o confirmare ca s-a depasit momentul critic – ceea ce nu inseamna ca situatia nu este fragile”, a spus Basescu, referindu-se la atmosfera Consiliului.
Obiectivele strategiei UE 2020 se “potrivesc” cu cele ale Romaniei
Referindu-se la obiectivele stabilite la Consiliu privind strategia UE 2020, presedintele Romaniei a precizat ca s-au facut analize ale programelor nationale de reforma. “Pentru anul 2012, Consiliul European a stabilit ca directiile de actiune sunt legate de cele 5 prioritati propuse de Comisia Europeana in analiza anuala de crestere. Veti putea constata daca se potrivesc cumva cu cele vehiculate in Romania: prima este consolidarea fiscala, a doua este reluarea activitatii normale de creditare; daca, la prima n-am facut niciun comentariu (cred ca il stiti), observati, cred, politica Bancii Nationale, care incearca sa stimuleze reluarea creditarii, prin scaderea dobanzilor, promovarea cresterii economice si a competitivitatii, combaterea somajului si a consecintelor sociale generate de acesta si modernizarea administratiei publice. Toate sunt teme care si la noi sunt in dezbatere. Deci, suntem in rezonanta cu ideile strategice de la nivelul Uniunii Europene”, a punctat Traian Basescu.
Magda SEVERIN