Satul lui “Borat” inGLODat in nameti, dar fara ajutoare

Glod, satul dambovitean devenit celebru dupa transformarea sa in platou de filmare pentru controversata pelicula “Borat”, este si el acoperit de zapada, la fel ca multe alte sate romanesti, dar nici autoritatile locale, nici televiziunile nu fac mare caz pentru a-i ajuta pe oamenii de aici. Majoritatea locuitorilor sunt romi, obisnuiti cu frigul si, in general, sa-si rezolve problemele fara prea multe asteptari de la autoritati.

Oamenii din Glod s-au obisnuit sa se descurce singuri si la inundatii, si la nameti. Mai toti barbatii se ocupa cu colectarea fierului vechi si cu adunatul pietrelor din rau, trainice si aspectuoase pentru constructii. Cei mai priceputi le si monteaza.

Lespezile de semigranit si le stocheaza la poarta, sa le vada musteriii, majoritatea aflati in trecere cu masina spre Sinaia (satul Glod fiind situat la 40 km de Targoviste si 18 km de Sinaia). Preturile nu sunt deloc mici, dar nici vanzare nu prea e. Motiv sa obtina ajutor social, pana anul acesta, mai toate familiile.

Autoritatile din zona nu fac mare tamtam pentru ajutoare de la Bucuresti, desi drumul lor, DN 71, a fost si el blocat de CNADNR, la ultimul val de ninsori, astfel ca satul Glod si comuna Moroieni au fost izolate de nameti mai multe zile.

Spre deosebire de ele, satele din judetele Buzau, Vrancea si din Insula Mare a Brailei au primit deja 700 de tone de alimente pana acum, numai cu aeronavele si camioanele Armatei si Ministerului Administratiei si Internelor. Crucea Rosie din Romania, ONG-urile si mai multe societati comerciale si persoane fizice au mai transportat cateva sute, astfel ca s-a ajuns la o cantitate de aproape 1.000 de tone de ajutoare, iar transporturile nu se opresc. O asa mobilizare de forte nu s-a vazut nici la inundatii. Acum, oamenii din cateva zeci de sate au provizii cat sa iasa din iarna. In ultimele zile, unii dintre ei au inceput sa se si certe pe sticlele de ulei si pungile de faina.

Ceilalti sinistrati, in alt colt al tarii, privesc la televizor cum in alta parte oamenii “au noroc”. Spre deosebire de cei din campie, ei traiesc la munte, unde, de voie-de nevoie, au invatat sa fie mai gospodari si, mai ales, sa indure.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.