Sondaj PwC privind inspecțiile fiscale

Aproape un sfert (22%) dintre companiile participante la Sondaj au mentionat ca au fost vizate de inspectii fiscale in anul 2018. Conform datelor publicate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), numarul inspectiilor fiscale efectuate in primele 9 luni din 2018 au fost aproape la acelasi nivel cu cele efectuate in aceeasi perioada din 2017.

Inspectiile derulate de departamentul antifrauda fiscala au fost cu 45% mai multe in comparatie cu acelasi interval al anului trecut. Din aceasta perspectiva, trebuie remarcat ca participantii la Sondajul PwC 2019 au mentionat o crestere a numarului de controale fiscale efectuate in 2018 (22% din totalul participantilor) fata de 2017 (8% din totalul acestora). In schimb, din esantionul de 139 de companii chestionate in cadrul Sondajului PwC, 18% nu au fost niciodata subiectul unei inspectii fiscale in timp ce 24% au fost controlate inainte de anul 2013.

Daniel Anghel, Partener PwC România

„Existenta unui sistem informatic care sa faca legatura intre contribuabil si autoritatile fiscale ar imbunatati substantial atat nivelul de colectare al taxelor cat si trasabilitatea documentelor si darilor datorate. Un sistem de proceduri si formulare care sa fie simplu, clar si care sa se pastreze de la un exercitiu financiar la altul ar contribui considerabil la conformarea contribuabililor dar si la usurinta in depunerea acestora la timp, corect si complet. Predictibilitatea si stabilitatea legislativa sunt 2 conditii deosebit de importante care pot asigura increderea in sistemul fiscal din Romania, precum si o dezvoltare sustenabila pe termen lung a companiilor”, a declarat Daniel Anghel, Liderul departamentului de consultanta fiscala si juridica, PwC Romania.

Dintre cei care au primit o solutie negativa sau partial favorabila la contestarea actelor de impunere, un procent majoritar de 56% a ales sa atace actele de impunere in justitie. Dintre cazurile in care s-a mers cu actiune in justitie, in aproximativ 15% dintre situatii instanta a anulat actele de impunere. In celelalte cazuri (85%), dosarul este inca pe rolul instantelor judecatoresti, litigiul fiind inca intr-o faza incipienta.

Dan Dascălu, Partener D&B David și Baias

„Procentul destul de ridicat al companiilor care au ales sa conteste actele de impunere arata increderea contribuabililor in argumentele sustinute in faza administrativa, pe care doresc sa le supuna atentiei instantelor judecatoresti, pentru protectia drepturilor lor, incalcate prin solutiile adoptate de autoritatile fiscale. Interpretarea diferita a legislatiei in vigoare este de multe ori insa rezultatul unui cadru legislativ stufos si dificil de urmarit, adoptata de mult prea multe ori in ultima vreme cu incalcarea transparentei decizionale. O mai buna comunicare si o discutie constructiva asupra legislatiei ar contribui la predictibilitate si conformare voluntara si, in cele din urma, ar degreva instantele de procese care ar putea fi evitate”, a declarat Dan Dascalu, Partener, Liderul echipei de litigii comerciale si fiscale, D&B David si Baias.

Sondajul PwC a fost derulat în perioada 13 decembrie 2018 – 25 ianuarie 2019 pe baza unui chestionar lacare au răspuns reprezentanții a 139 de companii din România din diverse sectoare ale economiei naționale. Astfel, participanții la sondaj aparțin industriilor de retail (23%), produse industriale (22%), servicii financiare (18%), industria farmaceutică (7%), câte 4% în industria auto, telecomunicații, petrol și gaze și industria imobiliară, 3% în industria energetică, 2% în sectorul public, 1% în IT, iar o proporție de
8% este reprezentată de companii din alte domenii de activitate, cum ar fi servicii de consultanță și management, resurse umane și leasing de personal.

Majoritatea companiilor respondente la sondaj (42%) au un număr de angajați de până în 200, urmate de companii cu un număr de angajați de peste 1.000 (28%). Companiile cu un număr de angajați între 201 și 500 de angajați reprezintă 20% dintre respondenți iar cele care au între 500 și 1.000 de angajați, 10%.

Majoritatea răspunsurilor din cadrul sondajului au fost furnizate de către personal din departamentul financiar-contabil (82%), dar și din alte departamente, cum ar fi cel de control, de management al riscului sau juridic.

Principalul scop al sondajului a fost de a identifica și analiza informații referitoare la inspecțiile fiscale, și anume frecvența, durata și efectele acestora, care au fost principalele aspecte analizate de către echipele de inspectori, câte companii au decis să conteste actele de impunere, care a fost rezultatul acestor contestații, dar și alte elemente care sunt prevăzute în detaliu în prezentarea de mai sus.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.