Bogdan Dragoi, ministrul Finantelor Publice, a anuntat, vineri, ceea ce se intrevedea inca din ultimul trimestru al anului trecut, cand activitatea economica a incetinit cu 0,2% fata de trimestrul precedent, si anume ca “putem intra in recesiune”. El a explicat ca este posibil ca in primul trimestru din 2012 economia sa inregistreze o scadere fata de ultimul trimestru din 2011, “vinovate” fiind in principal cele doua saptamani de zapezi care au cam blocat economia. Daca este o manevra pentru a mai frange din elanul electoral de crestere a salariilor, la care a marjat pana la urma si presedintele Traian Basescu, si de a se incearca indreptarea atentiei catre scaderea CAS cu 3-5%, anuntata de premierul Mihai-Razvan Ungureanu, vom constata abia la mijlocul lui aprilie. Cert este ca ambele propuneri ar avea cam acelasi impact in buget, de circa 2 miliarde de lei.
“In februarie am avut o reducere a veniturilor si din cauza vremii. Asta nu inseamna si o scadere a cererii, ci un blocaj de transfer a marfurilor. Firmele au produs, au stocuri, dar din cauza vremii au fost probleme cu livrarile. In primul trimestru va fi o scadere fata de trimestrul anterior. Tehnic, putem intra in recesiune. Trimestrul IV a avut o scadere fata de trimestrul III. Intrebarea este ce facem ca sa trecem pe crestere anuala”, a declarat Bogdan Dragoi.
El a anuntat ca, totusi, fata de primul trimestru de anul trecut, PIB va avansa. “Estimam o crestere de 1,52 – 2% in 2012, fata de 2011. Scaderile au fost cauzate avand in vedere baza trimestrului IV anterior, aceasta a fost mare. In primul trimestru din 2012 avem aceasta nesansa a vremii. In functie de cresteri si de venituri discutam si scenariile de revenire”, a afirmat Dragoi.
Recesiunea tehnica este definita de doua trimestre consecutiv de scadere a economiei. Potrivit datelor provizorii publicate, recent, de Institutul National de Statistica, economia Romaniei a scazut cu 0,2% in ultimul trimestru al anului trecut.
Dragoi a mai anuntat ca “la nivelul ministrului s-a creat un corp de control care va verifica cheltuirea fondurilor publice in companiile cu capital de stat”. “Aceasta inspectie economic-financiara nu se va suprapune peste activitatea Curtii de Conturi”, a adaugat el.
Marirea salariilor, pe tapet
Cat despre majorarea salariilor sau reducerea CAS la angajati, fiecare dintre acestea ar avea cam acelasi impact in buget. “Majorarea salariilor bugetarilor, din iunie, cu 16% ar avea un impact de 2 miliarde lei in 2012, iar scaderea CAS cu 5 puncte a contributiilor sociale platite de angajat ar avea impact de 2,3 miliarde lei. Scopul nostru nu este sa majoram nesustenabil salariile. Asteptam pana in aprilie sa vedem daca le putem mari”, a explicat Dragoi.
Oficialul MFP a precizat ca analizeaza mai multe scenarii, inclusiv combinarea celor doua masuri, insa acestea depind de rezultatele economice ale primului trimestru. El a aratat ca o majorare a veniturilor populatiei va fi posibila in conditiile inregistrarii unei cresteri economice sustenabile. “Daca facem majorarea salariala in luna mai, se respecta cele 180 de zile dinainte de alegeri. Mai avem posibilitatea de a reanaliza strategia fiscal bugetara”, a spus Dragoi.
Starpirea evaziunii, eterna lozinca
“Prioritatile noastre in 2012 sunt cresterea veniturilor prin prioritizarea veniturior, a cheltuielilor, o colectare mai buna si atragerea de fonduri europene. Proiectele cu grad de finalizare de peste 85% vor avea prioritate. Stiu ca de fiecare data, cand vine cineva nou la MFP, anunta ca va starpi evaziunea, ca a devenit un soi de lozinca asta. Am avut o discutie si contractam o asistenta din partea BM care sa ne ajute sa restructuram partea de colectare”, a maispus Dragoi.
Platile POSDRU, aproape deblocate
Ministrul Finantelor a anuntat, totodata, deblocarea platilor din programul european POSDRU la finalul lunii martie. “A fost un blocaj doar pe partea de rambursari. Vom mai face o scurtare a procesului-deconturile nu vor mai dura peste 40 de zile. Dorim o implicare a sistemului bancar in atragerea de fonduri europene, inca din faza de certificare a proiectelor. (…) Rezultatele masurilor luate de Guvern se regasesc in costurile finantarii. In 2009, pe piata interna cu greu ne imprumutam la maturitati de peste 3 luni de zile. Pe partea externa, din cauza crizei si a lipsei de credibilitate a Statului, pietele erau inchise. Am accesat cu succes acum de doua ori piataamericana. Reusita este o consecinta directa a masurilor implementate”, a conchis Dragoi.
Magda SEVERIN