Companiile românești care au achiziționat, în perioada 2004 – 2016, camioane noi de peste 6 tone, se mai pot înregistra, până la 31 iulie, în cea de-a treia cerere de despăgubire inclusă în inițiativa Financialright Claims și Hausfeld, pentru recuperarea daunelor produse prin intermediul cartelului producătorilor de camioane. Inițiativa este susținută în România de UNTRR. În medie, despăgubirea primită pentru un vehicul ar putea ajunge la 10.000 de euro.
Financialright Claims GmbH și firma internațională de avocatură Hausfeld au precizat, în cadrul unei conferințe, că ar putea recupera daune de până la 2,4 miliarde de lei (520 de milioane de euro) în urma procesului pentru „cartelul camionanelor”.
Reamintim, Comisia Europeană a aplicat, în iulie 2016, amenzi marilor producători de camioane Daimler, Volvo/Renault, Iveco, MAN și DAF, care au fost găsiți vinovați de formarea unui cartel între anii 1997 și 2011, pentru a uniformiza prețurile pentru camioanele medii și grele, contrar legislației în vigoare. În septembrie 2017, Comisia Europeană a constatat și implicarea producătorului Scania în acest cartel, aplicându-i, de asemenea, o amendă.
În acest context, Financialright Claims și Hausfeld au demarat o inițiativă la nivel european, pentru a permite companiilor care au achiziționat sau cumpărat în leasing camioane și au fost afectate de acest cartel să își recupereze daunele fără alte cheltuieli sau riscuri de costuri asociate. Această inițiativă a fost susținută în țara noastră de către Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).
Două cereri de despăgubire depuse deja, a treia în derulare
Financialright Claims și Hausfeld au depus deja împotriva cartelului două cereri pentru aproape 150.000 de camioane din toată Europa, la sfârșitul lui 2017 și 2018, iar a treia cerere urmează să fie depusă.
Companiile afectate de acest cartel se pot înregistra în această a treia cerere de despăgubire până la sfârșitul lunii iulie 2019.
Înscrierea se poate face pe site-ul cartelcamioane.ro, fără costuri inițiale. Financialright își asumă toate cheltuielile de judecată, percepând un comision (de 30% din nivelul despăgubirii) doar în cazul în care câștigă procesul.
De menționat că Financialright Claims și Hausfeld au ales Germania pentru soluționarea cererilor tuturor clienților din UE, ținând cont de faptul că instanțele germane sunt considerate a fi lider în Europa în procesele privind despăgubirile solicitate cartelurilor. Procesele se derulează, în această țară, într-o perioadă relativ scurtă, iar instanțele nu au doar o experiență vastă în cazurile antitrust, ci sunt și responsabile pentru persoanele prejudiciate în toate statele UE.
În total Financialright reprezintă aproximativ 7.000 de societăți cu aproape 150.000 de camioane din peste 15 state UE. Financialright solicită în instanță peste 1 miliard de euro pentru aceste societăți.
Până acum au fost depuse și admise, în carul acțiunilor anterioare, cereri de despăgubire pentru aproximativ 8.000 de camioane românești, dar numărul estimat de vehicule afectate doar în România se ridică la 52.000, potrivit lui Alex Petrasincu, partener al firmei de avocatură Hausfeld. „Companiile pot recupera până la 10.000 de euro pentru fiecare camion”, a precizat Jan-Eike Andresen (Financialright Claims).
Despre Financialright Claims
Financialright Claims GmbH este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii juridice din Germania, care gestionează un volum de creanțe de peste 1 miliard de euro. Societatea este specializată în integrarea de soluții juridice, financiare și IT.
Meda IORDAN
meda.iordan@ziuacargo.ro